Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2021 09:43

То що по Нацраді?

Юристка Офісу простих рішень та результатів. Senior Associate в "American Political Services"

Результати третього засідання Національної Ради Реформ

19 березня відбулося третє засідання Національної Ради Реформ під головуванням Президента України Володимира Зеленського, де Офіс простих рішень та результатів презентував свої концепції по трьох напрямках. 

Перший - це ініціатива зменшення комісійної винагороди за послуги еквайрингової установи.

Мова йде про банківську послугу, що надається бізнесу кожного разу, як відбувається розрахунок платіжними картками. Комісія за такі послуги складає в середньому 2% (а може сягати 3%). Кожного разу, коли ми робимо платіж карткою, бізнес від цієї суми сплачує 2%, з яких в середньому 1,8% віддає тому банку, що видав нам картку. В Європі така комісія законодавчо обмежена - становить 0,3% за розрахунок кредитними картками і 0,2% за розрахунок дебітовими картками. 

Ідея Офісу законодавчо врегулювати зменшення відсотку комісії була концептуально підтримана з подальшим доопрацюванням у комітеті Верховної Ради України з питань бюджету.

 

 

Друге питання стосувалось спрощення трудового законодавства для малого та середнього бізнесу. Наразі трудові відносини регулюються застарілими нормами кодексу, прийнятого ще у 1971 році. Цей законодавчий акт вже зовсім не відповідає сучасним тенденціям і  призводить до надмірної  забюрократизованості трудових відносин, спричиняючи тиск на роботодавців. Особливо, з боку перевіряючих структур, які шукають порушення в кожному (з мільйону) папірці та накладають штрафи на підприємства, чи беруть «винагороду» за успішне проходження перевірок.

Пропозиція Офісу - запровадити спрощений порядок регулювання трудових відносин, які виникають між працівником і роботодавцем з кількістю працюючих до 250 осіб на підприємстві (тобто, до суб’єктів малого підприємництва) та, окремо, до відносин, які виникають між топ-менеджментом (заробітна плата таких працівників більша 8 мінімальних заробітних плат на місяць). Пропонувалось запровадити договірний режим регулювання відносин. Зберігатимуться всі гарантії для найманих працівників, передбачені міжнародними договорами. Всі основні умови праці визначатимуться в договорі: можливість залучення працівника до роботи у святкові дні/вихідні дні, тривалість і черговість відпусток, питання комунікації, час початку і закінчення робочого дня тощо.

Унаслідок запровадження договірного режиму відбудеться звільнення від необхідності введення великої кількості кадрової документації. 

Роботодавець матиме право з власної ініціативи розірвати трудовий договір у будь-який момент, але з виплатою компенсації, встановленої договором. Проте, така компенсація не зможе бути меншою, ніж 3 мінімальні заробітні плати. 

Запропонована ідея договірних трудових відносин була в цілому підтримана. І, відповідно, прийнято рішення щодо комплексного опрацювання вже зареєстрованих законопроєктів та надання уніфікованого тексту змін до трудового законодавства з урахуванням презентованої концепції.

 

Третьою темою стала концепція нової моделі розмитнення автомобілів.

Запропонована модель не базуватиметься на вартості автомобіля, а ціна за розмитнення залежатиме від року випуску та об’єму двигуна. 

Розмитнення відбуватиметься автоматизовано - через додаток «Дія». Концепт цифрового розмитнення підтримано. Далі - робота над формулою. 

 

 

Також на засіданні обговорювалась важливість законопроєктів про  удосконалення системи управління та спрощення у системі земельних відносин (ПЗУ №2194, 2195). В даному питанні ні в кого не виникло сумнівів щодо необхідності їх найскорішого прийняття народними депутатами для реалізації земельної реформи.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]