Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2022 16:08

Додаткові правові та соціальні гарантії для поляків в Україні: що передбачає Закон?

Верховна Рада України 28 липня цього року прийняла Закон «Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України»

У відповідь на прийняття Закону Республіки Польща від 12 березня 2022 року «Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території тієї держави», який діє з 24 лютого 2022 року, Верховна Рада України 28 липня цього року прийняла Закон «Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України» (далі – Закон).

Сьогодні цей Закон опубліковано, а через місяць він набере чинності.

Що ж передбачає такий Закон та про які гарантії йдеться?

Фактично, ми бачимо, що вказаним Законом громадяни Республіки Польща, які перебувають на території України, наділяються додатковими правовими та соціальними гарантіями, порівняно з тими, які надані Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

З урахуванням мети прийняття обговорюваного Закону, а саме на знак вдячності Польській Нації за солідарність i підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації, можна зробити висновок, що надання полякам додаткових гарантій – це відображення правового становища, яке зараз мають українці в Польщі.

Ми пам’ятаємо, що, починаючи з 24 лютого цього року, громадяни України можуть легально перебувати в Польщі протягом 18 місяців. Для отримання всіх правових і соціальних гарантій українцям потрібно оформити номер PESEL (номер з одинадцяти цифр, який ідентифікує особу).

З урахуванням принципу взаємності, полякам надається право перебувати на території України на законних підставах протягом 18 місяців із дня набрання чинності Законом, а також, серед іншого, можливість отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Поляки під час перебування на території України матимуть право на:

- працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Тобто, роботодавцю для працевлаштування поляка не потрібно буде звертатися до регіонального центру зайнятості для отримання відповідного дозволу, як це було раніше;

- держреєстрацію як платника податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків. РНОКПП - це, власне, той інструмент, який супроводжує людину в багатьох сферах діяльності, тому його оформлення значно полегшить реалізацію поляками тих додаткових прав і гарантій, які їм надаються;

- соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з не залежних від них обставин, тобто на певні пенсійні та страхові виплати;

- провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України. Це означає, що громадяни Республіки Польща можуть здійснювати на території України певну підприємницьку чи непідприємницьку діяльність шляхом створення юридичної особи чи реєстрації ФОП. Отримання будь-яких дозволів для цього не вимагається;

- здобуття освіти на рівні з громадянами України, медичне обслуговування, соціальні виплати згідно із законодавством України. Тут ми також розуміємо, що поляки реалізують такі права на тих самих умовах, що і громадяни України. Це означає, що для отримання соціальних виплат їм потрібно мати РНОКПП, для медичного обслуговування – крім отримання РНОКПП, укласти декларацію із сімейним лікарем.

Законом передбачена можливість законного перебування поляків на території України протягом 18 місяців (але з дня набрання чинності таким Законом). Тобто, протягом цього часу вони можуть користуватися всіма правовими та соціальними гарантіями, про які йшлося вище. Очевидно, що такий строк, у разі необхідності та за умови надання підтверджуючих документів, може бути продовжений. Крім цього, поляки можуть отримати посвідку на тимчасове проживання, щоправда Законом встановлюється порядок отримання такої посвідки лише для громадян, які прибули з метою працевлаштування.

Тут одразу виникає питання: як бути полякам, які вже перебувають на території України? Їх перебування теж буде обмежено 18-ма місяцями?

Очевидно, що поляки, які живуть в Україні, мають певну законну для цього підставу, для прикладу, посвідку на тимчасове чи постійне проживання. За загальним правилом, закон не має зворотної дії в часі, якщо тільки він не пом’якшує становище особи. Тобто, якщо громадянин Республіки Польща вже перебуває на території України і у такого перебування більш тривалий строк, він не може автоматично обмежитись 18-ма місяцями, тут продовжують діяти норми, що застосовувались раніше. Цілком логічним видається те, що норми обговорюваного Закону в частині строку перебування більше застосовні до тих поляків, які перетнуть кордон з Україною після набрання ним чинності. Але в частині прав і гарантій – і до тих, хто вже проживає на території України.

Фактично, всі іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, що і громадяни України, за винятком тих, що можуть здійснювати лише громадяни України (наприклад, обирати і бути обраними до органів державної влади та самоврядування). Обговорюваний Закон, по суті, спрощує для поляків умови їх перебування в Україні та порядок доступу до основних прав і свобод.

Для громадян Республіки Польща, які бажають жити і працювати в Україні, однозначно, це позитивне законодавче рішення. Вважаю, що та мета, з якою приймався Закон, досягнута. Але сказати, що в обговорюваному Законі є відповіді на всі питання, я не можу. Тож сподіваємось, що практична реалізація цього Закону все ж роз’яснить деякі моменти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]