Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2021 11:09

Оподаткування фермерського господарства: системи та їх особливості

Яку систему оподаткування обрати?

Яку систему оподаткування обрати? Враховуючи те, що фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, це питання є одним із найпоширеніших серед тих, що хвилюють осіб, які виявили бажання його створити.

Як відомо, фермерське господарство може бути зареєстроване як юридична особа або фізична особа-підприємець, зі статусом сімейного або без такого. Кожна із зазначених форм має свої особливості оподаткування, які ми і розглянемо у даній статті.

Тож можливі варіанти оподаткування для фермерського господарства – юридичної особи:

загальна система оподаткування, яка полягає у сплаті податку на прибуток. Об’єктом оподаткування у цьому випадку є прибуток, визначений за даними бухгалтерського обліку (доходи мінус витрати), який може коригуватися на різниці, що виникають відповідно до положень Податкового кодексу України. Ставка податку – 18%. Жодних обмежень зазначена система немає;

спрощена система оподаткування:

єдиний податок 3 групи зі сплатою податку на додану вартість. Ставка –  3% доходу плюс сплата ПДВ;

єдиний податок 3 групи без сплати податку на додану вартість. Ставка – 5% доходу.

Обмеження для двох наведених випадків – обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (на 01.01.2021 – 7002000 грн.).

єдиний податок 4 групи - розмір податку залежить від площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності фермерського господарства або надана йому у користування та визначається у відсотках від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а розмір ставки податку - від категорії (типу) земель та їх розташування.

Обмеження – частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Перейдемо до варіантів оподаткування, які можуть бути обрані фермерським господарством, створеним у формі фізичної особи-підприємця.

Загальна система оподаткування. Як і у випадку з юридичними особами, її суть полягає у сплаті податку на прибуток за ставкою 18 відсотків. Крім цього, сплаті підлягає військовий збір у розмірі 1,5% від прибутку та єдиний внесок – 22 % від прибутку, але з 01.01.2021 не менше 1320 грн. При цьому, максимальна база для нарахування ЄСВ з січня 2021 року – 90 000 грн, а тому він не може бути більшим максимального розміру – 19 800 грн. Жодних обмежень вказана система не має;

спрощена система оподаткування:

єдиний податок 2 групи. Ставка податку – не більше 20% розміру мінімальної заробітної плати (з 01.01.2021 – не більше 1200 грн.).

ПДФО і військовий збір не сплачуються. Сплаті підлягає ЄСВ (не менше 1200 грн. і не більше 19 800 грн.). Слід враховувати, що дана група має певні обмеження:

ФОП не використовує працю найманих осіб або кількість людей, які перебувають з ним у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати (станом на 01.01.2021 – 5 004 000 грн.);

єдиний податок 3 групи зі сплатою ПДВ. Ставка – 3 % доходу, податок на додану вартість підлягає сплаті у загальному порядку. ПДФО і військовий збір не сплачуються, ЄСВ підлягає сплаті у тому ж порядку, що і в попередньому випадку;

єдиний податок 3 групи без сплати ПДВ зі ставкою 5% доходу, а також зі сплатою ЄСВ (не менше 1200 грн.  і не більше 19 800 грн.).

Обмеження 3 групи як зі сплатою ПДВ, так і без його сплати – протягом календарного року обсяг отриманого доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати (на 01.01.2021 – 7 002 000 грн.).

Єдиний податок 4 групи. Об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, базою оподаткування – нормативна грошова оцінка 1 гектара такої землі. Ставка податку залежить від категорії (типу) земель та їх розташування.

Слід мати на увазі, що така система оподаткування встановлює для фермерів ряд обмежень, серед яких:

здійснення виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

провадження господарської діяльності (крім постачання) за місцем податкової адреси;

заборона на використання праці найманих осіб;

членство у фермерському господарстві такої особи лише членів її сім’ї, що фактично, свідчить про можливість перебування на такій системі оподаткування лише сімейного фермерського господарства, створеного на основі діяльності фізичної особи-підприємця;

обмеження щодо площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебувають у власності та/або користуванні членів фермерського господарства – не менше 2 гектарів, але не більше 20 гектарів.

Як бачимо, кожна із систем оподаткування має свої особливості, переваги і недоліки, а також обмеження. Однозначної відповіді на питання: «Яку систему оподаткування обрати фермерському господарству?» не існує. В кожному конкретному випадку рекомендуємо враховувати особливості діяльності створюваного фермерського господарства та робити орієнтовні розрахунки результатів, які воно планує отримувати, з урахуванням чого приймати рішення про вибір системи оподаткування, перебування на якій призведе до найменшого податкового навантаження.

Якщо ж провести такі розрахунки неможливо або вони не відповідають дійсним результатам за підсумками календарного року, фермерське господарство може здійснити перехід на іншу, більш оптимальну систему оподаткування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]