Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2023 11:15

Цифрова парасолька для міста: Київ.Цифровий

Заступник директора департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА

Київ Цифровий — важливий додаток для киян, яким користується більше 2.5 млн городян.

Цифрова парасолька для  міста: Київ.Цифровий

Згадуючи зручну парасольку в дощову або сонячну погоду, можна сказати, що Київ.Цифровий є цифровою "парасолькою" для містян. Цей застосунок  розроблено для того, щоб надавати послуги та інформацію, яка стає важливою у повсякденному житті.

20-30 років тому парасольки були незручними та важкими, але тепер вони стали компактними та автоматизованими.

Так само Київ.Цифровий еволюціонував і став найбільшим інструментом для киян і гостей міста. Цей застосунок надає безліч корисних послуг та зручних функцій для полегшення міського життя.

Станом на вересень 2023 більше 2 млн 500 тисяч городян Києва користуються застосунком, а щоденна кількість унікальних користувачів становить більше 1 млн. 

Чи знаєте Ви будь який міський додаток, яким користується 80% населення міста?

Трохи історії, або як створювався Київ.Цифровий

Йшов 2020 рік, в Україні як і в цілому світі стрімко поширюється епідемія Covid-19. Кожне місто, кожна країна адаптуються до нових реалій, ізоляції, сповіщень. Не  обійшло це і столицю України - у вересні 2020 ініційовано розробку Київ.Цифровий - як відповідь столиці на виклики пандемії, фактично цифрове відображення міста з точки зору відносин міста та мешканців, надаючи важливу інформацію для жителів міста та забезпечуючи при цьому мінімізацію фізичного контакту. 

Наступною послугою стала оплата проїзду в міському транспорті - громадський транспорт столиці перевозить близько 1.3 млн пасажирів щоденно і впровадження такого функціоналу призвело до збільшення рівня безпеки водіїв та контролерів громадського транспорту. Додатково це вирішило проблему обліку перевезень пільгових категорій населення та нарахування компенсації перевізникам.

2021 рік - як і було заплановано, у застосунку зʼявились елементи електронної демократії, і громадяни отримали можливість ініціювати та віддавати свої голоси за проекти в бюджеті міста, подавати петиції та приймати участь в опитуваннях. Одночасно з цим розвиваються послуги паркування та оплати штрафів, що дозволило  покращити порядок на дорогах міста. Також, завдяки мережі метеостанцій та IoT датчиків міста стала доступна  інформація щодо актуального стану повітря та рівня радіації.

 

2022 рік - війна. 24 лютого 2022 року все змінилось. Ворог стояв на околицях Києва і на перше місце вийшло питання безпеки. 

І вже 26 лютого в Київ.Цифровий зʼявилась функція інформування про повітряні тривоги, трохи згодом - карти з найближчими укриттями. 

Залучивши до співпраці підприємства, які ще працювали - додали інформацію про те, де можна отримати першу допомогу, провізію, відремонтувати автомобіль тощо. 

Команда Київ.Цифровий працює цілодобового для забезпечення працездатності додатку Києва , для того, щоб мешканці змогли отримати необхідну їм інформацію. 

Впроваджується комендантська година і в застосунку - зʼявляється посвідчення та перепустки, для спрощення ідентифікації та полегшенню пересуванню містом

Дякуючи ЗСУ, їх відвазі та стійкості, Київ вистояв. Ворог відійшов, але війна не скінчилась.

Осінь 2023 - ворог активно обстрілює Київ, інколи до 80 ракет на день, намагаючись знищити критичну інфраструктуру України, зокрема обʼєкти енергетики. Будинки та цілі  райони в Києві та по всій Україні час від час поринають у темряву, інколи на декілька діб. Не працює звʼязок, відсутня вода та тепло. По всій країні створюються “пункти незламності” - місця, де люди можуть зігрітися, підзарядити свої телефони, поїсти гарячого, зв'язатися з рідними. Як відповідь на цю жахливу історію, в застосунку зʼявляються оффлайн карти, щоб незважаючи на відсутність інтернет, користувач мав змогу знайти бомбосховище, пункт обігріву, аптеку або лікарню.

2023 рік. Незважаючи на війну, застосунок розвивається: оплата проїзду в міській електричці, віртуальна транспорта картка, розширений функціонал опитувань, покращені функції паркування. Цифрова парасолька стає дедалі розумнішою: допомагає та захищає свого власника “з усіх боків”.

Кількість користувачів зростає, і питання стабільності роботи сервісів застосунку займають важливе місце в роботі команди. Для забезпечення кращої працездатності частина сервісів Київ.Цифровий мігрує до хмари Microsoft Azure. І ми щиро дякуємо компанії Microsoft за підтримку нас в такі важкі часи.

Так що ж таке Київ.Цифровий з професійної точки зору? Насправді це не додаток, точніше не тільки додаток.

Київ.Цифровий - це комплексне рішення, яке обʼєднує ключові міські інформаційні системи в екосистему міста, основними напрямками якої є:

Громадська безпека: Сповіщення про тривогу, карти укриттів, якість повітря, адресні пуш-повідомлення 

єДемократія: петиції, опитування, громадський бюджет, кабінет ветерана, запис до центрів надання адміністративних послуг

Транспорт: оплата проїзду, розклад руху громадського транспорту, послуги паркування та інші

Житло: організація онлайн зборів та голосувань власників багатоквартирних будинків, сплата комунальних послуг та передача показників лічильників

Інструментарій для міської адміністрації: спеціалізовані інструменти та дашборди для мера та міської влади, які показують поточну ситуацію по транспорту, екологічному оточенню, рівень вирішення проблем та завдань, дозволяють оперативно відреагувати на кризову ситуацію чи ініціювати нове опитування.

Ну і звичайно - це не тільки програмне забезпечення та сервери, це також і команда однодумців, націлена на те, щоб зробити своє місто кращим, безпечнішим та комфортним для життя.

Досягнення команди Київ.Цифровий визнані міжнародною спільнотою, рішення отримало безліч нагород та визнань, але для нас найцінніша нагорода - це довіра  користувачів.

Згідно з опитуваннями, більше 98% користувачів з задоволенням користуються застосунком і при цьому, незважаючи на війну, найбільше цінують інструменти єДемократії (35%) та Смарт-мобільності (25%).

Що далі? - “цифрова парасолька” для кожного міста України та світу

Тільки уявіть собі, що у Вас в місті чи області є схоже рішення. Жителі та гості  почуваються безпечно, і не тільки тому, що вони отримають достовірне повідомлення у разі кризової ситуації, але і тому, що вони впевнені в тому, що міська влада враховує їх думку, дбає про безпеку навколишнього середовища, надає своєчасну та достовірну інформацію стосовно стану повітря, організовує рух громадського транспорту для максимального комфорту пасажирів. 

Туристичні маршрути та події, можливість запросити на виставу чи благодійну вечірку мешканців сусіднього міста? 

Почути думку мешканців свого міста по тому чи іншому питанню та донести до кожного свою точку зору? 

Хіба не про це мріє кожен мер чи голова громади?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]