Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2013 18:32

Декларувати чи не декларувати свої доходи?

Незалежний фінансовий радник

Цікаве питання, а яка кількість наших громадян знає про обов’язки пересічного жителя Євросоюзу?

Ми як Держава вже давно декларуємо Європейській напрямок розвитку, та ніби хочемо потрапити в таку омріяну спільноту Європи, з її цінностями та мораллю, але при цьому забуваємо про обов’язки, які виникають, а вірніше діють в країнах Європейського союзу.

Цікаве питання, а яка кількість наших громадян знає про обов’язки пересічного жителя Євросоюзу?

Думаю небагато, в переважній більшості наші співвітчизники знають про життя в Європі тільки з обкладинок глянцевих журналів, та з досвіду мандрівок. Звісно ще заробітчани, які привозять свої спогади та враження на Батьківщину, разом з тими заробітками, які вони там отримують.

Думаю ні для кого не є таємницею, що той добробут, який ми бачимо в Європі створений завдяки не тільки наполегливій праці, а й жорсткій податковій політиці держави.

Повертаючись до омріяної нами Європи хочу наголосити, що там також впроваджували загальну декларацію доходів в свій час поетапно. Чехія наприклад тільки з 2013 році почила впровадження даної реформи. У кожної країни реформа відбувалась не одразу, а поступово. Є надія, що в оприлюдненому в вересні законопроекті також будуть перехідні норми.

Цікаво спостерігати за останніми коментарями політиків та експертів, з приводу давно задекларованих ще тодішньою Податковою , а зараз Міндоходів, ініціативи з приводу обов’язкового декларування доходів населення .

Я не хочу опускатися до «мідних труб», які тільки і трублять про ті чи інші ласки пересічним громадянам від нових ініціатив, а хотів би розглянути це питання в ключі фінансової обізнаності населення про свої доходи та видатки!

3 липня 2013 року в інформаційному агентстві “УНІАН”  відбулась прес-конференція, де представники НБУ, НАБУ презентували дослідження “Підвищення рівня фінансової грамотності українців”. Згідно з результатами опитування повний облік свого бюджету ведуть 9,2% українських сімей, 21% ведуть облік, але не записують всіх доходів та витрат. Майже 70 % українців не ведуть жодного обліку своїх доходів та витрат.

Про що ці цифри говорять, що 2/3 українців не управляють своїми коштами, не відслідковують дохідну та витратну частину, це не значить, що вони не знають звідки у них гроші. Ідеться мова про розуміння скільки зароблено за той чи інший час, та скільки витрачено, а головне, скільки людина заплатила податків та відклала собі на пенсію.

От наприклад Жерар Депардьє рахує свої сплачені податки , коли влада вийшла з ініціативою підняття податку для багатіїв до 75% ( якщо дохід перевищує 1 млн. євро), влаштував показовий демарш.

Коли громадяни більш ретельно почнуть рахувати скільки вони сплачують своїх кровних на благо держави, звісно почнуть цікавитися  куди пішли їх гроші. Згідний з твердженням експертів , що можливо ця міра зможе підвищити соціальну активність громадян та посилити їх контроль за використанням бюджетних коштів.

Як показує життя, що будь-яка реформа це більш психологічна проблема . Загальна довіра до державної інституції в цілому, як до організації, яка налаштована на створення добробуту для людей, а не самому процесі декларування, як процесу. Наші люди просто нікому не вірять, та бояться будь-якої ініціативи та зміни.

Залишилось чекати недовго, в решті решт, буде ще громадське обговорення, на якому всі ми, надіюсь, зможемо висловити свою думку та внести корективи, які будуть стосуватися фінансового життя більш як 30 млн. громадян України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]