Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.05.2024 14:21

Як глобальні маркетингові агенції використовують AI в клієнтських проєктах

Head of Marketing, Colobridge GmbH

Маркетингові агенції намагаються бути технологічними та активно використовують ШІ у клієнтських проєктах. Результати приємно вражають.

Симбіоз цифрового маркетингу зі штучним інтелектом може творити дива у питаннях залучення потенційних клієнтів. Саме тому маркетингові агенції використовують ШІ-інструменти як власних завдань, так реалізації клієнтських стратегій. За даними опитування AgencyAnalytic у 2023 році, 78% агенцій з США, Канади, Великої Британії та Австралії вже залучають ШІ, а до кінця 2024-му їхня частка сягатиме 91%.

AgencyAnalytic: 

«Штучний інтелект, який колись вважався новинкою, тепер швидко стає основним інструментом для трансформації методів роботи агенцій, впровадження інновацій та створення цінності». 

Можливості використання ШІ у роботі маркетингових агентств

Потреба в ШІ не залежить від розмірів маркетингової агенції, адже всі вони тією чи іншою мірою використовують цей інструмент для однакових завдань: автоматизації рутини, аналізу даних та підвищення ефективності клієнтських маркетингових стратегій.

Основною рушійною силою, яка змушує маркетингові агенції впроваджувати ШІ та діяти якнайшвидше у прагненні отримати конкурентну перевагу — це можливість приносити додатковий прибуток своїм клієнтам. 

Реальні приклади

Поєднання генеративного ШІ з іншими технологіями дозволяє створити 360-градусне уявлення про клієнта та забезпечити той рівень взаємодії, коли бренд розуміє, хто його клієнт, чого він хоче та як задовольнити його потребу в індивідуальному порядку.

Білл Хіпшер (Bill Hipsher), президент Hurrdat:

«Ми знаходимося на передньому краї революції у тому, як ми працюємо у всіх галузях та живемо своїм життям. Це захоплюючий час, який слід прийняти, а не боятися. ШІ може змусити агенції цифрового маркетингу виглядати розумнішими і забезпечити більший прибуток для клієнтів, ніж будь-коли раніше».

З кейсів, що найбільш запам'ятовуються, варто відзначити співпрацю Heinz з креативною агенцією Rethink — вони створили першу у світі рекламну кампанію, яка повністю побудована на візуальних ефектах, створених за допомогою ШІ. Надихаючись підказками на кшталт «кетчуп у космосі», генеративний ШІ «намалював» зображення у стилі Heinz, які були близькі людям із різним стилем життя, захопленнями та уподобаннями. Ще один цікавий приклад — коли міжнародна агенція реклами Ogilvy розробила для Coca-Cola рекламу на базі штучного інтелекту з назвою Taste the Feeling, завдяки чому кожен глядач зміг побачити персоналізований під нього відеоряд.

Великі та маленькі маркетингові агенції вже озброїлися технологіями на базі штучного інтелекту, щоб приносити користь своїм клієнтам. І для досягнення цієї мети використовують інструменти.

Хочете кілька прикладів, що надихають?

Crowdcreate однією зі своїх спеціалізацій називає ШІ-маркетинг: компанія допомагає брендам приймати рішення на основі даних, щоб оптимізувати канали розміщення реклами, розповсюдження контенту, залучати потенційних покупців та вирішувати багато інших завдань. Агенція використовує генеративний ШІ для створення персоналізованого динамічного контенту, пропонує рішення для чат-ботів та аналізує переваги аудиторії соціальних мереж.

CRX.AGENCY надає клієнтам індивідуальні послуги з розробки AR/VR технологій — від захоплюючого імерсивного контенту, до застосунків, демонстрацій продуктів та навчальних симуляторів на базі AR/VR. Крім того, тут реалізують проєкти з використанням дата-аналітики. Наприклад, розробили систему відеоспостереження, яка в режимі реального часу розпізнає обличчя людей, зчитує номерні знаки та виявляє нетипову поведінку. Реалізували це, додаючи до спеціалізованого ПЗ алгоритми ШІ та комп'ютерного зору.

У Primacy зосередили зусилля на клієнтах зі сфер охорони здоров'я, освіти, фінансів та виробництва, яким пропонують послуги зі створення багатофункціональних інтерфейсних інструментів із новітніми платформами, що керуються даними. В одному своєму проєкті компанія створила новий високотехнологічний сайт, але перед цим за допомогою аналітичних інструментів видалила понад 6000 сторінок з контентом, який не цікавив користувачів, а також знайшла найбільш ефективні цільові сторінки (підхід «тестуй та навчайся» для отримання цінної аналітики).

Kodehash, що спеціалізується на створенні застосунків, глибоко вивчає бізнес кожного клієнта та надає персоналізовані рекомендації. Вони допомагають компаніям максимально ефективно використовувати переваги штучного інтелекту та машинного навчання та впроваджувати на їх базі рішення, що відповідають корпоративним цілям і цінностям. 

Groovejones, як і CRX.AGENCY, вражає своїми AR/VR проєктами, адаптованими під специфічні потреби клієнтів і які відгукуються їх аудиторії. Компанія працює з новітніми технологіями оброблення жестів, використовує комп'ютерну візуалізацію та технологію доповненої реальності, щоб створювати важливі зв'язки між брендами та людьми. В рекламі виробника печива маркетингова агенція використала ШІ для створення нових персонажів, а після анімувала їх у застосунку для створення селфі, щоб кожен покупець зміг приміряти на себе образ ельфа, який сподобався. 

Виклики маркетингових агентств під час впровадження ШІ-інструментів

Завдання, з якими стикаються digital-агенції, можуть бути не лише різноманітними, а й досить складними, що потребують специфічних навичок. А оскільки ШІ-напрямок все ще є відносно новим, не кожна агенція має ресурси та фахівців з необхідною експертизою для розкриття його потенціалу. У такому разі виходом стає аутсорсинг маркетингових завдань, пов'язаних з ШІ — це допоможе отримати необхідний досвід, знання, інструменти та інфраструктуру для їх вирішення. Цей тренд також набирає обертів: 5% з опитаних AgencyAnalytic агенцій віддають на аутсорс більшу частину своїх завдань, ще 8% — третину навантаження, 27% — від 10% до 30% і лише 41% — менш ніж 10% робочого навантаження.

Маркетингові агенції не завжди можуть запропонувати клієнтам унікальні розробки або експертну команду для реалізації найсміливіших проєктів. Але, наприклад, для Kodehash це не стало проблемою: компанія хоч і створює власні сучасні застосунки, але водночас співпрацює з постачальником однієї з найпопулярніших CRM-систем — Zoho CRM, яка пропонує розширені можливості для підготовки звітності та аналітики на основі даних у режимі реального часу, а також складає прогнози на основі великої кількості накопичених у CRM даних.

Кирил Марченко, CEO BeInf:

«Сьогодні питання впровадження ШІ для маркетингових агенцій схоже на питання необхідності мати сайт компанії 15 років тому. Це не вибір, а нагальна необхідність, яка дозволяє агенції отримувати конкурентні переваги та надавати кращі продукти своїм клієнтам».

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи