Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2016 00:50

«Лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду

Юрист, аналітик

Голова НБУ Валерія Гонтарева пояснює девальвацію гривні на сезонний фактор та паніку на валютному ринку. Разом з тим є об’єктивні фактори, які вказують на те, що «лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду, оскільки дозволила покрити більшу дефіцитну дірку – М

Голова НБУ Валерія Гонтарева пояснює девальвацію гривні на сезонний фактор та паніку на валютному ринку. Разом з тим є об’єктивні фактори, які вказують на те, що «лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду, оскільки дозволила покрити більшу дефіцитну дірку – Мінфін 19 січня на конвертації залученої валютної позики ситуативно додатково залучив 318 млн грн.

«Лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду

Відповідно до плану на січень 2016 року, 19 січня 2016 року здійснено випуск ОВДП в іноземній валюті на суму $ 486 млн. За рахунок конвертації Національним банком України залучених валютних коштів у гривню до бюджету залучено 11,97 млрд грн (курс конвертації 24,63 грн/$ 1), тоді як ще на початку січня курс гривні до долара становив 24 грн/$ 1 (загалом, як і прогнозний рік). Тобто, не вживаючи заходів до подолання девальваційних процесів, на кожному доларі Уряд ситуативно при цьому розміщенні залучив додаткових 68 копійок, а на загальному обсязі – це додаткові 318 млн грн.

Зважуйте самі: якщо 19.01.16 (у день розміщення ОВДП) міжбанк закрився доларом по 25,25 грн/$1, то вже 20.01.16 – 24,45 грн/$1. Тобто, девальвація на моменті потрібна була в першу чергу Уряду, оскільки дозволила конвертувати залучену валютну позику за вищим курсом, а відповідно покрити більшу дефіцитну дірку.

Крім того, також майже 84,5 млн грн Мінфін залучив ще 12 січня, а також понад 100 млн – 20 січня. А отже, лише за 20 днів 2016 року до бюджету залучено 12 млрд грн, або 1/8 від усього запланованого на рік обсягу ОВДП. При цьому попереду тільки в першому кварталі ще 16 аукціонів.Нагадаємо, що державним бюджетом на 2016 рік передбачено фінансування державного бюджету за рахунок запозичень на суму 217,9 млрд грн; із них внутрішні запозичення визначено в обсязі 98,4 млрд грн, зовнішні – на рівні 119,5 млрд грн (104,55 млрд – у загальний фонд та 15 млрд грн – у спеціальний).

Вимальовується така тенденція: плануючи власні витрати на перший квартал року (як цього, так і минулого), в Уряді розуміють, що коштів не вистачатиме, в тому числі в силу сезонного фактору, свят, низької ділової активності тощо, на цей період вони планують основний обсяг річних запозичень. НБУ запускає емісійні процеси, тим самим штовхаючи курс вниз. Потім його, мабуть, все-таки спробують  повернути в більш розумні межі, а протягом року скоротять обсяг грошової маси. Проте вже зараз, в умовах, коли економіка після новорічних свят ще не запрацювала; товари та послуги не вироблені в тому обсязі, який би забезпечив цю додаткову емісію грошових коштів, продукованих під державні цінні папери; податкові надходження ще не акумульовані на єдиному казначейському рахунку, Уряд залучає для фінансування власних понад потреб 12 млрд грн.



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]