Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2015 11:57

Новий закон про тарифи на ЖКП нехтує інтересами споживачів

Юрист, аналітик

Рада відмовилася від дотування комунальних тарифів із бюджету, прийнявши законопроект щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги ЖКГ. Цей законопроект не бере до уваги інтереси споживачів – він відстоює виключно інтереси підприємств. До

56632_1437410533.jpg

Рада відмовилася від дотування комунальних тарифів із бюджету, прийнявши законопроект щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги ЖКГ. Цей законопроект не бере до уваги інтереси споживачів – він відстоює виключно інтереси підприємств. До того ж, через такі нововведення споживачам треба готуватися до підвищення тарифи на гаряче водопостачання та теплопостачання.

Закон переслідує дві цілі – це інтереси держбюджету, тобто скорочення державних витрат, пов’язаних з компенсацією для виробників комунальних послуг, і інтереси самих підприємств, що надають і виробляють комунальні послуги: вартість тієї чи іншої послуги повинна покривати собівартість і приносити прибуток. Цей закон не бере до уваги інтереси споживачів, він відстоює виключно інтереси підприємств.

Найбільшим каменем спотикання цього закону є поняття «економічно обґрунтовані» тарифи. Річ у тім, що чинне законодавство не містить визначення формули розрахунку економічно обґрунтованого тарифу, тому немає єдиного підходу до того, як обґрунтовується тариф.

Невідомо, чи буде враховуватися рівень платоспроможності населення, а відповідний коефіцієнт має закладатися в структуру тарифу. Невідомо, якою буде максимальна планка рентабельності, що встановлюється регулятором. На ринку працюють, як правило, монополісти, і вони швидше за все виставлятимуть той рівень рентабельності, який вважатимуть за необхідний. Це може бути і 10%, і 15%, і 20%.

Очікувано, що тарифи на гаряче водопостачання та теплопостачання підвищаться вже в цьому опалюваному сезоні. Мета закону – інвестиції, покращення якості послуг, поліпшення мереж. Це все додаткові витрати, і вони точно позначаться на споживачеві, який буде змушений платити більше. Виробники обов’язково скористаються тим, що в законі не виписано чітких граней і в структурі тарифу залишаються невідомі складові.

Недотримано принципу справедливості. Споживач у цій ситуації залишається абсолютно беззахисним, тоді як виробники комунальних послуг мали б саме йому, платникові, роз’яснювати, наскільки ціни на комунальні послуги економічно обґрунтовані. Хто відстоює інтереси споживачів у цьому процесі? Ніхто.

Окрім того тарифи не можуть бути єдині на території всієї країни, і в будь-якому випадку має бути диференціація за цінами.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в цілому проект закону №2029а «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]