Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2021 16:18

Чи можливо перевести в електронний формат 100% документів?

Директор компанії "Intecracy Deals", голова ІКТ Комітету СУП

На даний момент відповідь — ні. Ще залишається низка документів, які необхідно дублювати на папері. Ми змушені гаяти на це гроші й час, хоча сенсу в цьому немає.

Два локдауна 2020 року сприяли масовому впровадженню електронного документообігу в Україні. Число компаній, які вже відмовилися від паперу, стрімко зростає. Водночас, перевести в цифру всі документи в нашій країні поки що не видається можливим, і справа не в технологіях. Справа в законодавчій базі.
Наприклад, документи, що стосуються кадрових питань. Їх необхідно роздруковувати та зберігати в архіві підприємства десять і більше років. Якщо в компанії десяток співробітників — це не проблема. Але якщо компанія має розгалужену мережу регіональних представництв і тисячі співробітників, витрати на утримання паперових архівів можуть бути колосальними. Крім того, паперовий архів — це незручно, небезпечно й неекологічно.
Ще одна причина, з якої все ще доводиться роздруковувати та візувати документи по-старому — перевірки контролювальними органами. Співробітники, наприклад, Податкової, можуть попросити роздрукувати документи, навіть попри те, що вони вже були надані їм у електронному форматі.
Іноді доходить до абсурду: представники державного органу можуть запросити надати паперові копії дозвільних документів, оригінали яких були видані цим самим державним органом. Причому і представники бізнесу, і держслужбовці розуміють, що сенсу дублювати електронні документи в паперовому форматі немає.
У законодавчій базі ще немає всіх необхідних правових актів, які б регулювали питання постійного й тимчасового зберігання низки документів в електронному форматі.
Наразі, насамперед, треба переглянути Указ Міністерства юстиції України № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів» від 12.04.2012 року, у якому говориться про терміни зберігання документів. Немає сенсу зберігати паперові документи десятки років.
Слід на законодавчому рівні звільнити бізнес від необхідності роздруковувати документи, які вже були представлені державному органу в електронному форматі.
Багато законодавчих актів уже морально застаріли й не відповідають сучасним реаліям. Звернення щодо цього були підготовлені Спілкою українських підприємців і Американською торговельною палатою та відправлені до відповідних органів влади: Мін’юст, Кабмін, Нацбанк, Мінцифру, Державну архівну службу, Податкову, Пенсійний фонд.
Це — важливе питання для всього бізнесу України, незалежно від форми власності. Залишається сподіватися на сприяння органів влади, на те, що застарілі норми зберігання й контролю документів найближчим часом будуть переглянуті. Це полегшить життя всім: і бізнесу, і державним органам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]