Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.12.2019 05:59

Фєня в законі до новорічного столу

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

Щодо законопроекту про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою (реєстр. № 2513)

Розумію, що на разі олів’є з шампанським, зайчики та білочки там усякі. Але не змогла пройти мимо чергового перлу наших нормотворців, бо  це просто «кінець всім сподіванням».

19 грудня 2019 року в першому читанні було прийнято законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою (реєстр. № 2513), поданий Президентом України як «невідкладний». В чому саме невідкладність та, власне, необхідність в прийняті такого законопроекту я особисто не зрозуміла, хоча й адвокат, але їм, як то кажуть, видніше.

А тепер  детальніше про  новорічні зміни, що пропонуються до Кримінального кодексу України (далі – «КК України»).

В статтю 28 КК України на ряду із поняттями «Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою, злочинною організацією» додається також поняття  «злочинної спільноти» як стійкого ієрархічного об'єднання декількох осіб (п'ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі". Мабуть ініціаторам законопроекту здалося, що кваліфікуючі ознаки «злочинної організації» є не досить «кваліфікуючими», і вся сіль у такому антисоціальному елементі як «злодії в законі». Хто ж такий, на думку ініціатора законопроекту, «злодій в законі»? – «Злодій у законі»  – це особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти». Можна тільки уявити, до якого креативу слідчі мають вдаватися, щоб кваліфікуючі ознаки такого «спеціяльного» суб’єкта до купи звести? Хоча - «щиросердне зізнання» , і справа готова для передачі до суду, головне, аргументи мають бути по переконливіше, але це вони вміють.

Також пропонується додати статтю 255-1, в частині 2 якої закріпити такий екзотичний «склад злочину» як «Перебування особи в статусі "злодій у законі". І у мене тут питання – а яким Макаром цей «статус» має підтверджуватись: якимось протоколом зборів, підписаним головою та секретарем «сходки» (до речі, «організацію сходки» в окремий склад злочину пропонують виділити), дипломом «злодія в законі», виданим в місцях позбавлення волі чи тематикою татуювань? До речі, креативний такий спосіб боротьби з конкурентами – в ресторані гарно посидіти й тепленькому конкуренту татуювання організувати з усілякими там розами вітрів та лампасами і одразу телефонувати в поліцію, мол так і так, свіжоспечений «злодій в законі» об’явився, а його компанія – то все «злочинна спільнота» по ухиленню від сплати податків  (*і тут щось стало зовсім не смішно*).

Не буду писати про всіх «коней з лошатами» цього недолугого законопроекту, то вже для самостійного буквоїдства під ялиночку, кому цікаво. До речі, досить системний висновок щодо законопроекту № 2514 надало Головне науково-експертне управління, з якого особливо потішив яскравий фрагмент: «Викликає занепокоєння пропозиція суб’єкта права законодавчої ініціативи вводити у кримінальне законодавство поняття, які характеризуються експресивним забарвленням та є притаманними виключно для носіїв відповідної субкультури. Так, дефініція «злодій в законі» відображає систему цінностей злочинців та є одним із проявів жаргону, яким користуються учасники кримінального світу. Введення аналізованого поняття у царину кримінального законодавства не тільки свідчить про фактичну легітимізацію злочинної культури, а й містить цілу низку оціночних понять».  Хлопцям, що писали висновок  (вик.: Попович В.П., Корнієнко Є.В.) – респект!

Сподіваюсь, що наші нормотворці дослухаються до рекомендацій експертів та допрацюють цей законопроект, бо в такій редакції це вже не закон, а «понятія», які нічого спільного не мають з правом України. Забагато честі саджати по «романтично-блатним» статтям  типу «перебування у статусі «злодія в законі», а от за "організацію злочинної організації" – саме  раз. Якщо ж питання в екстрадиції понаїхавших «злодіїв в законі», то й ці механізми врегульовані давно. Ви лиш матчастину почитайте, перед тим як на «фєні» закони братись писати, бо вам байдуже, а нам в цій країні дітей ростити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]