Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2015 14:21

Як отримати страхове відшкодування, якщо страхова компанія зникла?!

Адвокат, керівник юридичного департаменту компанії "АЛЕКС КОНСАЛТИНГ ГРУП"

В правовідносинах, щодо виплати страхового відшкодування за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, досить часто виникає ситуація коли страхова компанія винуватця ДТП просто зникла, банківські рахунки такої компанії п

В правовідносинах, щодо виплати страхового відшкодування за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, досить часто виникає ситуація коли страхова компанія винуватця ДТП просто зникла, банківські рахунки такої компанії порожні, а майно відсутнє, рішення суду про стягнення зі страхової компанії страхового відшкодування залишається невиконаним.

Потерпілі особи, потрапляють в ситуацію, в якій, і з винуватця ДТП кошти неможливо стягнути, бо він на момент ДТП мав чини поліс страхування цивільної відповідальності, і зі страхової компанії страхове відшкодування не стягнеш, бо вже не має з чого стягувати.  

Наразі, в такій ситуації, чинне законодавство України, передбачає право потерпілих осіб отримати страхове відшкодування, що не виплачене страховою компанією, від Моторно (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Але така можливість виникає лише в разі, якщо страхова компанія не має коштів для здійснення страхового відшкодування та визнана банкрутом або ліквідована.

Основна проблема в питанні отримання страхового відшкодування, за такі страхові компанії, від МТСБУ, полягає саме в визнанні страхової компанії банкрутом та встановлення факту відсутності в неї грошових коштів чи майна.

Для початку процедури банкрутства страхової компанії необхідно подати до господарського суду відповідну заяву від кредитора страховика або спільну заяву від певної кількості кредиторів (потерпілих осіб), при виконанні таких умов:

  1. Загальна сума безспірних вимог всіх кредиторів або одного кредитора повинна бути не менше 300 мінімальних заробітних плат. На даний час це — 413 400, 00 грн.;

  2. Строк невиконання страховиком зобов'язань, за пред'явленими вимогами, становить більше трьох місяців після завершення строку встановленого для їх погашення;

  3. Грошові вимоги до страховика повинні бути підтверджені судовим рішенням, яке набрало законної сили. Тобто, повинно бути рішення суду про стягнення зі страхової компанії розміру страхового відшкодування.

  4. За вказаними грошовими вимогами відкрито виконавче провадження. Тобто, є постанова виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження, щодо стягнення зі страхової компанії страхового відшкодування.

Також за подання до суду заяви про порушення справи про банкрутство сплачується судовий збір в розмірі 10 мінімальних заробітних плат, що на сьогодні становить — 12 180, 00 грн.

При підтвердженні вищевказаних фактів Господарський суд відкриває провадження про банкрутство. В процесі розгляду судом справи про банкрутство всі інші кредиторі мають право заявити свої вимоги, щодо невиплаченого страхового відшкодування, подавши відповідну заяву та докази до суду.

Для виплати страхового відшкодування МТСБУ, самого рішення суду про визнання страхової компанії банкрутом недостатньо, оскільки залишається невстановленим факт недостатності у страхової компанії коштів та майна для виконання зобов'язань, щодо виплати страхового відшкодування. Зазначений факт підтверджується ліквідаційним балансом який затверджується судом при завершенні ліквідаційної процедури.

Таким чином, МТСБУ здійснює виплату страхового відшкодування потерпілим особам вимоги яких визнані судом в провадженні про банкрутство та внесені в ліквідаційний баланс.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]