Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2016 01:27

Фіскальний моніторинг на #BlockChain чи касові апарати, що краще?

Кандидат економічних наук, експерт з питань державних фінансів, макроекономіки та управління Інтернетом

Перший механічний касовий апарат був винайдений Джеймсом Рітті у 1879 році. З того часу, розвиток інформаційних технологій та фінансової системи звісно внесли значні корективи у методи контролю за торговими операціями як зі сторони власників бізнесу та і

Основним завданням впровадження фіскальних функцій реєстрації розрахункових операцій завжди була боротьба з неврахованими обсягами готівкових коштів та ухиленням від сплати податків, захист державних інтересів та знищення корупційної складової процесу.

Перший механічний касовий апарат був винайдений Джеймсом Рітті у 1879 році, який був власником салону в м. Дейтоні, США, та хотів зупинити шахрайство своїх співробітників. Модель було винайдено після того як він побачив пристрій який реєстрував оберти гребного гвинта пароплава, а його перший патент було зареєстровано у 1883 році.

IMG_20161204_011009.JPG

За майже півтора століття, розвиток інформаційних технологій та  фінансової системи звісно внесли значні корективи у методи контролю за торговими операціями як зі сторони власників бізнесу та і держави. Сьогодні навіть на законодавчому рівні робляться спроби апробації нових методів касового і фіскального контролю за торговими операціями, не осторонь таких процесів стоїть і Україна.

Поряд з цим, застосування сучасних технологій дозволить підвищити рівень прозорості бізнесу, сприятиме наповненню дохідної частини державного бюджету та виконання Україною умов Меморандуму із МВФ (Ukraine: Technical Memorandum of Understanding), який передбачає запровадження більш ефективних механізмів адміністрування податків, детінізації економіки та підвищення контролю за готівковим обігом.

Проте, надмірна лібералізація фіскального контролю за роздрібною торгівлею разом із застосуванням незрілих технологічних рішень може створити умови для зниження контролю за готівковим обліком та ухилення від сплати податків у великих розмірах, що суперечить інтересам і держави і власників прозорого бізнесу.

Сьогодні як ніколи актуальним є пошук Соломонового рішення ­­­– балансу інтересів держави та приватного сектору ­– певної форми суспільного договору, яка дозволить ефективно розвиватись бізнесу, а це, у свою чергу призведе до збільшення податкових надходжень та рівня життя населення.

Потребує переосмислення парадигма сучасного бачення контролю з боку держави та власників бізнесу за касовими операціями у формі фіскального моніторингу – як способу лібералізації податкового контролю за касовими операціями суб’єктів малого підприємництва порівняно із застосування класичних РРО, але вже через призму застосування інноваційних рішень як Блокчейн (BlockChain) та розподілений реєстр (DistributedLedger), що реалізовані на міцних криптоалгоримах, забезпечують неможливість видалення та модифікації даних про здійснені транзакції.

Використання новітніх інформаційних технологій, алгоритмів апробованих у системах криптовалют та хмарні рішення для забезпечення фіскалізації розрахунково-касових операцій сприятиме захисту державних інтересів, забезпечення прозорості контролю сплати податків, та не потребує використання технологій кінця 19го століття.

Запитання на яке потрібно відповісти представникам бізнесу, фіскальних органів та законотворцям заклечається у наступному – чи  може  програмне рішення, реалізоване у вигляді онлайн сервісу, стати альтернативою існуючих реєстраторів розрахункових операцій, але при цьому:

·     не потребує придбання та підключення спеціального обладнання, витрат з боку бізнесу та держави на впровадження РРО;

·     дозволяє віддалено реєструвати розрахунково-касові операції у режимі реального часу на базі наявного у бізнесу обладнання;

·     забезпечує достовірність та надійність передачі розрахункових даних до Державної Фіскальної служби;

·     захищає інтереси держави та забезпечує прозорість доходів середнього бізнесу.

Альтернативне вирішення описаної проблеми запропоновано командою стартапу «QUARK CLOUD», який розробляє сервіс типу MBaaS – мобільний додаток через який користувач вводить та передає дані про проведені транзакції до серверного сховища/хмари. Специфікою зазначеного рішення є також принцип захисту інформації від зміни, як користувачем так і адміністратором сервісу, що унеможливлює його підробку чи модифікацію.

Quark_CLOUD_Eng2.9.pptx.jpg

Чи може проект «QUARK CLOUD», який побудований на основі елементів технології Blockchain, стати альтернативою у порівнянні із стандартними рішеннями контролю за готівковим обігом поряд із класичними реєстраторами розрахункових операцій (РРО)?

Звісно, застосування технології криптовалют, може допомогти подолати тіньовий обіг готівки суб’єктами малого підприємництва там де застосування традиційних РРО є економічно невиправданим. Але, для підприємців, які погодяться на повну фіскальну прозорість, слід розробити систему адміністративного стимулювання, як відсутність перевірок, збільшення обороту по єдиному податку та ін.

Поряд з цим, практична реалізація елементів системи фіскального моніторингу СМП вже сьогодні може бути реалізовано Державною фіскальною службою шляхом доопрацювання функціоналу Електронного кабінету  платника податків, шляхом:

1)      Розробки сервіс перевірки внесення інформації про фіскальні чеки класичних РРО до бази даних ДФС, із формою повідомлення про їх відсутність, що вказує на факти застосування фіктивних РРО та ухиляння від податків;

2)      Створення нового сервісу – Книги обліку доходів і витрат у електронній формі із застосуванням ЕЦП платника єдиного податку та відповідного АРІ для інтеграції сервісу із обліковим програмним забезпеченням платників податків, що не зобов’язані застосовувати класичні РРО.

Зважаючи на те, що описані ініціативи спрямовані на досягнення соціально значущих цілей – боротьба із тіньовим обігом готівки, але поряд з цим, використання сучасних технологій шифрування та захисту інформації має забезпечити належний захист персональних даних та конфіденційної інформації про здійснені торгові операції суб’єктів малого бізнесу, можливість впровадження таких технологічних рішень потребує зустрічних кроків зі стони держави та змін до нормативного регулювання.

Проте, для всіх фіскально транспарентних платників податків, особливо для суб’єктів малого підприємництва, мають бути створені рівнозначні та прозорі умови реалізації фіскальних функцій, або застосування більш м’яких добровільних форм фіскального моніторингу, зі сторони податкових органів держави. Крім того, власники бізнесу мають отримати більш ефективні способи контролю за готівковими операціями, оскільки саме власник підприємства у першу чергу зацікавлений у повноті обліку торгової виручки найманими працівниками.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]