Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2016 14:06

Нова парадигма для розвитку інформаційного суспільна від ООН

Кандидат економічних наук, експерт з питань державних фінансів, макроекономіки та управління Інтернетом

Найбільш очікуваним рішенням стало продовження на наступні 10 років мандату Форуму із управління Інтернетом започаткованого у 2005 році в ході ВСІС у Тунісі. Протягом цього строку передбачено залучено до участі в форумі представників релевантних стейкходер

Нещодавно відбулось засідання Генеральної асамблеї ООН на якому 16 грудня було розглянуто підсумки Всесвітнього самміту із інформаційного суспільства за останні 10 років.  

Всесвітній саміт з питань інформаційного суспільства (ВСІС)  це спонсорована ООН конференція з питань інформації, комунікацій та інформаційного суспільства організована з метою сприяння розвитку інформаційного суспільства шляхом поширення доступ до Інтернету, подолання глобальної цифрової нерівності в країнах що розвиваються. Основною метою ВСІС десятиріччя тому стало формування основних завдань у побудові відкритого для всіх інформаційного суспільства, в якому кожен міг би створювати інформацію та знання, мати до них доступ, користуватися і обмінюватися даними.

Перегляд результатів Генеральною асамблеєю ООН підтвердив спільне бажання пролонгувати цілі ВСІС з метою подальшого розвитку гуманістично-орієнтованого розвитку інформаційного суспільства запорукою якого стало поєднання технологічного розвитку інформаційних та комунікаційних технологій поряд із гарантуванням прав і свобод людини визначених в Універсальній декларації з прав людини.

Підготовка тексту резолюції відбувалась протягом року на багатосторонній основі з урахування пропозицій всіх зацікавлених сторін, або як прийнято ще їх називати – стейкхолдерів: урядів країн, приватного сектору та корпорацій галузі, міжнародних організацій,  технічної та академічної спільноти, громадянського суспільства. В результатів чого, у тексті резолюції звертається увага на досі наявний у світі цифровий розрив, як між країнами так і між суспільними і гендерними групами, який вимагає належного реагування та розробки політик щодо забезпечення рівного права на доступ до інформації, освіти, культурної та наукової спадщини. Особлива увага приверталась існуючої гендерного розриву та необхідності залучення всіх стейкхолдерів для залучення жінок у розвитку інформаційного суспільства та забезпечення їх доступом до нових технологій.

Найбільш очікуваним рішенням стало продовження на наступні 10 років мандату Форуму із управління Інтернетом започаткованого у 2005 році в ході ВСІС у Тунісі. Протягом цього строку передбачено залучено до участі в форумі представників релевантних стейкходерів у першу чергу із країн, що розвиваються.

Поряд з цим, резолюція зазнала критики зі сторони представників міжнародного громадської організації «Інтернет спільнота» ( ISOC ), яка займає ключове місце в міжнародній екосистемі управління Інтернетом та представляє інтереси користувачів мережі. Зокрема, наголошувалось, що резолюція не в повній мірі визначає Інтернет як транскордонну «мережу мереж», та вимагає вжиття також заходів на національному рівні для вирішення глобальних проблеми і навпаки. З огляду на те, що урядово керований розвиток мережі може бути лише однією із компонент у реалізації глобальних підходів до подолання цифрових розривів, вирішення питань приватності в Інтернет, кібербезпеки, пролунав заклик до вирішення зазначених проблем на основі діалогу всіх зацікавлених сторін, або на основі моделі мультистейкхолдеризму. Така жорстка позиція зі сторони громадянського суспільства була очікуваною, оскільки у тексті документу не приділено достатньої уваги прийнятній моделі управління Інтернетом, а також ролі Інтернет корпорації з імен та номерів ( ICANN ) у ній.

У контексті України, потребує вивчення на національному рівні частини сьомої резолюції, яка присвячена проблемам доступу до Інтернет та забезпечення цифрової рівності, які приманні країнам що розвиваються, зокрема на окупованих територіях, країнах у стані конфліктів тощо. Оскільки саме вони є найбільш вразливими при гарантуванні прав таких верств населення як неповнолітні, особи із особливими потребами, літні люди, переселенці та внутрішньо переміщені особи.

Зазначене по суті визначає Інтернет, яки один із основних механізмів гарантування основних прав і свобод людини в кібер-епоху.

Заключна резолюція була прийнята Генеральною асамблею ООН без голосування, а отже певного консенсусу було досягнуто, та озаглавлено як «Вихідний документ зустрічі на високому рівні Генеральної асамблеї щодо загального перегляду імплементації та результатів ВСІС»
Теги: оон, icann, IGF
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]