Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2020 12:52

Сплата земельного податку в період карантину

Адвокат, громадський діяч

Послаблення податкового режиму, податкові канікули, звільнення від штрафів — чого очікувати бізнесу впродовж карантину?

Звітним податковим періодом для плати за землю є рік, тобто з 1 січня по 31 грудня поточного року (ст. 285 ПКУ).

Платники податку за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого подають Декларацію до ДФС за місцем розташування земельної ділянки, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями (п.286.2 ст. 286 ПКУ). Подання річної Декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних звітів.

Податкове зобов’язання, визначене на підставі Декларації, сплачується рівними частинами щомісячно протягом 30-ти календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця. (п. 287.4 ст. 287 ПКУ).

А тобто податкове зобов’язання зі сплати податку за землю за лютий місяць 2020 р. мало би бути виконано у строк з 01 до 30 березня 2020 р.

Водночас п. 52-4 підр.10 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до пункту 286.2 статті 286 цього Кодексу подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці.

Коментар:

Формулювання п. 52-4 підр.10 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ слід трактувати буквально, а отже платник податків не сплачує земельний податок за:

березень (30 квітня);

квітень (30 травня).

Варто звернути увагу!

Пунктом 52-1 підр.10 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

- відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;

- порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Коментар:

Враховуючи вищенаведене платник податків може не виконувати податкові зобов’язання із плати за землю з 1 березня – 31 травня 2020 р. (3-и місяці).

Оскільки податкове зобов’язання зі сплати за землю за лютий місяць виникає з 01 по 30 березня, то наслідки невиконання для платника податків у вигляді штрафу - відсутні. Тобто, платнику податків доведеться заплатити лише суму зобов’язань без жодних нарахувань.

Висновки:

1. Із п. 52-4 підр.10 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ поширення податкових канікул зі сплати податку на землю виключно на 2-а місяці (березень-квітень).

2. Відсутність відповідальності за період з 1 березня – 31 травня 2020 р. дає можливість не сплачувати зобов’язання за один місяць відтермінувавши оплату, якщо є така необхідність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]