Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2019 10:08

Антикорупційні органи проти дрібних державних службовців

Керуючий АБ "Тарасов та партнери", адвокат

Чому боротьба з серйозними корупціонерами виявилася неефективною, і чим зараз займаються НАБУ і ДВБ.

НАЗК і ДВБ (департамент внутрішньої безпеки) Національної поліції часом нагадують рибалку, який у Фейсбуці постить фотографії з акулами, а сам заради статистики вудить золотих рибок в акваріумі власної дитини.

Здавалося б, корупції у країні - як хижаків в океані. Але ловити велику рибу важко та й небезпечно. Тому, заради горезвісного показника і послужного списку, можна скосити пару-трійку ні в чому особливо не винних душ.

Так, в останні кілька років основною здобиччю антикорупційних органів є не злодії і хабарники, а дрібні державні службовці (у тому числі і прості патрульні або постові поліцейські), які не встигли до першого квітня подати декларацію про доходи.

Покарання за таке запізнення - штраф і обов'язкове (!) звільнення з роботи ... без можливості поновлення. Навіть якщо прострочення мало місце лише у кілька днів. Співрозмірність провини та покарання у такому випадку викликає великі сумніви, проте найнеприємніше навіть не у цьому.

Бравий борець з корупцією, який виявив прострочення, відповідно до ст. 254 КУпАП, зобов'язаний скласти протокол про адміністративне корупційне правопорушення протягом 24 годин з моменту виявлення порушника. Але в такому разі вся статистика по боротьбі з корупцією перейде на травень-червень, а решта часу його заслуга перед батьківщиною буде близька до нуля. Тому справи «грішників» складуються в папках на столі, а протоколи складаються за необхідності рапортувати начальству про успіхи протягом усього року.

Суди ж на прострочення складання протоколу (іноді навіть на кілька місяців) чомусь очі закривають. А ось на прострочення подачі декларації (як правило,на кілька днів) - ні.

Так наприклад, минулого тижня Солом'янський районний суд м. Києва визнав винним у скоєнні адміністративного корупційного правопорушення старшого сержанта поліції, який прострочив подачу декларації за 2017 рік на два тижні. При цьому, суддю не збентежило те, що оперативники ДВБ склали протокол про це порушення не через 24 години після виявлення «злодія» ..., а тільки через чотири місяці.

Не пасе задніх і Департамент захисту економіки Національної поліції, який настільки принципово бореться з корупцією у всіх її проявах ..., що склав протокол про корупційне правопорушення на військового пенсіонера, який на ТРИ ДНІ прострочив подачу декларації при звільненні. Звісно, поліція виявила послідовність і також прострочила складання протоколу ... на два місяці.

Результатом такої виборчої принциповості є щомісячне звільнення чесних, але не дуже пунктуальних людей.

Як наслідок, цінність державної служби та довіра до держави в цілому падає, оскільки складно назвати справедливим покарання за прострочення ..., що здійснюється з простроченням ...

Суди, на жаль, наочно демонструють прогнилий наскрізь стан системи. Чесних людей на нижчих щаблях державної служби все менше і менше. А статистика і сухі цифри, які ні про що конкретно не говорять, лишаються важливішими за долю людини і здоровий глузд загалом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]