Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2021 18:11

Чи існує PR для малого бізнесу?

Інтернет-підприємець, засновник платформи контент-маркетингу PRNEWS.IO

Час і технології постійно рухаються вперед. Мільярдер Джефф Безос вже злітав в космос і повернувся, формат дистанційної роботи та навчання став повсякденністю, а черговий айфон підкорює світ.

І при цьому чимало власників малого бізнесу впевнені в тому, що PR можуть дозволити собі виключно селебріті і міжнародні корпорації. Насправді, це - міф. PR необхідний всім компаніям, незалежно від їхнього розміру, сфери діяльності, штату тощо. Тож, давайте розберемося, коли насправді PR необхідний маленьким компаніям и які помилки заважають просувати послуги власникам малого бізнесу. 

Тільки для великих! 

Найчастіше на синдром самозванця страждають власники маленьких бізнесів (кав'ярень, кафе, немережевих б'юті-салонів, барбершопів и т.д). Саме у них найменше грошей для просування, і саме вони найчастіше впевнені в тому, що PR - це про великі гроші і незрозумілий стосовно вимірювання ефективності інструмент…

Також я часто стикаюся з іншим поширеним міфом про те, що PR можуть дозволити себе виключно селебріті та великі корпорації. Насправді, для успішного просування бренду або конкретної людини завдяки PR не потрібні мільйонні кошториси. Досить чітко знати свою аудиторію і працювати з тими каналами, які користуються попитом: тоді навіть найменший бюджет принесе результат.

Для цього не обов'язково брати до штату компанії досвідченого (і дорогого) PR-фахівця або звертатися до агенції (ще дорожче). Для маленького бізнесу це стане невиправданим фінансовим навантаженням. Аби визначити власну цільову аудиторію і ефективні канали комунікації, я рекомендую взяти кілька консультацій у фахівця і детально вивчити роботу своїх конкурентів.

Контент-маркетинг також відмінно просуває бренд і послуги компанії. Для цього систематично розміщуйте фото свого салону, фотозвіти майстрів, відео з майстер-класами тощо. Підсилюйте це публікаціями на інших ресурсах: в ЗМІ, тематичних групах, соціальних мережах, у мікроблогерів тощо.  

Інформація про те, що розміщення статті про вашу компанію в галузевому або локальному онлайн-медіа коштує всіх грошей світу, не відповідає дійсності. Звичайно, якщо ви не плануєте найближчим часом розмістити інтерв'ю в «The New York Times» або в журналі «Rolling Stone». 

А якщо серйозно, то вартість розміщення публікацій в ЗМІ абсолютно різна. Так, на нашій платформі представлені медіа вартістю від 10 доларів до декількох тисяч. Тож, навіть при мінімальному бюджеті можна знайти для компанії адекватний в співвідношенні «ціна-якість» майданчик і формат. 

Щойно створена компанія не потребує PR 

Ще один поширений і шкідливий міф полягає в тому, що тільки-но створена компанія не потребує PR. 

По-перше, PR — це не чарівна пігулка, не “швидка допомога” для вирішення вже існуючих проблем. Public Relations — це діалог, процес взаємовідносин певної персони або бізнесу з громадськістю.

По-друге, як і будь-які відносини, вони можуть бути активними або пасивними. Краще проявляти активну позицію і власноруч вибудовувати імідж компанії з першого дня її існування. Або можна нічого не робити і дочекатися, коли конкуренти або незадоволені сервісом клієнти сформують образ і репутацію замість вас.

Тож, починайте з найпростішого: створіть акаунти компанії в соцмережах, розташуйте її на Google-Картах, заведіть Google Мій бізнес і додайте туди картки товарів. Системно розміщуйте пости в соціальних мережах, відповідайте на коментарі, адже користувачі шукатимуть в інтернеті інформацію про вас, читатимуть новини про послуги, новинки, акції, відгуки. Саме ці доступні і абсолютно безкоштовні кроки є базовими цеглинками для створення позитивного іміджу компанії. 

Нам нема про що писати  

Невеликі бізнеси, які працюють у висококонкурентному середовищі (не пов'язані з роботою салони краси, барбершопи, косметологічні клініки тощо) частіше за все мають досить потужну SEO-частину, таргет і рекламу. А для того, аби використовувати PR, у них часто бракує можливостей. Не всі знають, що навіть з мінімальним бюджетом можна отримувати нових клієнтів, завдяки тому, що абсолютно всі ЗМІ заробляють, адже це - бізнес. 

А заробляють вони двома шляхами. Перший: відкручують рекламу на опублікованих їхнім виданням статтях. Другий: отримують гроші від вас за розміщення контенту. Але якщо бюджет обмежений, взаємини з редакціями та журналістами можна будувати по-іншому принципу, про який знають не всі. 

Створюйте і пропонуйте несподівані, якісні інфоприводи: тоді ваш матеріал можуть розмістити безкоштовно, а ви отримаєте бажану публікацію зі згадуванням компанії або фахівців.  

Немає сенсу писати про відкриття чергової кав'ярні на бульварі або барбершопа: такий матеріал ставлять виключно на комерційних умовах. Тож, краще розповісти читачам не про відкриття барбершопа, а про відкриття першого музею Чоловічої Бороди. 

Пам'ятайте: аудиторія полюбляє історії, а цікаві історії полюбляє ще більше. Її увагу привернуть не стільки експонати, скільки захоплююча історія з цікавим візуалом. Зацікавити можна галереєю плакатів про еволюцію чоловічих зачісок або бороди за останні 300 років, колекцією вінтажних речей для гоління, дзеркал та ін. 

Музей, як інструмент для створення новин, ефективно працює навіть тоді, коли грошей ледве вистачає на кілька перших експонатів. Такий контент відмінно і без додаткових витрат можна переформатувати в відеоблог і пости для соцмереж. Розвиваючи цю ідею, можна системно привертати увагу медіа та аудиторії. 

Існує ще один популярний і бюджетний спосіб створення новин, який ідеально пасує малому бізнесу — «заглянути за завісу» або бекстейдж. Завдяки йому  можна яскраво і цікаво розповісти про роботу власного б'юті-салону, барбершопа, косметологічного центру, команду, експертів, інструменти і професійні новинки. 

Актуальним для невеликого бізнесу також буде метод Data Driven PR. Цей інструмент базується на зборі та аналізі даних з вашої галузі. Наприклад, чаклуючи над волоссям клієнтів, можна зібрати ряд цікавих цифр і підготувати статтю на тему «Місто N лідирує за кількістю блондинок», «Як волосся городян пережили зиму» або «Від яких проблем з волоссям найчастіше страждають українки». Збагатить текст інфографікою або фотографіями, коментарем фахівця-трихолога - і отримаєте відмінний контент як для медіа, так і для власних соцмереж. 

Негативні відгуки необхідно видаляти

Якщо з'явилися негативні обгрунтовані відгуки, варто працювати над сервісом і якістю продукту вашої компанії. Вивчіть прецедент і опублікуйте коректний розгорнутий коментар, якщо з боку компанії була допущена помилка. 

Якщо відгук фейковий, то напишіть обгрунтоване, логічне спростування (коротко, коректно, дохідливо).     

Негатив поширюється набагато швидше, ніж добрі новини — це аксіома, тому компанії краще працювати на випередження і не чекати на прецедент або онлайн-скандал. Якщо у вас правильно побудована схема просування бренду в інтернеті і захист її онлайн-репутації, то негативних відгуків не варто боятися. 

Правда, все відбувається не завдяки чарівній паличці. Необхідно регулярно заповнювати інформаційне поле навколо імені вашої компанії позитивними або нейтральними новинами. Готуйте і розміщуйте в медіа прес-релізи, авторські колонки, статті, коментарі, опитування на актуальні теми. Мине небагато часу і люди, коли будуть гуглити інформацію про бренд за запитами «ваша компанія» або «ваша компанія відгуки», знайдуть позитивні матеріали. 

На контенті можна економити 

Я багато разів бачив, як компанії купують на нашій платформі розміщення дуже дорогих статей, але забувають, що за створення якісного контенту теж доведеться заплатити. 

По-перше, матеріал має бути правильно структурованим, аби його дочитали до кінця. По-друге, це важливо для пошукових систем, як є посередниками в діалозі між компанією та аудиторією. 

Тобто, пошуковик повинен проаналізувати сторінку з інформацією, зрозуміти завдяки її обсягу, структурі, наявності відео і фотоматеріалів, відгуків та ін., наскільки цей матеріал цікавий. Якщо він відповідає ключовим запитам, за якими компанію шукатимуть, то вона може зайняти гідні позиції в пошуку. Тобто, чим краща публікація, тим вищою буде її позиція. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]