Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2022 23:17

Виганяють з орендованого житла чи завищують ціну на оренду – що робити?

Юрист, адвокат

Останнім часом почастішали випадки ненеобґрунтованого завищення цін на житло. Що робити в таких ситуаціях - поради юриста.

Мільйони людей в Україні стали вимушеними переселенцями в межах держави. Війна змусила людей шукати тимчасовий прихисток в західних областях України.

В той час, коли хтось приймає переселенців безкоштовно, інші задирають ціну за оренду квартир. Трапляються навіть випадки, коли орендарів виганяють з житла, для того щоб здати квартиру переселенцям за ціною, що в два-три рази перевищує звичайну.

Що робити, якщо власник квартири намагається вигнати вас з орендованої квартири, або необґрунтовано завищує вартість оренди? Кілька порад з юридичної точки зору.

1. Знайдіть і перевірте свій екземпляр договору оренди. Це варто зробити, навіть якщо у вас немає ніяких проблем з орендодавцем.

Трапляються випадки, що в момент підписання договору орендарі не надто уважно ставляться до усіх деталей. Як наслідок, окремі пункти договору залишаються не заповненими, або договір не містить усіх необхідних реквізитів.

Знайдіть та переконайтесь, що усі пункти договору заповнені, договір містить всі реквізити сторін, дату, підписи, строк дії та вартість оренди.

Уважно вичитайте договір, в першу зверніть увагу на положення договору щодо строку дії та вартість оренди, умови розірвання та припинення договору, положення про форс-мажорні обставини.

2. Спробуйте домовитись.

Найкращий спосіб вирішити конфлікт – домовитись мирним шляхом.

Очевидно, що до переговорів з орендодавцем потрібно бути готовим. Ось кілька питань, на які потрібно звернути увагу орендодавця:

- Обговоріть чинні умови договору.

Якщо строк дії договору не закінчився, зверніть на це увагу орендодавця. Запитайте про підстави, на які посилається орендодавець для розірвання договору чи підняття орендної плати.

Зверніть увагу орендодавця на пункт договору, який забороняє односторонню зміну умов договору. Якщо такий пункт в договорі відсутній – посилайтесь на статтю 651 Цивільного кодексу: «Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом».

Якщо орендодавець посилається на порушення вами умов договору – вимагайте надати перелік фактичних обставин, які, на думку орендодавця, є таким порушенням умов договору. Попередньо спробуйте передбачити, чи будуть в орендодавця підстави, щоб говорити про порушення договору.

- Натякніть орендодавцю про те, що маєте намір звертатись до суду.

Як кажуть, «найкращий захист – це напад». Якщо після обговорення умов договору мирно домовитись так і не вдалось, переходьте у контрнаступ.

Ще раз нагадайте орендодавцю, що одностороння безпідставна зміна договору неприпустима. Це є підставою для звернення до суду.

Швидше за все, навіть якщо орендодавець посилається на порушення вами договору, у нього не буде достатніх доказів, щоб це довести. Наголосіть на цьому. Запитайте, чим саме орендодавець буде обґрунтовувати свої доводи в суді. Це створить додатковий тиск та зможе переконати орендодавця «переглянути свою позицію».

- Запитайте, чи сплачено орендодавцем податки з доходу від орендної плати?

Особи, які здають нерухомість в оренду, зобов’язані сплачувати податки. Відтак, кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду, має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб. В окремих випадках, якщо мова йде про хостели, необхідно також сплачувати туристичний збір.

Як правило, житло здається в оренду «не офіційно» та відповідні податки орендодавцем не сплачуються.

Відсутність у орендодавця документального підтвердження сплати податків може спонукати його до певних поступок під час переговорів.

- Попросіть надати документальне підтвердження сплати податків.

Орендодавець цього робити не зобов’язаний і навряд чи вам надасть таке підтвердження. Але в контексті цього питання можна натякнути, що документальне підтвердження сплати податків потрібно буде надати в суді.

- Поцікавтесь, чи відомо орендодавцю про відповідальність за несплату податків.

Це питання випливає з попередніх.

Якщо буде встановлено факт несплати податків, це може бути підставою для притягнення особи до кримінальної відповідальності. Згідно із ст. 212 Кримінального кодексу України умисне ухилення від сплати податків особою, що має їх сплачувати, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наголошуйте на цьому під час розмови з орендодавцем. 

- Зверніть увагу орендодавця, що завищення цін може прирівнюватись до мародерства.

Останнім часом представники влади неодноразово порівнювали необґрунтоване підняття цін на житло під час війни з мародерством. Згідно ст. 432 Кримінального кодексу України за мародерство передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 10 років.

Це, звісно, ще один психологічний прийом для додаткового тиску.

- «Тисніть авторитетом».

Це зовсім не обов’язковий пункт, але його використання буває доволі ефективним.

Згадайте в своїй розмові про знайомого-юриста, який спеціалізується на подібних спорах. В разі чого – ви знаєте до кого звертатись.

3. Звертайтесь до органів місцевої влади.

Ознайомтесь з сайтом місцевої ради чи адміністрації. В багатьох регіонах створено телефонні «гарячі лінії» для підтримки в подібних ситуаціях.

В окремих регіонах діють навіть спеціальні комісії, які займаються моніторингом цін на житло. Існує також практика проведення органами влади рейдів з метою виявлення необґрунтованого завищення цін. Ініційте проведення таких рейдів.

4. Скористайтесь телеграм-ботом про необґрунтоване підвищення цін.

Бюро економічної безпеки України (БЕБ) запустило телеграм бот для прийому повідомлень про необґрунтоване підвищення цін.

Таким чином, БЕБ консолідує інформацію щодо необґрунтованого підвищення цін на проживання, товари та послуги зі сторони недобросовісних підприємців та компаній.

Телеграм-бот доступний за посиланням: https://t.me/StopOverpriceBot

5. Надайте своїй проблемі розголосу.

Так як тема доволі гостра, декількох публікацій в соцмережах може бути достатньо для того, щоб підняти «хайп».

Якщо це вдасться зробити, позиція недобросовісного орендодавця може суттєво змінитись.

Однак, не варто «поливати брудом» опонента. Тим більше, якщо це безпідставно. В іншому випадку орендодавець може звернутись до суду з позовом про захист честі й гідності.

В своїх публікаціях в соцмережах зазначайте лише про конкретні протиправні дії недобросовісного орендодавця. Бажано, щоб це було підтверджено відповідними доказами (фото, відео, листування). 

В будь-якому разі пам’ятайте, що з будь-якої проблеми можна знайти вихід. Загальна рекомендація: у разі виникнення подібних конфліктних ситуацій, проконсультуйтесь з фахівцем.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]