Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2018 08:25

Крига скресла – перші кроки до створення Антикорупційного суду

Юрист, адвокат

Прийняття проекту Закону №7440 є хоч і не головною, але й далеко не малозначною подією в історії створення Антикорупційного суду. Парламент фактично встановив певний дедлайн, дав старт зворотному відліку до головного бою.

Попри снігові замети та морозну погоду за вікном в перший день весни, питання створення Антикорупційного суду поволі набирає обертів. Як то кажуть, «крига скресла».

Так, 1 березня 2018 року на пленарному засіданні Верховної Ради України було проголосоване у першому читанні рішення про прийняття за основу проекту закону №7440 про Вищий антикорупційний суд.

Даний законопроект був однією з гарячих тем на початку поточного року. Про окремі аспекти законопроекту писали й ми.

Нагадаємо, Проект Закону № 7440 про Вищий антикорупційний суд було внесено президентом України до Верховної Ради в кінці 2017 року. Однак вже на початку 2018 року президентський законопроект був нещадно розкритикований міжнародними партнерами України – МВФ та Світовим банком. Чимало галасу даний законопроект здійняв і серед вітчизняного політикуму.

Надалі, після кількох невдалих спроб, 26 лютого парламент все-таки вніс до порядку денного даний законопроект та чотири альтернативні (№ 7440-1, № 7440-2, № 7440-3 та № 7440-4). А вже 28 лютого парламентський комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендував ухвалити за основу проект закону № 7440, а альтернативні – відхилити. Ще раніше, 7 лютого, інший комітет ВРУ –комітет з питань запобігання та протидії корупції, – рекомендував прийняти проект № 7440 за основу із врахуванням зауважень Венеціанської комісії.

Чи можна вважати сьогоднішнє голосування «перемогою» говорити зарано. Адже однозначно, що до теперішньої редакції проекту будуть внесені зміни. Ключові зміни, які будуть визначати якість майбутнього закону про Антикорупційний суд та ефективність роботи самого органу.

Як рекомендував комітет з питань правової політики та правосуддя, автори альтернативних законопроектів (які були відхилені) можуть оформити свої проекти у вигляді зауважень та пропозицій, які будуть розглянуті під час другого читання.

В свою чергу, Закон України «Про регламент Верховної Ради України» (ст. 116) визначає, що пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, вносяться в 14-дениий строк після дня прийняття проекту закону за основу.

Відтак, прийняття законопроекту є хоча не головною, але й далеко не малозначною подією в історії створення Антикорупційного суду – фактично сьогодні парламент встановив певний дедлайн, дав старт зворотному відліку до головного бою.

Незважаючи на те, що сьогоднішнє рішення парламенту є лише своєрідною «процедурною прелюдією», певні висновки, все ж таки, зробити можна. Варто лише подивитись на поіменне голосування за законопроект про Вищий антикорупційний суд.

Так, із 349 народних обранців «за» віддали свій голос 282 депутати, «утримались» – 3, «не голосували» – 64, «проти» – 0. Майже одноголосно проголосували «за» фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (19 із 20) та фракція «Об’єднання «Самопоміч» (22 із 25). Дещо з меншим ентузіазмом голосували радикали Ляшка (14 із 21) та Народний фронт (67 із 81). Хитка та невизначена позиція президентської партії БПП – «за» 101 із 136. Кардинально інша ситуація з голосуванням представників Партії регіонів (чи то Опозиційного блоку…) – «за» свій голос віддали мізерних 2 депутати із 43. 

Про що свідчать результати такого голосування? 

Перш за все, це вказує на усвідомлення депутатами того, що питання створення Антикорупційного суду є затребуваним в українському суспільстві, а отже, їхній голос «за» чи «проти» може кардинально вплинути на їх рейтинги. Все таки, на засіданні не було жодного голосу «проти». 

По-друге, дане рішення підтверджує важливість позиції Заходу та, напевно, залежність теперішньої влади від міжнародних грошових траншів – менш ніж через два місяці після однозначних меседжів МВФ та Світового банку про необхідність прийняття закону про Антикорупційний суд, Верховна Рада спромоглась на те, чого не могла зробити ще з 2016 року. 

У свою чергу, як вже було зазначено вище, це голосування є лише обов’язковою процедурою на шляху до прийняття закону в цілому. Остаточна редакція буде прийнята за результатами розгляду пропозицій та правок під час другого читання. Відтак, з врахуванням однозначної позиції Заходу, сьогоднішнє голосування та прийняття законопроекту № 7440 за основу може бути лише маскуванням справжніх намірів депутатів.

Крім того, зазначена вище статистика підтверджує висловлену нами в попередній статті тезу про критерій поділу депутатів на прихильників ідеї створення Антикорупційного суду та тих, хто називає Революцію гідності державним переворотом.

Зрештою, робити якісь однозначні висновки на даному етапі зарано. Найцікавіше ще попереду. Тож, далі буде…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]