Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2018 14:50

Відтепер відшкодовувати збитки за ремонт авто буде не лише Укравтодор

Начальник Головного територіального управління юстиції у Київській області

Верховний Суд виніс важливе рішення на користь громадянина, чиє авто було пошкоджене через погану дорогу.

Українські водії не платитимуть за пошкодження машин через стан доріг зі своєї кишені.

Таке рішення було прийнято Верховним Судом України в ході розгляду справи №373/1281/16-ц, в якій власник автомобіля «Renault Lodgy» вимагав компенсацію 38 тисяч 435 гривень від Переяслав-Хмельницької міської ради Київської області.

Суд не лише задовольнив позов власника автомобіля, зобов'язавши міську раду виплатити йому компенсацію, але й, по суті, створив важливий правовий прецедент, завдяки якому власники транспортних засобів зможуть у подальшому відшкодовувати збитки, завдані їм поганими дорогами, за які відповідають місцеві ради.

На жаль, дорожньо-транспортні пригоди через незадовільний стан доріг в Україні - не рідкість. Відповідно до законодавства водії мають право на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху у порядку, визначеному законом.

Органи місцевого самоврядування є органами, на які покладено обов’язок відшкодовувати такі збитки, є органи місцевого самоврядування. У їх віданні знаходяться вулиці і дороги міст та інших населених пунктів, вони здійснюють загальне управління їх функціонуванням та розвитком і відповідають за роботи з їх проектування, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання.

Раніше власникам пошкодженим через погану дорогу автівок доводилося довго і найчастіше безуспішно судитися з Укравтодором. Звісно, багато складнощів, притаманних судовому процесу у подібних справах, не зникнуть і в судах, де відповідачем буде місцева влада. Наприклад, доведення того факту, що пошкодження вашого транспортного засобу спричинене саме незадовільним станом дорожнього покриття. Відтак, водіям, які мають намір вступати в судовий спір з муніципалітетами, варто добре підготуватися з юридичного боку.

Тож якщо ваше авто зазнало ушкоджень внаслідок поганого стану дороги, вимагайте від органу місцевого самоврядування компенсації завданої шкоди. Суд на вашій стороні!

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]