Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2021 14:24

Купівля-продаж ТМ

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Як оформити продаж ТМ вірно, що треба перевірити?

Що робити з ТМ якою вже не користуєшся? Що відбувається з ТМ, коли продаєш  бізнес? Хочеш купити або продати домен в зоні .UA? що продавати? Домен? ТМ? Чи і те і інше? 

ТМ, як і будь-яку інтелектуальну власність, можна продати. При цьому передати права можна як на всі товари чи послуги, під які зареєстрована ТМ, так і на їх частину. Авжеж, якщо ці товари або послуги не схожі.

Для цього потрібно скласти договір про передачу прав на ТМ іншій особі, вказати вартість і здійснити продаж. Критично важливо зареєструвати договір у Відомстві. Поки інформація про зміну власника не з’явиться в реєстрі торговельних марок – ТМ не вважається переданою.

В моїй практиці був випадок, коли ТМ була продана на основі договору, нові власники 8 років вважали її своєю власністю, вкладали гроші у розвиток бізнесу, а потім виявилося, що дані про зміну власника не внесли у реєстр і ТМ все ще належить старому власнику. Небезпечна ситуація, правда? Особливо не позаздриш бухгалтеру, яка взяла цю ТМ на баланс.

Отже, за передачу прав сплачується збір в розмірі 2400 грн., подається договір, заява і через 2 місяці видається рішення про передачу прав. Нове свідоцтво про реєстрацію ТМ в такому випадку не видається. Це важливо. Тому, щоб уникнути покупки кота в мішку або ТМ у нечесних продавців, які можуть продати свою ТМ декілька разів, треба перевіряти в реєстрі, кому належать права. Переконатися що ТМ не під арештом. Перевірити чи нема у продавця зареєстрованої схожої ТМ. Наприклад, від продає ТМ латиницею, а собі залишає кирилицею – і ви вже не такий ексклюзивний власник ТМ. В разі, якщо продавець ТМ – фізична особа, на всяк випадок, треба взяти дозвіл дружини або чоловіка, що б потім не було ніяких нюансів.

Так, у покупці інтелектуальної власності також існують свої нюанси, як і коли ви купуєте на вторинному ринку квартиру або машину.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]