Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2021 16:41

Відмова у реєстрації ТМ. Чому ні. 08

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Загальновживані слова та слова, що не мають розрізняльної здатності.

Не реєструються як ТМ:

- які не мають розрізняльної здатності та не набули її внаслідок використання;

- описові значення які вказують на вид, якість, склад, кількість, цінність, місце та час виготовлення товарів або надання послуг;

- які складаються ЛИШЕ з позначень, що є загальновживаними (це важливо).

Кілька років тому преса вибухнула новиною про те, що компанія «Укртелеком» зареєструвала слово «ІНТЕРНЕТ» на своє ім’я і тепер всім буде забороняти його використовувати. Невже? Як завжди – пресі потрібна сенсація, а на справді Укртелеком зареєструвала комбіновані ТМ (слово + зображення) і крім слова «Інтернет» ще і «Укртелеком» написано.

Тому хочу прояснити: не реєструються описові, загальновживані ТМ, якщо вони складаються ЛИШЕ з цих слів. Тобто словесна частина «ІНТЕРНЕТ» є загальновживаною, і відповідно тією, що не охороняється. В базі близько 70 ТМ зі словом ІНТЕРНЕТ. Таким чином, загальновживані слова для послуг певного виду не можуть належати одній особі і не можуть бути зареєстровані під товари, для яких вони є загальновживаними, якщо будуть складатися тільки зі словесної частини. Змінивши зображувальну частину або додав оригінальну словесну можна зареєструвати ТМ на іншу особу. Інше питання: навіщо це потрібно? І чи потрібно це вам?

Про відмову в реєстрації ТМ «BLOCKCHAIN» можна почитати тут

Про пиво «Експортове» тут.

Але, якщо ти віриш в свою правоту, не потрібно здаватися, можна оспорювати рішення Відомства і навіть отримати захист, як це зробили власники «ПЕРША КРАФТОВА ГОРІЛКА». Читати про справу, вам сюди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]