Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2021 16:15

Відмова у реєстрації ТМ. Чому ні. 03

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Герб, гімн, флаг, назва держави у якості ТМ.

«Зроблено в Україні»

Не реєструють ТМ, які зображують герб, прапор, офіційні або скорочені назви держави і тому подібне. Вони можуть бути включені в ТМ, як ті, що не підлягають охороні, якщо є дозвіл відповідного органу.

Здавалося б, все дуже просто – не включайте все вищевказане в ТМ і не буде вам відмови. Але ні, обов’язково спробують перекрутити, переінакшити, а може вдасться…

Стосовно кольору прапору, це не означає, що ви зовсім не зможете використовувати ці кольори у своїй торговельній марці. Але треба дивитись як розташовані кольори, чи не нагадують прапор.

Багато хто з заявників хочуть собі ТМ із додаванням «UA» або «Україна». Чому? В деяких випадках – це просто додає ваги, в інших – невід’ємна частина знаку, як, наприклад, «Знайдено в Україні».

В Україні особливий статус отримання таких ТМ. По-перше, збір за подання заяви одразу зростає на 24 тис. грн., тобто стандартний збір на подачу від 4000 грн. та ще плюс 24 тис.

По-друге, комісія збирається декілька разів на рік, це означає, що термін розглядання таких ТМ затягується. По-третє, якщо ТМ реєструється на фізичну особу, ви в будь якому разі повинні бути підприємцем. Ви не можете отримати цей статус для нерезидента.

Окрім цього, комісії необхідно надати вагомі доводи стосовно того, чому саме ви гідні отримати таку привілею (працюєте більше 5 років з цими товарами, ваші товари мають промислову, освітню, наукову, культурну або художню цінність, або ваші товари унікальні, або ж ви займаєте домінуюче положення на ринку цих товарів, тощо).

Тому якщо хочете, то це все складно, але не неможливо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]