Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2023 12:07

2 роки з підписання Закону "Про основні засади молодіжної політики" – що змінилося?

Народний депутат IX скликання, президент Всеукраїнської асоціації музичних подій

Рівно два роки тому Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України “Про основні засади молодіжної політики”, який дав поштовх до позитивних змін у цій сфері.

Рівно два роки тому Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України “Про основні засади молодіжної політики”, який дав поштовх до позитивних змін у цій сфері. І навіть попри повномасштабне вторгнення Закон втілюється в життя!

Сам Закон в цілому оновлює підхід до молодіжної політики від радянського до європейського. Якщо коротко, в ньому йдеться про такі три основні моменти: участь молоді, молодіжну інфраструктуру та фінансування молодіжної сфери. Озираючись на ці два роки, є про що розповісти по кожному з цих пунктів.

Про участь молоді

В першу чергу тут йдеться про участь молоді в прийнятті рішень на всіх рівнях і саме цей показник можна побачити наочно. Тільки уявіть, протягом останнього року в Україні з’явилося 120 нових молодіжних рад. Загальна ж їхня кількість становить понад 430. І попри усі ті виклики, які сьогодні постали перед нашою країною, щодня з’являються нові молодіжні об’єднання. 

Знаковими подіями стали створення Ради з молодіжних питань при Президентові України після якої з’явилася й Молодіжна рада при Міністерстві закордонних справ України. А зовсім скоро Молодіжна рада має з’явитися і при Кабінеті Міністрів. І це вже явний тренд, який неможливо зупинити!

Наша мета - щоб у кожній громаді була своя Молодіжна рада, яка напряму комунікуватиме з місцевими органами влади, впливати на прийняття рішень та майбутнє свого міста, села, району тощо.

Молодіжна інфраструктура

Відповідно до Закону “Про основні засади молодіжної політики”, молодіжна інфраструктура - це будівлі, споруди, молодіжні простори, центри, а також інші приміщення чи земельні ділянки, які використовуються для реалізації молодіжної політики та здійснення молодіжної роботи.

Водночас будь-який молодіжний простір без наявності професійної людини є просто приміщенням. Тому нещодавнє офіційне визнання професії Фахівець з питань молоді” (або іншими словами - Молодіжний працівник) дасть величезний поштовх до розвитку та якісного наповнення молодіжної інфраструктури, яка сьогодні зазнала величезних руйнувань через дії країни-агресора. 

Визнання цієї професії - це велика перемога для молодіжного сектору, яка стала можливою в тому числі завдяки визначенню в Законі понять “молодіжний працівник” та “молодіжна робота”.

Фінансування молодіжної сфери

Це певно найголовніший пункт. Тому в Законі ми передбачили створення Українського молодіжного фонду (далі - УМФ), який займатиметься державною грантовою підтримкою молодіжних проєктів. При чому брати участь у конкурсах зможуть не тільки громадські організації, а й молоді люди, ініціативні групи, органи студентського самоврядування та молодіжні ради.

Зрозуміло, що повномасштабне вторгнення загальмувало процес створення УМФ. Та завдяки спільним зусиллям ми вже дуже близькі до повноцінного запуску УМФ: обрано Наглядову раду та в процесі обрання дирекція фонду. Тому сподіваюся, що вже наприкінці цього року за підтримки міжнародних донорів ми зможемо запустити перші грантові конкурси.

Підсумовуючи

Мене, як автора Закону “Про основні засади молодіжної політики”, дуже тішить, що ті речі, які ми в нього закладали, реально працюють:

- Щодня створюються нові й нові молодіжні ради, що збільшує участь молодих людей у прийнятті важливих для них рішень;

- Молодіжний працівник тепер офіційна професія, що сприятиме якісному розвитку та наповненню молодіжної інфраструктури;

- Український молодіжний фонд - за крок до повноцінного запуску та надання грантів на круті молодіжні проєкти.

І це лише тільки початок! Далі буде. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]