Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2019 15:12

Припиняємо виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника правильно

Експерт із трудового права та кадрового діловодства

У статті я розповім як оформити виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своїх основних обов’язків та яким чином припинити виконання таких обов’язків.

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Найчастіше виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника плутають з суміщенням професій (посад) або сумісництвом, але це і не суміщення, і не внутрішнє сумісництво.

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника — це заміна працівника, відсутнього у зв’язку із хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своїх основних обов'язків (листі Мінпраці від 19.04.2011 № 126/06/186-11).

Також є таке поняття ще, як «тимчасове заступництво». Воно провадиться із звільненням від своїх основних обов'язків працівника для виконання обов'язків за посадою тимчасово відсутнього працівника. Але про це детальніше розповім у наступній публікації.

Згідно зі ст. 105 Кодексу законів про працю України працівникам, які виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Роботу тимчасово відсутнього працівника покладають на працівника, який має відповідну професійну підготовку та певну освіту, необхідну для виконання такої роботи. Покладання обов’язків може бути здійснено не тільки на одного працівника,але одночасно і на декілька працівників.

Зверніть увагу, що виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника допускається тільки за згодою працівника і оформлюється наказом. У наказі необхідно зазначити розмір доплати за виконання таких обов’язків. Але якщо у посадовій інструкції працівника передбачено виконання обов’язків іншого працівника на час його відсутності, то такі обов’язки належать до його трудової функції та виконуються без видання окремого наказу й без доплати.

Щодо доплати, також потрібно зазначити, що відповідно до пп. 3 п. 3 Постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298 доплата за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників не встановлюються керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій, їх заступникам.

Ще один важливий момент: посада, за якою відбувається виконання обов’язків, повинна бути передбачена штатним розписом, але зайнята тимчасово відсутнім працівником. Тобто вона не повинна бути вакантна (Роз’яснення Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29.12.1965 р. № 30/39).

Якщо посада вакантна, то тоді можливо оформити суміщення професій (посад), тому що суміщення встановлюється лише за вакантною посадою.

Припинення виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Виконання обов’язків іншим працівником припиняється у день виходу на роботу працівника, обов’язки якого виконувалися.

Тому у наказі про покладення на працівника обов’язків тимчасово відсутнього працівника потрібно зазначити, наприклад, так: «до фактичного виходу наприклад з відпустки основного працівника». Окремий наказ про припинення виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника не видається.

Звертаємо увагу, що запис про виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника до трудової книжки й особової картки (типова форма № П-2) не вносяться. Відомості про виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника вносяться до доповнення до особового листка з обліку кадрів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]