Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2021 11:43

Хто батько: як визнати батьківство та скільки це коштує

Адвокат, експерт в консалтингу малого і середнього бізнесу

З цієї статті ви дізнаєтесь, як визнати батьківство в різних життєвих ситуаціях та скільки це коштує.

Жодні юридичні процедури не здатні забезпечити дитині справжнє батьківське тепло і турботу. Проте офіційне встановлення батьківства поверне їй законне право на аліменти, утримання, спадщину. З цієї статті ви дізнаєтесь, як визнати батьківство в різних життєвих ситуаціях та скільки це коштує.  

Коли все «добровільно» – презумпція батьківства та спільні заяви в РАЦС  

Сімейний кодекс України закріплює так звану «презумпцію батьківства» – автоматично визначає походження дитини, яка зачата та/або народжена в зареєстрованому шлюбі. Так якщо у подружжя народжується дитина, то батьком буде вважатися офіційний чоловік матері малюка. 

Це правило також діє, якщо подружжя розлучається, але жінка народжує дитину до спливу 10 місяців з моменту розлучення. В такому випадку батьком все ж буде вважатися екс-чоловік.  

Юридично це оформлюється так: 

• якщо дитина народилася під час шлюбу батьків – вони подають заяву до РАЦСу, а відомості про батька вносяться на підставі свідоцтва про шлюб;

• якщо дитина народилася, коли її батьки вже були розлучені, але колишній чоловік визнає себе батьком і жінка не заперечує проти цього – відомості про батька дитини вносяться на підставі спільної заяви колишнього подружжя.     

Це більш-менш зрозумілі ситуації. А як бути, якщо шлюб ще триває, але люди вже не живуть разом, а жінка вагітніє і народжує від іншого? Формально батьком дитини має вважатися її офіційний чоловік. Але якщо він не претендує на це батьківство, а новий чоловік визнає себе батьком – всі троє йдуть до РАЦСу зі спільною заявою і реєструють дитину на нового партнера матері.  

В усіх перелічених випадках є одна спільна риса – між учасниками ситуацій немає спору щодо батьківства. Всі все визнають. Тому справа вирішується в РАЦСі, а не в суді.  

Коли хтось «проти» – як визнати батьківство в суді

Типова ситуація: дитина народжується поза шлюбом, а батько категорично її не визнає. Щоб отримати аліменти та зобов’язати чоловіка хоч якось брати участь у житті дитини, жінці доведеться звертатися до суду. 

Більш рідкісний випадок, коли матір виступає проти визначення батьківства. Наприклад, чоловік випадково дізнався про народження своєї дитини і хоче офіційно визнати себе батьком. Проте жінка не бажає, аби він отримав права щодо малюка. І тоді вже чоловік готує заяву до суду.  

Та інколи спір розгортається між двома чоловіками, кожен з яких вважає себе батьком дитини. Наприклад, є «офіційний» батько – він вказаний у свідоцтві про народження малюка. Аж раптом з’являється чоловік, що вважає себе «справжнім» біологічним батьком і подає до суду про визнання батьківства. Ситуація нагадує Санта-Барбару, проте законодавець передбачив різні життєві ситуації. 

В кожному з цих випадків питання буде вирішуватися через суд. Ініціатор справи має подати позовну заяву про визнання батьківства та забезпечити докази, що підтверджують батьківство конкретного чоловіка.  

Що може бути доказами:

• довідки про спільне проживання з відповідачем незадовго до або під час вагітності;

• будь-які докази близьких стосунків: показання свідків, листування, аудіозаписи дзвінків, фото, відео;

• підтвердження спільного ведення господарства: чеки на великі спільні покупки, квитки на спільний відпочинок до вагітності або під час неї;

• будь-які інші відомості, що підтверджують походження дитини від конкретного чоловіка.  

Зрозуміло, що жоден з наведених доказів важко трактувати, як пряме і безумовне підтвердження батьківства. Зазвичай, вони оцінюються в сукупності. Та ключову роль в таких справах грають результати генетичної експертизи.  

Генетична експертиза: призначення та вартість

Зазвичай заявник – людина, що ініціювала справу про батьківство, подає клопотання про призначення генетичної експертизи. Адже тільки ДНК-тест з точністю 99,9% відповість на питання, чи є конкретна особа батьком дитини. Так суд за клопотанням сторони ухвалою призначає генетично-молекулярну експертизу і зобов’язує іншу сторону її пройти.

Експертизи, призначені судом, проводяться виключно в державних спеціалізованих установах. Зокрема, ДНК-тести виконують науково-дослідні установи, що належать до Експертної служби МВС. Там цей аналіз коштує 2538 грн. Суму сплачує ініціатор клопотання, а потім її можна буде стягнути зі сторони, що програла справу. Експертиза триває 1 місяць з дня відбору зразків.

Для визначення спірного батьківства чоловік і дитина мають з’явитися до експертної установи для забору біологічних зразків на аналіз – частки букального епітелію з ротової порожнини та/або кров. І ось тут починається найцікавіше – як бути, якщо сторона відмовляється проходити експертизу? 

Наслідки ухилення від ДНК-тесту 

Забір крові або епітелію для ДНК-тесту може бути виключно добровільним. Ніхто не може примушувати до участі в експертизі, залякувати, чинити насильство. Тому постає логічне питання: якщо людина відмовляється надавати свій біологічний матеріал, справа про батьківство заходить в глухий кут? 

На цей випадок законодавець передбачив окреме правило. Якщо ймовірний батько ухиляється від експертизи, а без його участі провести дослідження неможливо – суд може визнати його батьківство за сукупністю доказів і без тесту. І так само, якщо чоловік претендує на батьківство, але відмовляється від ДНК-тесту, суд також може автоматично визнати, що він не є батьком дитини. 

Все залежить від того, яка сторона ухиляється від експертизи та яке значення для цієї сторони мають результати ДНК-тесту.  

Скільки коштує визнання батьківства через суд

Неприємна новина, але судові спори потребують не тільки часу та нервів, але й грошей.  

Позивачу, як ініціатору справи, доведеться сплатити:

• судовий збір у розмірі 0,4 від прожиткового мінімуму – 908 грн;

• вартість експертизи – 2538 грн, якщо він її ініціює;

• гонорар адвоката, якщо ви залучаєте його до справи – тут все індивідуально. 

Приємна новина – ви зможете повернути витрачені гроші, якщо виграєте справу. Тоді всі витрати ляжуть на відповідача.  

Пам’ятайте, що саме досвідчений адвокат допоможе вам побудувати виграшну стратегію, домогтися перемоги та повернути витрачені кошти. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи