Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2021 11:43

Хто батько: як визнати батьківство та скільки це коштує

Адвокат, експерт в консалтингу малого і середнього бізнесу

З цієї статті ви дізнаєтесь, як визнати батьківство в різних життєвих ситуаціях та скільки це коштує.

Жодні юридичні процедури не здатні забезпечити дитині справжнє батьківське тепло і турботу. Проте офіційне встановлення батьківства поверне їй законне право на аліменти, утримання, спадщину. З цієї статті ви дізнаєтесь, як визнати батьківство в різних життєвих ситуаціях та скільки це коштує.  

Коли все «добровільно» – презумпція батьківства та спільні заяви в РАЦС  

Сімейний кодекс України закріплює так звану «презумпцію батьківства» – автоматично визначає походження дитини, яка зачата та/або народжена в зареєстрованому шлюбі. Так якщо у подружжя народжується дитина, то батьком буде вважатися офіційний чоловік матері малюка. 

Це правило також діє, якщо подружжя розлучається, але жінка народжує дитину до спливу 10 місяців з моменту розлучення. В такому випадку батьком все ж буде вважатися екс-чоловік.  

Юридично це оформлюється так: 

• якщо дитина народилася під час шлюбу батьків – вони подають заяву до РАЦСу, а відомості про батька вносяться на підставі свідоцтва про шлюб;

• якщо дитина народилася, коли її батьки вже були розлучені, але колишній чоловік визнає себе батьком і жінка не заперечує проти цього – відомості про батька дитини вносяться на підставі спільної заяви колишнього подружжя.     

Це більш-менш зрозумілі ситуації. А як бути, якщо шлюб ще триває, але люди вже не живуть разом, а жінка вагітніє і народжує від іншого? Формально батьком дитини має вважатися її офіційний чоловік. Але якщо він не претендує на це батьківство, а новий чоловік визнає себе батьком – всі троє йдуть до РАЦСу зі спільною заявою і реєструють дитину на нового партнера матері.  

В усіх перелічених випадках є одна спільна риса – між учасниками ситуацій немає спору щодо батьківства. Всі все визнають. Тому справа вирішується в РАЦСі, а не в суді.  

Коли хтось «проти» – як визнати батьківство в суді

Типова ситуація: дитина народжується поза шлюбом, а батько категорично її не визнає. Щоб отримати аліменти та зобов’язати чоловіка хоч якось брати участь у житті дитини, жінці доведеться звертатися до суду. 

Більш рідкісний випадок, коли матір виступає проти визначення батьківства. Наприклад, чоловік випадково дізнався про народження своєї дитини і хоче офіційно визнати себе батьком. Проте жінка не бажає, аби він отримав права щодо малюка. І тоді вже чоловік готує заяву до суду.  

Та інколи спір розгортається між двома чоловіками, кожен з яких вважає себе батьком дитини. Наприклад, є «офіційний» батько – він вказаний у свідоцтві про народження малюка. Аж раптом з’являється чоловік, що вважає себе «справжнім» біологічним батьком і подає до суду про визнання батьківства. Ситуація нагадує Санта-Барбару, проте законодавець передбачив різні життєві ситуації. 

В кожному з цих випадків питання буде вирішуватися через суд. Ініціатор справи має подати позовну заяву про визнання батьківства та забезпечити докази, що підтверджують батьківство конкретного чоловіка.  

Що може бути доказами:

• довідки про спільне проживання з відповідачем незадовго до або під час вагітності;

• будь-які докази близьких стосунків: показання свідків, листування, аудіозаписи дзвінків, фото, відео;

• підтвердження спільного ведення господарства: чеки на великі спільні покупки, квитки на спільний відпочинок до вагітності або під час неї;

• будь-які інші відомості, що підтверджують походження дитини від конкретного чоловіка.  

Зрозуміло, що жоден з наведених доказів важко трактувати, як пряме і безумовне підтвердження батьківства. Зазвичай, вони оцінюються в сукупності. Та ключову роль в таких справах грають результати генетичної експертизи.  

Генетична експертиза: призначення та вартість

Зазвичай заявник – людина, що ініціювала справу про батьківство, подає клопотання про призначення генетичної експертизи. Адже тільки ДНК-тест з точністю 99,9% відповість на питання, чи є конкретна особа батьком дитини. Так суд за клопотанням сторони ухвалою призначає генетично-молекулярну експертизу і зобов’язує іншу сторону її пройти.

Експертизи, призначені судом, проводяться виключно в державних спеціалізованих установах. Зокрема, ДНК-тести виконують науково-дослідні установи, що належать до Експертної служби МВС. Там цей аналіз коштує 2538 грн. Суму сплачує ініціатор клопотання, а потім її можна буде стягнути зі сторони, що програла справу. Експертиза триває 1 місяць з дня відбору зразків.

Для визначення спірного батьківства чоловік і дитина мають з’явитися до експертної установи для забору біологічних зразків на аналіз – частки букального епітелію з ротової порожнини та/або кров. І ось тут починається найцікавіше – як бути, якщо сторона відмовляється проходити експертизу? 

Наслідки ухилення від ДНК-тесту 

Забір крові або епітелію для ДНК-тесту може бути виключно добровільним. Ніхто не може примушувати до участі в експертизі, залякувати, чинити насильство. Тому постає логічне питання: якщо людина відмовляється надавати свій біологічний матеріал, справа про батьківство заходить в глухий кут? 

На цей випадок законодавець передбачив окреме правило. Якщо ймовірний батько ухиляється від експертизи, а без його участі провести дослідження неможливо – суд може визнати його батьківство за сукупністю доказів і без тесту. І так само, якщо чоловік претендує на батьківство, але відмовляється від ДНК-тесту, суд також може автоматично визнати, що він не є батьком дитини. 

Все залежить від того, яка сторона ухиляється від експертизи та яке значення для цієї сторони мають результати ДНК-тесту.  

Скільки коштує визнання батьківства через суд

Неприємна новина, але судові спори потребують не тільки часу та нервів, але й грошей.  

Позивачу, як ініціатору справи, доведеться сплатити:

• судовий збір у розмірі 0,4 від прожиткового мінімуму – 908 грн;

• вартість експертизи – 2538 грн, якщо він її ініціює;

• гонорар адвоката, якщо ви залучаєте його до справи – тут все індивідуально. 

Приємна новина – ви зможете повернути витрачені гроші, якщо виграєте справу. Тоді всі витрати ляжуть на відповідача.  

Пам’ятайте, що саме досвідчений адвокат допоможе вам побудувати виграшну стратегію, домогтися перемоги та повернути витрачені кошти. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]