Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2023 18:00

Щодня в Україні від раку шийки матки помирають 6 жінок

Засновник та директор Благодійного фонду "ОнкоСтоп"

Такої сумної статистики можна було б уникнути за умови діагностики хвороби на ранній стадії, а ще краще – на етапі розвитку передракових станів, зокрема дисплазії шийки матки.

Рак шийки матки (РШМ) – грізне й підступне захворювання. На ранніх стадіях, коли лікування щадне й ефективне, а шанси на повне одужання надзвичайно високі, він може ніяк себе не проявляти, тож діагноз часто встановлюють запізно. На щастя, у цієї хвороби є Ахіллесова п’ята, а саме: інтервал у 10-20 років між виникненням передракового стану та розвитком власне РШМ. І це відкриває великі можливості для виявлення передракових захворювань під час скринінгу та проведення вчасного лікування, що дає змогу уникнути їх прогресування у рак. Тому ранній скринінг – це шанс не тільки вилікувати РШМ, а й можливість йому запобігти!

«Золотим стандартом» у діагностиці передракових станів і раку шийки матки визнано ПАП-тест (тест Папаніколау). Це цитоморфологічне дослідження клітин шийки матки, яке дає змогу виявити їх аномальні зміни навіть на нульовій стадії розвитку патології.

Також жінкам важливо проходити тестування на вірус папіломи людини (ВПЛ), оскільки його високо онкогенні типи здатні спричинити РШМ. Ця інфекція часто перебігає без жодних симптомів, і навіть під час гінекологічного огляду лікар може не помітити її проявів. Тож більшість жінок, інфікованих ВПЛ, навіть не здогадуються про це.

Розроблено міжнародні рекомендації щодо алгоритму раннього виявлення передракових станів і РШМ:

 До досягнення 21 року проведення ПАП-тесту не рекомендовано, оскільки в цьому віці низька поширеність уражень, які переходять у РШМ.

Жінки від 21 до 29 років повинні проходити ПАП-тест кожні 3 роки.

«Замість ПАП-тесту вони можуть робити тест на ВПЛ, однак перевагу у скринінгу для цієї вікової категорії зазвичай надають мазкам Папаніколау, – стверджує Ірина Коваль, лікар акушер-гінеколог вищої категорії, лікар УЗД вищої категорії. – Також таким жінкам не рекомендовано одночасне проведення ПАП-тесту та тесту на ВПЛ. Хоча вірус папіломи людини й досить поширений у цій віковій групі, однак у більшості випадків згадана інфекція зникає самостійно, протягом кількох років, і не спричиняє виражених змін у клітинах шийки матки».

Жінкам віком від 30 до 65 років пропонують кілька варіантів обов’язкового тестування:

- окремо на виявлення ВПЛ (кожні 5 років) та ПАП-тест (кожні 3 роки);

- одночасне дослідження (ПАП-тест + тест на ВПЛ) – з одного зразка матеріалу.

Жінкам віком 65+ також не рекомендовано проходити ПАП-тест (скринінг може бути неефективним, якщо раніше результати такого тестування були негативні).

Жінкам із групи ризику лікар може радити частіше, аніж це зазначено в стандартних рекомендаціях, проходження ПАП-тесту.

На жаль, під час пандемії COVID-19 в усьому світі спостерігали значне зменшення профілактичних візитів пацієнтів до фахівців, зокрема й до лікарів-гінекологів, через що прогнозують збільшення частоти виявлення раку на пізніх стадіях. В Україні ця проблема поглиблена ще й через війну, коли ракетні загрози та постійні стреси заважають дбати про своє здоров’я.

Змініть своє ставлення до себе, шановні жінки! Пройдіть огляд у гінеколога і скринінг методом ПАП-тестування. Метод високоефективний, а сама процедура безболісна і при цьому «вкраде» у вас лише кілька хвилин часу, подарувавши натомість багато років повноцінного життя. Сьогодні ми маємо навчитися цінувати його по-особливому!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи