Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2022 13:58

Чергові податкові зміни під час війни

Партнер, Керівник податкової практики Юридичної групи LCF, адвокат

Огляд ключових змін до податкового законодавства, передбачених законопроектом № 7720: від розширення повноважень податківців до врегулювання спірних питань

Народні обранці, вочевидь, не планують зупиняти податкові реформи воєнного стану. Відкладений «у довгий ящик» проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану» №7720 від 01.09.2022 року (надалі – «Законопроект №7720») профільний комітет рекомендував до включення до порядку денного.

Крім усунення деяких нормативних неузгодженностей, Законопроектом №7720 пропонується ряд досить важливих змін.

1) Збільшення дозволених видів податкових перевірок.

Планувалось, що в разі прийняття Законопроекту №7720, на проведення позапланових податкових перевірок додатково можуть очікувати платники, які:

- не подали звітність з трансферного ціноутворення (пункт 78.1.2 статті 78 ПК України) або звіт про контрольовані операції (пункт 78.1.15 статті 78 ПК України), подали звіт про контрольовані операції (пункт 78.1.16 статті 78 ПК України), здійснювали операції, щодо яких є інформація про невідповідність принципу «витягнутої руки» (пункт 78.1.14 статті 78 ПК України);

- оскаржили результати перевірок на підставі не дослідження під час перевірки необхідних обставин (пункт 78.2.5 статті 78 ПК України), або якщо такий факт недосліження виявив орган вищого рівня (пункт 78.1.12  статті 78 ПК України);

- вже пройшли перевірку, однак від іноземних державних органів щодо них було отримано інформацію про порушення (пункт 78.1.21 статті 78 ПК України).

- ведуть господарську діяльність через постійне представництво без взяття на облік, за наявності у контролюючого органу інформації про це (пункт 78.1.22 статті 78 ПК України) чи просто є нерезидентами або їх представництвами, які, в тому числі, отримують доходи походженням з України (запропонована редакція підпункту «б» пункту 69.2 підрозділу 10 розділу ХХ ПК України).

Однак відновлення перевірок відповідних підставах стало реальністю для платників податків набагато раніше, разом із набуттям чинності Законом України від 03.11.2022 № 2719-IX.

Законопроектом №7720, пропонується також проводити за наявності безпечних умов не лише документальні перевірки, але і фактичні. Через відсутність визначення критеріїв оцінки наявності «безпечного доступу до приміщень і допуску до документів», в разі прийняття Законопроекту №7720, у платників податків з’явиться можливість намагатись не допускати до фактичних перевірок працівників контролюючих органів під час повітряних тривог.

2) Поновлення перебігу ряду строків.

Законопроектом №7720 пропонувалось поновити перебіг строків здійснення заходів з погашення податкового боргу платників податків які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки. Таким платникам податкові органи зможуть, в тому числі, надсилати податкові вимоги, описувати майно в податкову заставу та реалізовувати його.

Цим же законопроектом планувалось поновити перебіг зупинених на період дії карантину строків, передбачених статтями 73 і 78 ПК України щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які проводять господарську діяльність через постійне представництво на території України, доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України; податкового контролю за трансфертним ціноутворенням; податкового контролю за нерезидентами (представництвами нерезидентів); валютного контролю в частині дотримання встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Враховуючи зупинення строків на період воєнного стану, скасування «карантинного» зупинення їх перебігу, як мінімум в частині строків передбачених статтею 73 ПК України, виглядає таким, що бажаний результат з відновлення перебігу строків не досягне. 

Незважаючи на відсутність реального результату від впровадження згаданої норми, законодавцю настільки сподобалась ідея, що відновлення «карантинних» строків за 73 та 78 статтями встигло відбутись із набуттям чинності Законом України від 03.11.2022 № 2719-IX. Поновлення перебігу строків здійснення заходів з погашення податкового боргу також поновлено відповідним законом.

3) Звільнення від оподаткування матеріальної допомоги

Наразі положення пункту 165.1.1. статті 165 ПК України звільняє від оподаткування податком на доходи фізичних осіб суми державної та соціальної допомоги, що надаються відповідно до законів, однак Законопроект 7720 пропонує звільнити від оподаткування подібні виплати, здійснені на підставі указів Президента України та актів Кабінету Міністрів.

4) Податкові різниці при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Платників податків, які вирішать перейти на загальну систему оподаткування зі спрощеної, буде очікувати необхідність застосування податкових різниць, при цьому незалежно від досягнення «40-мільйонної межі» та прийнятого рішення про застосування різниць.

Так, фінансовий результат збільшуватиметься на суму доходу, отриманого як оплата за товари (послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких визнано у складі доходу під час перебування на такій системі. Одночасно, фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму собівартості таких товарів (послуг).

Фінансовий результат зменшуватиметься на суму доходу, у вигляді вартості товарів (послуг), відвантажених (наданих) у такому періоді в частині суми їх попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі. Одночасно, фінансовий результат збільшуватиметься на суму собівартості таких товарів (послуг), що врахована у звітному періоді у складі витрат.

У разі отримання під час перебування платника єдиному податку попередньої оплати частини вартості товарів (послуг), відвантажених (наданих) в подальшому у звітному (податковому) періоді перебування такого платника на загальній системі, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму частини собівартості таких товарів (послуг), що врахована у такому періоді у складі витрат, пропорційно відношенню авансової оплати до загальної вартості товарів (послуг).

5) Зміна переліку дозволених видів діяльності на єдиному податку.

Законопроект №7720 пропонує розширити перелік дозволених видів діяльності на двовідсотковій спрощеній системі оподаткування, додавши до нього осіб, які виключно для задоволення власних виробничих, питних і санітарного-гігієнічних потреб видобувають підземні чи поверхневі води.

Водночас, законодавець не лише розширює відповідний перелік. Так, Проектом Закону про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування №8079 від 27.09.2022, який уже прийнято у першому читанні та погоджено профільним комітетом до другого читання, пропонується заборонити представникам гральної індустрії перебувати на єдиному податку.

Відзначимо, що чинний дозвіл платити 2%-й податок не є лазівкою в законодавстві. Організатори азартних ігор спочатку не могли обирати спрощену систему оподаткування: першою редакцією пункту 9.3. підрозділу 8 розділу ХХ ПК України була передбачена відповідна заборона. Однак законом №2192 від 14.04.2022 дану заборону було виключено із тексту ПК України, тобто законодавець цілеспрямовано дозволив гральній індустрії перейти на єдиний податок.

Звичайно, можна сперечатись щодо доцільності надання подібних преференцій організаторам азартних ігор, однак маємо надію, що тенденція щодо виключення зі спрощеної системи оподаткування цілих галузей, які встигли спланувати свої фінансові показники в умовах війни, не буде збережена законодавцем.

6) Довгострокова фінансова допомога включатиметься спрощенцями в дохід.

Законопроектом №7720 планується встановити, що у разі, якщо термін повернення суми отриманої поворотної фінансової допомоги, наданої платнику єдиного податку на 2%, перевищує 12 календарних місяців, отримувач, включає до складу доходу неповернуту протягом 12 календарних місяців суму. Однак, у періоді повернення платник єдиного податку матиме право зменшити дохід на суму повернутої на суму повернутої фінансової допомоги.

Зменшення оподатковуваного доходу не є поширеною практикою серед платників єдиного податку, що може викликати питання щодо застосування цієї норми як у платників, так і у контролюючих органів.

Більше того, існування двовідсоткового єдиного податку планується до закінчення воєнного стану, тому включення повернутої фіндопомоги до витрат у звітних періодах після спливу 12 місяців з дати її отримання, сподіваємось, також будуть викликати питання, однак уже у мирний час.

7) Зміна правил звільнення від відповідальності платників, які мали можливість виконувати податковий обов’язок.

Законопроектом №7720 передбачено, що звільненню від відповідальності підлягають платники, які до 15 липня 2022 року (20 липня для зведених податкових накладних) зареєстрували податкові накладні, що були складені з 1 лютого по 31 травня 2022 року. Фактично, законодавець дещо розширив кількість платників, на відносини яких дія відповідного звільнення може бути поширена.

Також планується уточнити, яку саме звітність можна було подати до 20 липня 2022 року зі звільненням від відповідальності за її несвоєчасну подачу. До відповідного переліку, зокрема, увійшла звітність за податкові періоди: 2021 рік (для звітності, що подається за річний звітний (податковий) період), граничний термін подання якої припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до 1 червня 2022 року, І квартал 2022 року (для звітності, що подається за квартальний звітний (податковий) період) та звітності за лютий - травень 2022 року (для звітності, що подається за місячний звітний (податковий) період).

Окрім того, планується звільнити від відповідальності платників, які сплатили грошові зобов’язання, строк сплати яких припадав на період з 24 лютого по 1 червня 2022 року, до 31 серпня 2022 року, тобто пропонується на місяць перенести дозволений строк сплати податкових зобов’язань в цілях звільнення від відповідальності.

При цьому, законодавець не забув, що ряду платників контролюючі органи уже могли донарахувати грошові зобов’язання з урахуванням попередньої редакції норми і більш звуженого підходу до визначення платників, які звільняються від відповідальності. В таких випадках, якщо платник податків звільняється від відповідальності за новою редакцію пункту 69.1. підрозділу 10 розділу ХХ ПК України, попередньо прийняті податкові повідомлення-рішення вважатимуться скасованими в силу закону, а платникам податків не потрібно буде відстоювати в судах позицію про зворотню дію у часі норми, яка звільняє від відповідальності.

Звільнятимуться також від відповідальності за неподання або несвоєчасне подання річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, особи, які зобов’язані оприлюднювати таку звітність, якщо виконають належні обов’язки щодо подання такої звітності протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

8) Бюджетне відшкодування лише за зареєстрованими податковими накладними.

Законодавець вирішив обмежити право платників на бюджетне відшкодування, які скористалась правом на формування податкового кредиту за первинними документами без реєстрації податкових накладних, запропонувавши в Законопроекті №7720 норму, згідно якої платники ПДВ мають право подати заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, якщо показники декларації або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання) сформовані виключно на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або митних декларацій.

9) Пропонується уповноважити новий орган визначати окуповані території в цілях оподаткування.

Кабінет Міністрів України так і не зміг визначити перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Тому законодавець вирішив перекласти відповідний обов’язок на районні/обласні військові адміністрації та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Перші повинні визначити та оприлюднити відповідні переліки за період з 24 лютого по 26 квітня 2022 року, а друге – з 27 квітня 2022 року. Відзначимо, що відповідний перелік уже ведеться Міністерством реінтеграції, а платники податків намагались його використовувати, однак після прийняття Законопроекту №7720 відповідне використання набуде законних підстав.

10)  Вихідні дні стануть робочими.

У випадку прийняття Законопроекту №7720, якщо граничні строки реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних припадатимуть на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважатиметься робочим днем, що дозволить платникам безперешкодно реєструвати податкові накладні на вихідних.

11)  Зміни до правил взаємодії із контролюючими органами при втраті платником доступу до первинних документів.

По-перше, Законопроектом №7720 пропонується встановити 20-денний строк, протягом якого платник податків зобов’язаний повідомити контролюючий орган про втрату доступу до первинних документів.

По-друге, неможливість піддавати сумніву дані у втрачених документах, про які було повідомлено контролюючий орган, буде зберігатись лише на період до припинення або скасування воєнного стану. Тобто, одразу після його завершення всі операції платника можуть бути визнанні такими, що не підтверджені документально.

По-третє, платник буде зобов’язаний повідомити контролюючий орган про відновлення доступу до первинних документів, що автоматично скасовує мораторій на проведення його перевірки.

Якщо платник податків не подасть в подальшому повідомлення про втрату первинних документів, він зобов’язаний буде відновити доступ до первинних документів протягом 60 днів після завершення воєнного стану. Якщо відповідне повідомлення буде подано, то на такого платника поширюватиметься мораторій на проведення перевірок лише 90 днів після завершення воєнного стану, і саме такий строк є у платника для відновлення втрачених документів.

12)  Встановлення пільги на ренту для виробників електроенергії.

Пропонується на період з 1 липня 2022 року по 31 грудня року у якому буде завершено дію воєнного стану, звільнити від нарахування та сплати рентної плати за спеціальне використання води за:

- фактичний обсяг води, що використовується первинними водокористувачами - суб’єктами господарювання, отриманий шляхом забору води з водних об’єктів розташованих на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, для виробництва електричної енергії (в тому числі для теплообмінних процесів);

- фактичний обсяг води, пропущений через турбіни гідроелектростанцій для вироблення електричної енергії розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, суб’єктами господарювання, які використовують воду для потреб гідроенергетики. 

13)  Єдиний податок на четвертій групі не сплачуватиметься за ділянки на окупованих територіях.

Законопроектом №7720 пропонується, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено воєнний стан (але не більше ніж протягом 12 календарних місяців з місяця, наступного за місяцем деокупації та завершення на території бойових дій), звільнити від сплати єдиного податку платників четвертої групи з площі сільськогосподарських угідь та земель водного фонду, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії та на тимчасово окупованих територіях.

14)  Повернення перевірок щодо ЄСВ та уточнення порядку нарахування санкцій.

Законопроект №7720 передбачає скасування «карантинного» та «воєнного» мораторіїв на проведення щодо ЄСВ камеральних перевірок та документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.2, 78.1.5, 78.1.7, 78.1.12 та 78.1.21 статті 78 ПК України.

Окрім того, пропонується уточнити, що штрафні санкції за порушення щодо справляння ЄСВ не застосовуються лише за порушення, вчинені під час воєнного стану. Діюча норма передбачає незастосування штрафів протягом дії воєнного стану, тобто за порушення, вчинені до його введення наразі платники не можуть бути покарані. В той же час, діюча норма не обмежує право контролюючих органів після закінчення воєнного стану нарахувати штрафи як за порушення, вчинені до його введення, так і за порушення, вчинені під час його дії.

Загалом, Законопроект №7720 направлений на розширення прав контролюючих органів та звуження наданих платникам податків преференцій на період воєнного стану. Водночас, Законодавець підійшов комплексно до питання нормотворення та запропонував вирішити деякі існуючі правові колізії, та не допустити нові. 

При чому деякі з подібних змін (наприклад відновлення ряду перевірок та перебігу строків для відповіді на запити контролюючих органів) виявились для законодавця настільки терміновими, що були продубльовані та встигли набрати чинності разом із Законом України від 03.11.2022 № 2719-IX. Подібний підхід вказує, що оприлюднена редакція Законопроекту №7720 не є остаточною: частина запропонованих змін буде видалено через їх попереднє прийняття, а їх місце можуть зайняти нові ідеї. 

Підготовлено у співавторстві з Ігорем Бєліцьким, адвокатом Юридичної групи LCF 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]