Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2019 17:38

Україна може стати постачальником зеленого водню для Євросоюзу

Президент енергетичної асоціаціїї "Українська Воднева Рада", Голова наглядової ради Tokmak Solar Energy"

В Європі шукають нові можливості для виробництва чистого зеленого водню. Це стало основною темою цьогорічного European Week of Regions and Cities в Брюсселі.

Стовідсотковий перехід Євросоюзу на водневу зелену енергетику та її інтеграцію в усі галузі економіки це вже не розмови, а план дій. Відповідно водень, як універсальний та екологічно чистий енергоносій, стає не просто цікавим, він стає необхідним.

Про це говорили на конференції Hydrogen for Climate Action, що пройшла в рамках European Week of Regions and Cities. 

В дискусії взяли участь провідні європейські політики та бізнесмени, представники Єврокомісії та голови міжнародних водневих асоціацій. Українська Воднева Рада також взяла участь у панелі, де обговорювали, як пришвидшити розвиток водневої промисловості Євросоюзу задля збереження світового клімату.

Підкреслю декілька важливих тез, на які звернув увагу:

В Європі шукають нові можливості для виробництва чистого зеленого водню

Євросоюз змінює свою концепцію економічного розвитку. Його члени одностайно заявляють про відмову від споживання та спалювання природного газу. Лише уявіть, близько 480 млрд євро виділяють в ЄС на розвиток екологічно безпечних та ефективних інфраструктурних проектів. І левова їх частина водневі. Тож в Європі шукають нові майданчики для виробництва зеленого водню. За словами Франса Тіммерманса віце-президента Єврокомісії, відповідального за «зелений» європейський напрямок, таким майданчиком може стати Північна Африка, що знаходиться поруч з Іспанією. Саме там Тіммерманс пропонує зберігати величезні потужності сонячної електроенергії та використовувати її для вироблення водню, що буду постачатись в Європу. 

З одного боку, такі плани свідчать про невідворотність процесу формування водневої європейської економіки. З іншого – це важливий меседж для нас, сусідньої з Євросоюзом держави. Адже, враховуючи можливості нашого вітропотенціалу, Україна може стати альтернативним майданчиком для виробництва та експорту зеленого водню. Генеральний секретар Hydrogen Europe Йорго Хатзимаркакіс підтримав ініціативи, що розвиває Українська Воднева Рада. Зокрема, важливу роль для розвитку європейсько-українських відносин у водневій енергетиці мають проекти УВР, щодо перспектив та технічних можливостей відновлюваної енергетики.

Створення нових енергетичних транспортних напрямків в Європі

Серйозну увагу на конференції приділили транспортуванню водню з використанням існуючих газотранспортних систем. Віце-президент Єврокомісії зазначив, що переробити існуючу газотранспортну систему ЄС під потреби водню не складно. Так само як і переробити під водень заправні станції, що використовують газ. До прикладу, одна газова труба діаметром 1 м може замінити 4 високовольтні лінії за обсягом переданої електроенергії. Європейці планують розвивати газотранспортну систему з урахуванням її переробки і збільшення потужностей для забезпечення електроенергією необхідних регіонів.

Водневі авто перспективніші за електромобілі

Зростання кількості електромобілів негативно впливає на енергосистему. Адже це потужності, які не можна збалансувати. Це ускладнює роботу диспетчерів. Маневрувати блоками просто так не вийде. Наприклад, може не вистачити 1 МВт, а кратність самого блоку - 250 МВт. Тоді через 1 МВт доведеться включати 250. Тому, відповідно, в Європі про електромобілі більше ніхто не говорить. Всі говорять про водень.

Євросоюз виділяє мільярди євро для фінансування проектів з водневої енергетики

В рамках конференції презентували 11 проектів зеленої водневої енергетики, затверджені Єврокомісією. Впродовж наступних 5-10 років на їх реалізацію виділять понад 60 мільярдів євро. Головна мета зменшення викидів вуглекислого газу (приблизно 35 млн тонн на рік).

Металургійна промисловість, транспортування водню, будівництво великих суден, що працюють на водні, розвиток інфраструктури та використання водню у централізованій системі опалення — ці проекти демонструють, що сьогодні Європа готова для рішучих трансформацій. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]