Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2018 19:31

Як Закон про електронні довірчі послуги вплине на економіку

Керівник електронного торгового майданчика SmartTender.biz

Закон про довірчу послугу — це фундамент електронного документообігу, що фактично прибирає “людський фактор” у відносинах бізнесу та держави.

Через бюрократію держава й бізнес втрачають час, а значить і гроші. Вона не тільки зменшує гнучкість бізнесу на ринку, але й є розсадником корупції. Закон про довірчу послугу — це фундамент електронного документообігу, що фактично прибирає “людський фактор” у відносинах бізнесу та держави.


Що таке довірча послуга — послуга що надається для забезпечення взаємодії двох чи більше суб’єктів, які звичайно ж довірили це право постачальнику послуги. Щось нібито посередника, який формує зв’язок між контрагентами, при цьому не втручаюсь у їх відносини.


По суті це база унікальних цифрових “ключів”, які закріплені за кожним юридичним об’єктом. Їх мета “автоматизувати” взаємовідносини юросіб, та замінити печатки й купи паперових договорів. Крім цього, ця база має відповідати загальним стандартам ЄС.


За даними уряду, це дозволить  залучити до 500 тисяч нових клієнтів для бізнесу, адже відкриває двері до цифрового ринку ЄС, створить нові робочі місця та принесе українській економіці до 24 млрд євро додаткових надходжень.


Передбачається, що впровадження Закону підсилить інтеграцію нашої держави у світовий електронний інформаційний простір, а разом з тим посприяє:

  • проведенню ефективної державної політики у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації;
  • сприятливим умовам для сфер електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації;
  • функціональній сумісності і технологічній нейтральності національних технічних рішень, а також не допустить їх дискримінації;
  • забезпеченню рівних можливостей для доступу до електронних довірчих послуг та захисту прав їх суб’єктів.

Законом передбачено перехідний період для наявного бізнесу, а самі положення максимально пристосують до законодавс тва ЄС у сфері електронних довірчих послуг. Не треба бути визначним економістом, щоб розуміти, що “менше бюрократії, стосів паперів та виснажливих черг” у спілкуванні підприємців і громадян з державними органами — це однозначний Win для бізнесу.


Запроваджуються такі механізми як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна позначка часу, реєстрована електронна доставка. Для представників бізнесу це справді полегшує операції, що раніше забирали час через бюрократичну тяганину.


Закон полегшує транскордонне використання онлайн-послуг, створює умови для безпечної електронної ідентифікації і автентифікації, а також взаємного визнання ключових компонентів цифрових послуг, таких як електронна ідентифікація, електронні підписи, електронні документи та послуги, визначає основні принципи державного регулювання у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.


Чи буде це якісно реалізовано? Система електронних торгів ProZorro в цьому плані демонструє, що автоматизація бізнес-процесів — це те, де Україна може повчити світ, а не навпаки. Закон про “Довірчі послуги” набирає чинності через рік з дня його опублікування. Тобто, з 8 листопада 2018 року виробники старих печаток можуть починати переформатовувати свій бізнес. Адже Україна робить ще один крок до європейської спільноти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]