Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2021 10:28

Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

Помічник-консультант народного депутата України VIII та IX скликання (комітет з питань бюджету ВРУ)

В Україні наразі активно відбувається процес інтеграції гендерних підходів в усі сфери, що дозволяє формувати політику, орієнтовану на різні групи жінок і чоловіків.

Для Міністерства соціальної політики, як спеціально уповноваженого центрального органу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків це, передусім, орієнтир на продовження активних дій для забезпечення громадянам життя без насильства та покращення якості їхнього життя, забезпечуючи рівність.

Міністерством соціальної політики України розроблено низку нормативно-правових документів, які створюють систему для скорочення гендерної нерівності в усіх сферах життєдіяльності суспільства та подолання дискримінації. Це, зокрема, Інструкція щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів, Методичні рекомендації щодо оцінювання гендерного впливу галузевих реформ. Їх застосування дозволить визначити прямий або опосередкований вплив та наслідки реалізації державної політики на становище різних груп хлопців і дівчат, жінок і чоловіків, для своєчасного усунення диспропорцій та гендерної нерівності.

Для забезпечення якісними людськими ресурсами затверджено положення про відповідальний структурний підрозділ та радника з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Вони діють як на центральному, так і місцевих рівнях. 

Важливим компонентом гендерного підходу є забезпечення можливості участі жінок у прийнятті рішень, що стосуються їхнього життя, життя їхніх громад та всієї країни.

В нашій країні тривалий час спостерігалось вкрай низьке представництво жінок у Парламенті та місцевих радах.

Новий Виборчий кодекс, прийнятий у минулому році, завдяки введенню гендерних квот, створив умови для розширення участі жінок у прийнятті політичних рішень. Недотримання таких квот є підставою для відмови у реєстрації виборчих списків.

Введення квот дозволило збільшити представництво жінок у Парламенті до 21 відсотка, в обласних радах – майже до 30 відсотків.

Частка жінок на вищих керівних посадах державної служби становить 27 відсотків. 

Виборчий кодекс врегулював питання забезпечення права голосу жінок і чоловіків на виборах усіх рівнів незалежно від зареєстрованого місця проживання. Це вирішило проблему участі у виборах внутрішньо переміщених осіб, яких в Україні нараховується понад 1 млн 460 тисяч, з них майже 60 відсотків жінок.

У Парламенті України зареєстровано законопроекти, які передбачають норми щодо захисту осіб, які постраждали від сексизму, заборони сексизму, включення до загальних вимог до реклами заборони проявів сексизму.

Заходи щодо протидії дискримінації, насильству за ознакою статі, сексизму у трудових відносинах включаються до колективних договорів та угод.

Важливо створити умови для розширення участі жінок у політиці. З цією метою організовано роботу шкіл жіночого лідерства, створено мережу жінок-лідерок місцевого самоврядування, розширюються можливості жінок щодо поєднання професійних та сімейних обов’язків, поступово чоловіки беруть на себе більше відповідальності по догляду за дитиною. У Парламенті розглядається законопроект, яким вводиться нова соціальна відпустка при народженні дитини тривалістю 14 днів для батька дитини. Поки що, незважаючи на те, що право використовувати відпусткою по догляду за дитиною до трьох років мають і батько, і інші родичі, у 97% випадків нею користується мати дитини.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]