Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2012 22:36

Трудовий кодекс рабства

Експерт з питань соціальної політики

До кінця місяця (можливо вже 25-го травня) влада планує протиснути новий трудовий кодекс, який суттєво обмежить соціальні права громадян.

До кінця місяця (можливо вже 25-го травня) владапланує протиснути  новий трудовий кодекс,який суттєво обмежить соціальні права громадян.

Підготовлений Партією регіонів на замовленнякримінально- олігархічного капіталу, новий трудовий кодекс надає великуперевагу інтересам роботодавців – власників і практично позбавляє прав назахист найманих працівників і перетворює їх на кріпаків.

       Стаття 143 цього законопроекту фактично дозволяєроботодавцю встановлювати необмежений робочий день – 12 годин і більше, а такожзбільшує робочий тиждень з 40 до 48 годин (для порівняння у Франції робочийтиждень –36 годин).

Спрощується процедура звільнення працівника, на цевже не потрібне погодження профспілки, причому дозволяється зробити це  не за два місяці як раніше, а лише за дватижні.

Роботодавець фактично на свій розсуд отримав правовидавати  нормативні акти, та штрафуватипрацівників(до 50% зарплати).

Питання відповідальності  сторін трудових відносин , розписані у Кодексіне пропорційно з великою перевагою роботодавця. Так відповідальністьроботодавця визначається у 5 статтях, а відповідальність працівника у 20статтях.

Роботодавцям дозволяється з допомогою технічнихзасобів слідкувати  за працівниками(ауді-відеоспостереження ), що прямо суперечить ст. 32 Конституції України, тає  посяганням на приватне життя людини.Така відео-зйомка слугуватиме для збору компромату, шантажу робітників, профспілковихактивістів.  

Цим Трудовим Кодексом роль профспілок у захистітрудових прав найманих працівників практично зводиться нанівець (вилучено цілийрозділ XVI «Гарантії діяльностіпрофесійних спілок щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників).Передбачено залишити тільки старі радянські профспілки ФПУ, а  нові незалежні профспілки буде усунуто відсоціального діалогу, та викинуто за двері підприємства.

       Міжнародна організація працімає суттєві зауваження до нової редакції Трудового кодесу, тому зрозуміло чомутак поспішає Партія регіонів.

       Таким чином новим «Кодексомзаконів про працю» Янукович та партія регіонів остаточно затвердить монопольну владу великого олігархічного капіталу вУкраїні, та суттєво обмежать соціальні права найманих працівників.

        В Україні щодня триває  широкий наступ на елементарні соціальніправа.

        Може прийшов час  профспілкам вийти з летаргічного сну тавиконати  свою пряму місію - захисти правалюдей найманої праці?!

P.S.21 травня о 10-00 біля Кабміну і Верховної ради, акціїпротесту протикодексу рабства !  Приходь захисти свої права !

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи