Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2023 14:56

Які підстави для підвищення тарифів на електроенергію

Експерт з питань соціальної політики

Пояснення чиновників приховують правду

З 1 червня майже  в два рази зросли тарифи на електроенергію. Причому це зроблено в розпал війни і в той час, коли ані у людей, ані у бізнесу в принципі грошей майже немає. Вся країна задає собі одне-єдине питання: чому? Що стало підставою для цього?

І уряд, владні представники, пояснили це дуже просто - що треба ремонтувати те, що зруйнував ворог. Треба відновити наші електростанції, системи передачі, трансформаторні станції - для цього треба багато грошей і давайте візьмемо їх через тарифи з людей. Це, безумовно, безглузде абсолютно пояснення. Я можу вам дуже просто пояснити, чому - бо наші друзі з усього світу, коли відбувались руйнації тих чи інших енергетичних об'єктів, повністю на 100% постачали нам те обладнання, яке потрібно для того, аби відремонтувати наші енергосистеми після атак ворога. Там, де були потрібні гроші, вони теж подумали - і тому нам дали 800 млн. євро - ЄБРР дав, Європейський Банк Реконструкції і Розвитку - для того, аби покрити необхідність в грошах на відновлення наших енергосистем. Це означає, що пояснення, яке нам дається, абсолютно неадекватне і неправдиве.

Перше і головне: в лютому-місяці цією Верховною Радою за поданням уряду при підтримці всієї влади, яка займає усі  владні кабінети - взяли наш "Енергоатом", наше національне надбання, який виробляє більше 50% електроенергії в Україні, і з державного підприємства, яке належить державі, де держава формує всю політику по тарифам і забезпеченню електроенергією, одним законом перетворили на акціонерне товариство. Відкрийте закон про акціонерні товариства і почитайте - відтепер держава не може управляти "Енергоатомом", не може розпоряджатися на свій розсуд своєю найдешевшою сьогодні в світі електроенергією. Держава сьогодні не може віддавати електроенергію атомних електростанцій так, як вона хоче - тому що "Енергоатом" уже не державний, а акціонерне товариство, де управляють Наглядові Ради, спеціально найняті менеджери. І прямо в законі написано, що держава більше не впливає на політику "Енергоатома"…

Але це лише перший крок. Далі те, що вони заклали як стратегію, йде розпродаж акцій "Енергоатома", а народ України - який або безпосередньо на фронті воює, або душею там знаходиться - про це не те, що не знає, а й не здогадується, що поки всі на фронті, "Енергоатом" у них з рук уже забрали. На днях цей закон був президентом підписаний - тож вони уже "розпорядились" найдорожчим об'єктом національної державної власності, "Енергоатомом". 

А тепер, коли там уже створена якась Наглядова Рада, із якимись невідомими "технічними менеджерами", розпоряджається нашим з вами багатством - нам треба просто знати, що ціна на "Енергоатомі" нашої електроенергії у 18 разів дешевша, ніж та, яка продається у Франції на такій же самій, тільки акціонованій, атомній компанії, яка виробляє електрику. У 18 разів. Ви пам'ятаєте, коли при попередньому президенті у нас, українців, забрали всю систему забезпечення природнім газом. І газ за каденцію попереднього президента зріс в 11 разів по ціні. Зараз вони те саме - за каденцію нового президента - роблять уже із атомною енергією. І ось вам - щойно вони прийняли закон, тільки "вирвали з рук" держави "Енергоатом", як одразу ж буквально оголосили на 83% (а це майже в два рази) підняття тарифа на електроенергію. І це лише початок.

Якщо ми із вами не встигнемо після перемоги забрати назад в державу, для народа, для наших потреб, наш державний "Енергоатом" - то далі буде тільки гірше, на жаль. Але забрати можна, не хвилюйтеся. От саме зараз, у Франції, новий прем'єр-міністр, жінка, вийшла в парламент і сказала, що корпоратизація, яка відбулась у Франції на підприємствах атомної генерації, призвела до жахливих наслідків і тепер, в зв'язку із підвищеною безпековою ситуацією, в тому числі і в енергетичній сфері, вони будуть націоналізовувати IDF - а це французька компанія, яка генерує атомну електрику. І французи сказали, що причина в тому числі - це війна в України. Тобто, у Франції уже зробили висновки із того, що вони в 2000 році корпоратизували, перетворили на акціонерне товариство, і тепер націоналізують атомну генерацію - а Україна, а точніше ця влада, в розпал війни забирає її у держави і корпоратизує. 

Тому одразу після перемоги або ми повертаємо назад державі "Енергоатом", або протягом двох-трьох років ви будете мати таку саму, в 10 разів вищу ціну на електроенергію, як це сталось після корпоратизації у Франції.

Але є іще причини підвищення тарифу на електрику, на які вам слід звернути увагу. Друга причина - те, що ми 42 коп. платимо за транспортування електроенергії операторам системи передачі. Це магістральна система передачі електроенергії. Там був проведений нещодавно державний аудит. Зауважень було зроблено - увага! - на ШІСТЬ МІЛЬЯРДІВ гривень. Тобто, тарифами зараз покривають це масштабне і корупційне розкрадання грошей, які ви платите за електроенергію. Це державним аудитом встановлено в "Укренерго". А ще через "Укренерго" оплачують за наш рахунок надвисоку ціну за "зелену електроенергію" - значно вищу за ринкову, і ми  це оплачуємо з власних кішень!

 Але і це теж не все.

Крім магістральних систем енергопостачання у нас ще є обленерго, які є приватними фірмами. Так от там ми платимо 1,30 грн. за кВт, а це мінімум в чотири рази дорожче. І це приватні компанії, з яких п'ять обленерго належать російським власникам, під час війни - просто ховаються за кіпрськими офшорами. Так це вони нам виставляють такі ціни, з кіпрських офшорів? Чому досі немає аудиту? Чому досі ці обленерго не повернуті державі? Хто покриває це? І хто тарифи за електроенергію виставляє такі, аби всі ці корупціонери навколо постачання електроенергії були ситі. Тільки у народу України скоро не буде вистачати за що хліб купити, якщо так стрімко будуть зростати тарифи.

І є ще цікаві речі. Наприклад, 11 копійок за кіловатт нам дають взагалі у якості торгової націнки. Яка торговельна націнка, за що - коли споконвіку це було повноваженням обленерго, продавати і постачати електроенергію. Звідки ці націнки беруться?

Це підвищення тарифу, яке прикривається війною, але нічого спільного із війною не має. Це ще одна велика корупція за лаштунками, в тіні. Все це можна поправити - тут немає ніяких проблем.

Ця галопуюча тарифна лихоманка почалась з 2014 р. Ще тоді війною почали прикривати надприбутки, які заробляють на тому, що ми  платимо штучно завищені тарифи.

 У нас власна електроенергія, у нас власний газ, у нас власне вугілля - ми можемо абсолютно ні від кого не залежати. І ціни наші теж завжди були власними , а зараз на цьому робляться мільярдні капітали - не Україною!

Щоб виправити цю катастрофічну ситуацію, одразу після перемоги України над ворогом потрібно зробити 5 кроків:

- негайно повернути державі "Енергоатом". Я підкреслю: негайно, ніякої корпоратизації та акціонерних товариств. Ніякої крадіжки власності держави за спиною українського народу - повернути державі, і це пункт номер один;

- негайно провести аудит всіх абсолютно фінансів всієї енергосистеми - "Укренерго", обленерго, всі генеруючі компанії - і подивитись, куди діваються фонди на зразок отих шести мільярдів, які держаудитом встановлені по "Укренерго". Куди ці гроші йдуть, хто їх споживає, хто таким чином накручує нам тарифи;

- не може бути перехресного субсидування на зелену енергетику. Ви не можете, отримуючи атомну електроенергію, за рахунок свого тарифу покривати чиюсь зелену. Якщо держава має стратегію розвитку зеленої енергетики, і її треба певний час дотувати - не ви мусите її дотувати, бо ви її не споживаєте, а дотувати мусить держава і точно не "Укренерго". Ну і розібратись із зеленою енергетикою треба;

- треба негайно буде провести аудит всього обладнання, яке поставлене на відновлення нашої енергосистеми, всіх грошей, які дали наші друзі за межами України для відновлення енергосистеми - подивитись, куди вони витрачені, скільки витрачено за призначенням, а скільки ні. І точно проаналізувати, скільки іще потрібно для того, щоб відновити нашу енергосистему, а не відмити на цьому гроші;

Останнє, п'яте. З 2000 року в  Україні діяла модель оптового  енергоринку подібна до Великої Британії, всі  різні за своїм походженням види електроенергії та їх ціни скаладалися в загальний ринок і виходила середня ціна української електроенергію, стабільна і найнижча в Европі.  17 років успішно працював цей оптовий  ринок електроенергії, до того моменту, коли після 2014 р.  його не поламали на користь олігархів - тому зараз маємо галопуючі ціни.

 Ось чому п'ятим кроком має бути:

- поновлення моделі  енергоринку, яка існувала до цієї "реформи", яка призвела до того, що зараз ми як країна не можемо контролювати ціни на нашу власну електроенергію, яку по поміркованій ціні мають право отримувати всі українці. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]