Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2022 21:23

Тиск на профспілки не наближає до членства в ЄС

Експерт з питань соціальної політики

Замість посилення соціального діалогу посилився тиск на українські профспілки

В дні візиту Президента України пана Зеленського до США, лідерка найбільшого американського профспілкового об'єднання "AFL-CIO" Ліз Шулер зробила знакову заяву на підтримку України та українських профспілок. Вона закликала до розвитку соціального діалогу в Україні та до поваги прав працівників та профспілок: "Україна не може стати шанованою демократичною нацією, якщо вона продовжуватиме знищувати права робітників і профспілок"!

До речі, одним з перших розпоряджень Байдена на посаді президента США, був указ на підтримку і посилення американських профспілок...

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також закликала очильників України "поважати і посилювати соціальний діалог".

Проте замість посилення соціального діалогу посилився тиск на українські профспілки.

Зокрема, це намагання влади відібрати і прихватизувати профспілкове майно та кримінальне переслідування та залякування профспілкових лідерів. Так за штучними надуманими причинами відкриті кримінальні справи проти Голови Конфедерації вільних профспілок  Михайла Волинця, а Заступника Голови Федерації профспілок України Володимира Саєнко кинуто за грати.

Володимира Саєнка арештовано тільки за те, що він як голова Наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» виконував свої функціональні обов’язки і рішення колегіальних органів: Наглядової  Ради, Правління, Президії та Ради ФПУ  у спосіб визначений чинним законодавством України.

До затримання Саєнко активно виступав у пресі, критикуючи законодавчий наступ на соціальні та трудові права українців, а також намагання вилучити майно у профспілок.

Сам Володимир Саєнко назвав своє кримінальне переслідування "намаганням знищити незручні профспілки, відібрати у них інструменти статутної діяльності".

Кримінальне переслідування профспілкових лідерів це  показовий сигнал профспілковим активістам і громадянському суспільству «не рипатись».

За подібними сценаріями вже арештовували профспілкових активістів і знищували профспілковий рух в Білорусії, Грузії, Бразилії, Колумбії, М`янмі та Гондурасі.

Рада Федерації профспілок України закликала  припинити наступ на майнові права профспілок, тиск на профспілкових лідерів, зняти незаконні обвинувачення, відкликати антипрофспілкові законопрєкти та перейти до конструктивного соціального діалогу, об’єднанню зусиль на благо народу  України та Перемоги над ворогом.

Важливо, щоб Гарант Конституції та Головнокомандувач вчасно звернув увагу на дії окремих своїх представників, які ставлять під загрозу європейське  майбутнє України, нехтуючи європейськими принципами побудови держави – правової, соціально орієнтованої, з розвинутим громадянським суспільством.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]