Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2017 17:44

Коротко про пенсійну "реформу" Гройсмана

Експерт з питань соціальної політики

Уряд визнав, що метою пенсійної реформи - є скорочення дефіциту бюджету Пенcійного Фонду за рахунок зменшення кількості людей, що претендують на пенсійні виплати... Досягається ця мета шляхом значного збільшення тривалості страхового стажу, що призведе до

17 травня на засіданні Кабміну Гройсман презентував  основні положення законопроекту щодо так званої пенсійної реформи, який цинічно названо щодо «підвищення пенсій» (1 6 травня подано на схвалення МВФ). Тексту у вільному доступі нема.

Під гаслом щодо «осучаснення» пенсій (торкнеться 5 млн з 12) Кабміном відповідно до Меморандуму з МВФ заплановано значне збільшення тривалості страхового стажу (до 35 років), що фактично призведе до підвищення пенсійного віку,  покоління 70-х, 80-х раніше 63 років на пенсію не вийде. 

Для виходу на пенсію в 60 років треба  мати мінімальний страховий стаж не менше 25 років.   Роки страхового стажу яких не вистачає  Уряд милостиво дозволяє докупати.

Крім того планується максимально обмежити право на дострокові і пільгові пенсії (за списками 1 і 2 – робота на шкідливих виробництвах).

Також  з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших .

З позитивного, Уряд планує скасувати обмеження розміру пенсій (85%) працюючим пенсіонерам.

Мета урядової пенсійної реформи - скоротити дефіцит бюджету Пен c ійного Фонду за рахунок максимального зменшення кількості людей, що претендують на пенсійні виплати.

Профспілки звернулися з  листом до Президента, Уряду і депутатів з приводу відсутності соціального діалогу щодо пенсійної рефоми.

Тривогу профспілок викликають урядові плани  підвищення низьких пенсій за рахунок погіршення умов призначення нових пенсій і непідвищення пенсій  значній частині пенсіонерів.

Профспілки не підтримують збільшення тривалості страхового стажу, підвищення пенсійного віку, зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до 1,0 (що не відповідає Конвенції МОП № 102, якою передбачено, що при стажі роботи 30 років пенсія не може бути меншою 40% від зарплати),  "замороження" показника середньої зарплати для обчислення пенсій і т.п. ...

У рядові  пенсійні реформи , у разі їх запровадження значно погіршать умови призначення пенсій  і знизять  їх розмір !

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]