Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2016 14:41

Чого очікувати від підписання Урядом Меморандуму з МВФ?

Експерт з питань соціальної політики

В перемовинах із Фондом урядовці зайняли відверто слабку позицію, нехтуючи державними інтересами та добробутом громадян...

За отримання чергового траншу від МВФ українці можуть заплатити дуже високу ціну. Нам «світить» підвищення пенсійного віку, подальше зростання тарифів, фактичне замороження соцстандартів. Найбільший український скарб - українську землю, а також державні підприємства можуть за безцінь продати олігархам.


Візит місії МВФ до України впродовж 10-18 травня цього року вкритий таємницею. Метою відвідин був, як заявлено, перегляд програми розширеного фінансування Extended Fund Facility, після чого Фонд та Україна мали підписати оновлений Меморандум про співпрацю. Очікувалося, що, згідно з цим документом, Україна отримає черговий транш у розмірі 1,75 млрд доларів.

 

Однак під час перебування чиновників Фонду в Києві Меморандум так і не підписали. У виконавчій раді МВФ пояснили, що обговорення умов співпраці триває, і відповідного рішення можна чекати не раніше липня. 


 Утім, широкому загалу став доступний проект Меморандуму щодо співпраці з Фондом. Положення документу свідчать: заради наповнення держказни чиновники фактично вирішили обмежити соціальні права громадян і знову «виїхати» за рахунок найбідніших.


Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь зазначає, що головною вимогою МВФ до країн, з якими він співпрацює, є бездефіцитний держбюджет. Водночас Фонд не нав'язує жорстких методів для досягнення цієї мети, він працює у рекомендаційному режимі: «Тобто держава сама вирішує, яким шляхом іти - скорочувати видатки чи збільшувати доходи. Українські урядовці вносять свої пропозиції з формування економічної політики, і якщо Фонд бачить, що вони відповідають загальній меті, він їх підтримує», - відзначає економіст.

 

Експерт із соціальних питань Андрій Павловський зазначає, що в перемовинах із Фондом урядовці зайняли слабку позицію, нехтуючи державними інтересами та добробутом громадян!

 

«У них є всі повноваження сказати: ось межа, яку ми не будемо переступати. Адже щоб бюджет був бездефіцитним, краще «потрусити» представників великого капіталу. Однак влада, яка служить олігархам, не може за їхній рахунок вирішувати складні економічні проблеми. Варто нагадати, що свого часу уряд Юлії Тимошенко, співпрацюючи з Фондом, не погодився підвищити ціну на газ для населення та знизити соціальні стандарти. Цього було досягнуто, зокрема, завдяки мистецтву перемовин».

 

Що стосується згаданого проекту Меморандуму про співпрацю, то  у пункті 26 йдеться про так звану пенсійну реформу. Утім, це виглядає лише як урізання прав людей, які досягли пенсійного віку.   «Ми здійснимо оперативний огляд переліку професій, представники яких мають право на достроковий вихід на пенсію. Ми ухвалимо законопроект, спрямований на скорочення до кінця вересня 2016 р. загальної кількості зазначених осіб принаймні на дві п'ятих», - звітують наші урядовці.  «Тобто незначної пільги виходити на пенсію раніше позбавлять вчителів, деяких медиків, шахтарів, які поклали здоров'я за весь період трудового стажу, а також людей, які працюють на шкідливих виробництвах», - відзначив Андрій Павловський.


Справжнім апогеєм цинізму є такі рядки: «Щоб почати стабільно скорочувати видатки на пенсійне забезпечення відносно ВВП, ми плануємо поступово збільшити і запровадити єдиний пенсійний вік для виходу на пенсію різних категорій працюючих з 1 січня 2017 року» .  

«Це означає, що для чоловіків і жінок заплановано підняти пенсійний вік до 62 років, - пояснює Андрій Павловський. - Але урядовці не хочуть дивитися у корінь проблеми утворення дірки в Пенсійному фонді. А в Україні з 20 млн працездатного населення страхові внески до Пенсійного фонду сплачує не більше як 12 млн. Тобто 8 млн людей працюють у тіньовій сфері, отримуючи зарплати в конвертах. І держава нічого не робить, щоб легалізувати цей сегмент економіки України».


Далі - більше. Урядовці вважають, що компенсувати рівень інфляції в країні вдасться за рахунок зростання мінімальної зарплатні на... 5% з 1 травня цього року і на 7% - з 1 грудня 2016-го. «Соцстандарти в країні фактично заморожені з кінця 2013 року. До мізерних сум хочуть додати в середньому 50 грн і сказати, що це - велика допомога. Тим часом офіційна інфляція від початку 2014 року склала 79%, а ціни на газ та комунальні послуги зросли на 300%», - зазначає Павловський.


Пункт 29 проекту Меморандуму свідчить про те, що нам не уникнути подальшого подорожчання комунальних послуг: «Ми також переглянули зобов'язання з обслуговування населення для забезпечення вільного визначення тарифів на газ у майбутньому і на газ у структурі тарифів на теплову енергію постачальниками на основі ринкових принципів. Тож ми гарантуємо, що «Нафтогаз» встановлюватиме ціни на рівні повного покриття витрат», - йдеться у документі.  

«МВФ пропонував підвищувати ціну на газ для населення упродовж 3-4 років, - розповідає Андрій Павловський. - А наші «ініціативні шкідники» провели шокову терапію для людей, скасувавши для населення соціальні норми споживання та встановивши єдину ціну 6879 грн за тисячу кубометрів. Причому ця вартість порахована в гривнях, і якщо стрибне курс долару, то зросте й ціна. Компанію «Нафтогаз», яка є взагалі непотрібним посередником на газовому ринку, яка нічого не видобуває, не транспортує, не реалізує, - обіцяють дотувати з держбюджету. На покриття корупційних схем цієї структури йде 50% від тарифів, за якими платять люди».


Медична реформа в проекті Меморандуму обертається зменшенням кількості лікарняних ліжок у стаціонарах (з 80 до 60 із розрахунку на 10 тисяч населення), а також скороченням  чисельності медичного персоналу на 10% до кінця червня 2016 року. А ледь не головною метою реформи освіти, судячи з цього документу, є закриття мережі сільських шкіл. 

 

Українські чиновники заради отримання кредиту готові піти на справжній злочин стосовно нашої держави - скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.  «До кінця червня 2016 року очікується ухвалення Верховною Радою Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», яким буде знято мораторій на продаж земель», - йдеться у проекті Меморандуму.  «Селяни та фермери зараз не зможуть викупити землю, адже в них просто немає грошей. Тому вона дістанеться олігархам. Не виключено, що через посередників до нас також прийде російський капітал. А українці стануть у них кріпаками. Тобто ми залишимося без останнього стратегічного ресурсу - плодючої української землі», - зазначає Андрій Павловський.

 

У документі також викладені наміри чиновників щодо «прискорення приватизації держпідприємств». Відповідну стратегію дій обіцяють розробити до кінця червня 2016 року.  «Приватизація більшості українських підприємств потрібна, але вона має бути чесною, прозорою та конкурентною, - відзначила в одному з інтерв'ю лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. - Така приватизація неможлива під час війни та фінансово-економічної кризи, тому що зараз неможливо встановити адекватну ціну на нашу власність. За існуючих реалій на ринок вийдуть ті самі десять українських сімей з офшорними грошима, включно з «найвищою» родиною країни. Вони скуплять підприємства за штучними, символічними цінами, і ми з вами остаточно перетворимося на жебраків. Водночас приватизація не повинна стосуватися стратегічних підприємств та державних монополій». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]