Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2009 19:15

Андрій Павловський пропонує дозволити вищим навчальним закладам надавати студентам-контрактникам відстрочку по платі за навчання.

Експерт з питань соціальної політики

За даними Міністерства освіти України, за контрактом на платній основі навчаються 1,5 млн. студентів вищих навчальних закладів України. Наприкінці 2008 року багато ВУЗів зіткнулися з проблемою затримки платежів.

ДепутатАндрій Павловський  (БЮТ) пропонує на розглядВерховної Ради України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 64Закону України «Про вищу освіту» (щодо відтермінування плати за навчання), якийдозволить студентам-контрактникам отримати відстрочкупо платі за навчання терміном до року.

За даними Міністерства освіти України, за контрактом наплатній основі навчаються 1,5 млн. студентів вищих навчальних закладів України.Наприкінці 2008 року багато ВУЗів зіткнулися з проблемою затримки платежів. Цепов’язано з затримкою виплати зарплатні та звільненням з роботи батьків,неспроможністю родини в нових умовах одночасно платити за навчання івиплачувати взяті кредити, зменшенням можливостей підробітку для студента увільний від навчання час.

 «В умовахекономічної кризи виникла необхідність у посиленні соціального захисту такоївразливої категорії громадян України, як студенти. Вважаю, що необхіднодозволити вищим навчальним закладам, до стабілізації економічного становища вУкраїні, надавати відстрочку студентам-контрактникам» -  пояснив депутат.

Як повідомив автор нового законопроекту, згідно ст. 64,ч. 6 Закону України “Про вищу освіту” розмір плати за весь строк навчання абоза надання додаткових освітніх послуг  “встановлюється  у договорі,  що укладається міжвищим  навчальним  закладом та  особою,  яка навчатиметься,  або юридичноюособою,  що оплачуватиме навчання абонадання додаткових освітніх послуг,  і неможе  змінюватися  протягом усього  строку навчання”. «Наведенеформулювання не дозволяє вищому навчальному закладу надавати відстрочкустудентам по платі за навчання навіть у разі, коли студент цього нагальнопотребує і вищий навчальний заклад має економічні можливості за власні коштинадати відстрочку і готовий піти на це» - додає А.Павловський.

Депутат пояснив, що наразі вже  очевидно, що сотні тисяч сімей вже втратилиможливість платити за навчання своїх дітей.

 «Неможливістьнадання відстрочки по оплаті за навчання студентам-контрактникам в умовахекономічної кризи може призвести до суттєвого збільшення рівня безробіття івідповідного збільшення витрат держави на соціальний захист колишніхстудентів-контрактників, які, будучи не в змозі сплатити за навчання, взагаліприпинять навчатися і підуть ставати на облік у центри зайнятості, - вважаєПавловський. - Було б щонайменше нерозумним заганяти ці сім’ї у кредитну кабалупід шалені кризові відсотки для термінової обов’язкової сплати за навчання».

Прийняття законопроекту надасть можливість вищимнавчальним закладам України (на умовах, визначених самими закладами та завласні кошти навчальних закладів) надавати студентам-контрактникам відстрочкупо платі за навчання строком до одного року. Це в свою чергу  сприятиме реалізації такого пріоритетногозавдання у сфері зайнятості населення, як підвищення якості робочої сили,  недопущення росту рівня безробіття, і фактичнопосилюватиме гарантію ст. 53 Конституції України (“Кожен має право на освіту...Держава забезпечує доступність  і  безоплатність вищої і  післядипломної  освіти, різних  форм  навчання”).

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи