Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2020 14:08

7 маркетингових трендів в стилі фанк

Директор з маркетингу компанії AgriChain

Криза, карантин…

Нафта падає, бюджети не виконуються, стратегії летять під три чорти. Свої прогнози на майбутнє вже написали всі, кому не лінь, від топ-менеджерів холдингів до дівчат з PR-відділу регіонального представника туристичного оператору «Паєхали, палєтєлі!».

Впевненість в тому, що далі буде не так як раніше – це дуже добре.

Робити гучні заяви не буду та й давати точні прогнози, особливо в маркетингу – це накшталт «тикати пальчиком у небо». Без A/B тестів, замірів та аналітичної бази точність попадання буде аналогічною з рулеткою в казино.

В той самий час, тренди дуже гарно простежуються і від них вже нікуди не подітися. Подобається це комусь чи ні. Тож пройдемо по списку.

Спільнотою навколо бренду, вже не здивувати. Ком'юніті по інтересам цільової аудиторії та особливостей продукту – це давно вже є буденністю, якщо бренд це бренд, а не картинка на візитівці. Але є одне маленьке але.

Карантин – люди онлайн! Спостерігаємо, що в челленджах «дивіться - я малий на ч/б фото стою з кукурудзою в полі», беруть участь люди, у яких фото на аватарці з 2012 року не мінялось, а в фотоальбомі взагалі пусто.

Якщо у Вашого бренду немає спільноти за інтересами – саме час задуматись над концепцією. Час змінюватись.

Якщо в США вже друга чи третя, чи хто зна яка хвиля інфлюенсу - трансформована та більш вибірково свідома, направлена на дрібних блогерів з невеликими ком`юніті, то в нас цей тренд взагалі по загалям.

Очевидний факт. Блогер – це нова професія, відповідно ставлення повинно бути, як до професії лікаря, вчителя, поліцейського. Полетіло каміння… Людина повинна отримувати за свою роботу зарплатню та видавати якісний контент, результатом стане зростання продажів товарів чи послуг запакованих в партизанських оферах.

Досі смішно. Надірвали пупа. Так, блогер – це професія.

В юанеті ж, бартер на бартері. Можливо на мікроміні-блогерів – це ще може справити враження, але й контент буде відповідним, а от на більш менш вузько тематичного автора – це вже питання. Брендам саме час починати грамотно формувати свою базу блогерів, тестувати та активніше розвивати один з найактуальніших інструментів маркетингу сьогодення.

Більше менш нормальні кроки в напрямку колоборацій, український бізнес почав роботи ще на початку 2018го, але процес цей якось підвис, та й рухається не досить активно. «Моя хата з краю», «не покажу сусіду», «заховаю під подушку»… Що це?

Сьогодні, коли майже любу інформацію можна знайти навіть не пірнаючи в даркнет, що там хто ховає. Кумедні й годі. Треба вже вилазити зі своїх хуторів. Коли, як не в 2020му?

На дворі епоха скорочення штату, касових розривів та тотальної економії – знаходити партнерів легко. Колоборейшен – для багатьох буде гарним рішенням для виходу з кризи.

«Д'Артаньянів» ставатиме все більше й більше. Порятунок планети від пластику, економія деревини, зупинення пандемії, залучення в ці процеси будуть набирати все більших обертів. Кількість задіяних людей в цих починання зростатиме з геометричною прогресією.

Сміливо відмовляємося від візитівок, вагонів роздаткового матеріалу. Ходимо, розповідаємо, що маєте онлайн візитівку, сайт з усією необхідною інформацією, відео-тізер. Ви - бережете ліси густі та широкі полонини. Ви в тренді!

Про Вас будуть розповідати сусіду. Помірковане споживання набирає обертів. Найближчим часом ми це побачимо в найнесподіваніших сферах бізнесу.

Початок карантину ознаменувався хайпунами «Який бевінар дивитись на карнтині?», «Як пошити маску?», «Криза, карантин, все пропало» тощо. Наразі відбувається відторгнення та хейт масових хайпів з негативним підгрунтям. Люди почали більше проводити часу в соціальних мережах, заспокоїлись, тому почалося велике очищення власних соціальних стрічок. Відповідно перегнути палку дуже легко. Набридати – не потрібно!

З квітня місяця, майже кожен бізнесмен бачить своєю соціальною місією надати щось безкоштовно, поділитися напрацюваннями, розсилають вебінари, роздають таємні таємниці. Біда тільки в тому, що роздавши «цінність» безкоштовно, вона перестає бути цінністю. Людина така істота, що заплативши за товар чи послугу 1 гривню -  можливо, буде користуватися. Безкоштовне або ляже на полицю, або буде поверхнево спожите.

І не дай Боже, безкоштовне буде не якісним, нецікавим або мало «цінним», то після карантину вже ленди з формами «залиште свої дані - ми надішлемо Вам безкоштовно чек-лист, як зробити 10х через 24 години» - не будуть працювати!

Споживач став вимогливішим!

Фейк про вертоліт дезінфектор, висміяли швидше ніж сам фейк набрав оберти. Дешевий піар та фейки – остаточний прощавай! Онлайн аудиторія за час карантину навчилася шукати інформацію та сприймати її більш тверезо.

Для компаній з великим горизонтом планування, з місіями та глобальними цілями – це дуже добрий знак. Етичному бізнесу соціум дає зелене світло. Тож вперед.

Висновки для всіх причасних.

Стежимо за ринком, проводимо швидкі адаптації, прокачуємо скіли, не видаляємо зі стрічки.

Бачення трендів суб`єктивне, але шанси на ймовірність є ;)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]