Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2023 17:46

Аналіз виходу міжнародних трейдерів агропродукції з рф

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Вихід західних трейдерів із російського зернового ринку продовжує набирати обертів

Спочатку війни економічні санкції, які були запроваджені ЄС, США та іншими країнами, не стосувались сільськогосподарської продукції через гуманітарні проблеми та продовольчу безпеку. Росія є найбільшим експортером пшениці в світі, тоді як Україна є п’ятим у світі експортером пшениці, четвертим за величиною експортером кукурудзи та найбільшим експортером соняшникової олії та шроту. Війна, безперечно, спричинила проблеми з продовольством в світі.

Росія ввела жорстку квоту на експорт зерна ще з 15 лютого до 30 червня 2022 року — 11 мільйонів тонн. З топ-10 найбільших трейдерів три – іноземні, мали відвантажити 1,83 млн тонн, що становить 16,6% від загального експорту. Якщо іноземні компанії підуть з ринку, їхній обсяг, нажаль, може бути абсорбований іншими, вже локальними трейдерами.

Самі ж компанії оголосили про суттєве скорочення операцій (які, в більшості випадків, мають повністю припинитись з другої половини 2023 року), але залишались в Росії, включаючи такі найбільші західні сільськогосподарські компанії, такі як Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill і Louis Dreyfus (або, як їх прийнято ще називати, “Велика Четвірка в с/г” або “ABCDs”). Але пізніше, під впливом міжнародних санкцій, були змушені оголосити про намір покинути російський ринок (Louis Dreyfus, Olam International, Corteva Agriscience) або вже й повністю продали свій бізнес в Росії (Bunge та Linas Agro Group). В той же час такі компанії, як Viterra та Cargill значно знизили обсяги імпорту з РФ і планують покинути російський експортний ринок. Уралхім заявив про намір купити зернові активи у Viterra та Cargill, якщо вони покинуть Росію. Зернотрейдер Archer Daniels Midland (ADM) також скорочує операції в Росії, які не пов’язані з виробництвом і транспортуванням основних продуктів харчування та інгредієнтів і зважує варіанти виходу з основного російського бізнесу.

Bunge, США, статус KSE - вийшли

Bunge Limited — американська агробізнесова та харчова компанія, зареєстрована на Бермудських островах зі штаб-квартирою в Сент-Луїсі, Міссурі, США. Крім того, що вона є міжнародним експортером сої, вона також займається харчовою промисловістю, торгівлею зерном і добривами. Він конкурує з Cargill і Archer Daniels Midland.

Ключові показники в рф за 2021 рік: 889 чол персоналу, $1,5 млрд виручка, $117 млн - капітал, $113 млн - активи.

Спочатку призупинили будь-який новий експорт з Росії. Продовжував працювати завод по подрібненню олійного насіння у Росії. "Трейдер сільськогосподарських товарів Bunge Ltd повідомив у понеділок, 19 вересня 2022 року, що погодився продати свій бізнес з переробки олійних культур у Росії Карену Ванецяну, контрольному акціонеру Exoil Group. Bunge Ltd продала свій соняшниковий дробильний завод у Росії, відзначивши це вихід найбільшого переробника олійних культур з країни у відповідь на вторгнення в Україну». Bunge продало ТОВ "БУНГЕ СНГ" (інн 7743084941). Продаж був ще в 2022 році, але фінально транзакція завершилося 13.02.2023. Новим власником став агробарон Ванецян.

Louis Dreyfus, Нідерланди і Франція, статус KSE - виходять

Louis Dreyfus Company B.V. (LDC), також знана як Louis-Dreyfus Group, є французькою торговельною компанією зі штаб-квартирою в Нідерландах, яка займається сільським господарством, харчовою промисловістю, міжнародними перевезеннями та фінансами. Компанія володіє та керує хедж-фондами, океанськими суднами, розробляє та управляє телекомунікаційною інфраструктурою, а також займається розвитком, управлінням та власністю нерухомості. Поряд з Archer Daniels Midland, Bunge і Cargill, Louis-Dreyfus Group є однією з чотирьох компаній «ABCD», які домінують у світовій торгівлі сільськогосподарськими товарами.

Ключові показники в рф за 2021 рік: 4214 чол персоналу, $507 млн виручка, $11 млн - капітал, $38 млн - активи.

Компанія Louis Dreyfus припинить експорт російського зерна з 1 липня, заявила група в понеділок, приєднавшись до інших глобальних торговців у припиненні діяльності в найбільшій країні світу-експортері пшениці.

Більшість міжнародних зернотрейдерів припинили нові інвестиції в Росію після вторгнення Москви в Україну минулого року, але продовжили поставки російської пшениці.

«Компанія Louis Dreyfus (LDC) припинить експорт зерна з Росії з 1 липня 2023 року, оскільки проблеми з експортом зерна в країні продовжують зростати, а також оцінює варіанти передачі новим власникам свого існуючого російського бізнесу та зернових активів, ", - йдеться в заяві LDC.

Viterra, Нідерланди, статус KSE - вичікують

Viterra починалася як канадський бізнес із переробки зерна зі штаб-квартирою в Роттердамі, Нідерланди, найбільший у країні переробник зерна, історичне коріння якого почалося в кооперативах з переробки зерна в преріях, серед яких культовий Саскачеванський пшеничний басейн. Материнська компанія: Glencore.

Ключові показники в рф за 2021 рік: $971 млн виручка, $78 млн - капітал, $263 млн - активи.

Viterra, яку підтримує Glencore, планує покинути російський експортний ринок і має намір оголосити про це рішення найближчим часом, повідомляють джерела, знайомі з цим питанням. Уралхім заявив про намір купити зернові активи у Viterra та Cargill, якщо вони покинуть Росію.

Cargill Inc., США, статус KSE - вичікують

Cargill, Incorporated, є приватною американською глобальною продовольчою корпорацією, що базується в Міннетонка, Міннесота, і зареєстрована у Вілмінгтоні, Делавер. Заснована в 1865 році, це найбільша приватна корпорація в США за доходами. Якби це була публічна компанія, станом на 2015 рік вона займала б 15 місце в списку Fortune 500, поступаючись McKesson і випереджаючи AT&T.

Ключові показники в рф за 2021 рік: 1500 чол персоналу, $1,762 млрд виручка, $706 млн - капітал, $750 млн - активи.

Два найбільших західних вантажовідправника російського зерна, Cargill Inc. і Viterra, припинять закупівлі на експорт, що дасть місцевим компаніям більше контролю над відправленнями.

Два найбільших західних вантажовідправника російського зерна, Cargill Inc. і Viterra, припинять закупівлі на експорт, що дасть місцевим компаніям більше контролю над відправленнями.

Viterra, яку підтримує Glencore, планує покинути російський експортний ринок і має намір оголосити про це рішення найближчим часом, повідомляють джерела, знайомі з цим питанням. З липня Cargill припинить експорт зерна, отриманого компанією з Росії, але продовжить купувати вантажі в інших фірм.

Viterra і Cargill увійшли в шістку найбільших експортерів російської пшениці в першій половині сезону. Російське зерно має життєво важливе значення для глобальної торгівлі врожаєм і годування світу. Його сільгосппродукція не потрапила під санкції, але торгівлю можуть ускладнити обмеження для російських банків і державних компаній. Міжнародні зернотрейдери також зіткнулися з тиском з боку Москви та місцевої промисловості щодо виходу. Вважається що вихід Viterra з Росії може перешкодити торгівлі соєю та кукурудзою в Аргентині.

Olam Group (або Olam International), Сінгапур, статус KSE - виходять

Olam International - одна з найбільших агрофірм у світі, входить до найбільших постачальників какао-бобів, кави, бавовни та рису на світові ринки.

Ключові показники в рф за 2021 рік: 1938 чол персоналу, $327 млн виручка, $42 млн - капітал, $53 млн - активи.

Припинено імпорт до Росії. Відмовились від російських операцій: Olam International продає свій завод з виробництва кави в Росії компанії Lalibela Coffee.

Компанія Olam International продала свій бізнес у Росії смоленській компанії з обсмажування кави Lalibela Coffee. Російська дочірня компанія Olam International, Outspan International, припинила діяльність у Росії на початку цього року та завершила продаж свого заводу з упаковки розчинної кави в Яхромі, Москва, 18 листопада 2022 року.

Заява компанії: “У нас у Росії 1938 персоналу. І, очевидно, у всіх цих місцях є тривога. Ці 2 важливі ринки для світових ринків зернових і олійних культур, а також молочних і сільськогосподарських ринків. Між двома країнами на них припадає 19% світового торговельного потоку кукурудзи, отже з 204 мільйонів тонн світової торгівлі кукурудзою приблизно 19%, тобто приблизно 38 мільйонів тонн, надходить з України: 34 мільйони тонн, 34,5 мільйони тонн і близько 4,5 мільйонів тонн з Росії. З точки зору світової торгівлі пшеницею, яка становить близько 207 мільйонів тонн, близько 29% надходить з Росії та України, причому на Росію припадає приблизно від 35 до 38 мільйонів тонн експорту, а на Україну припадає близько 25 мільйонів тонн експорту. А з точки зору світової торгівлі харчовою олією, соняшником тощо, обидві країни складають 13% світової торгівлі. Наша пряма експозиція на цих ринках обмежена. На Росію та Україну разом припадає 1% нашого обсягу продажів, 0,8% наших доходів від продажів і близько 0,4% нашого інвестованого капіталу. Але те, що відбувається в Росії та Україні на ринках зерна, пшениці та харчової олії, має глобальні наслідки для світових ринків зерна, насіння олійних культур та харчової олії в результаті такої помітності в глобальних торгових потоках”.

Corteva Agriscience (або Corteva), США, статус KSE - виходять

Corteva, Inc. — велика американська компанія з виробництва сільськогосподарських хімікатів і насіння, яка була сільськогосподарським підрозділом DowDuPont до того, як була виділена в незалежну публічну компанію. DowDuPont оголосив назву Corteva в лютому 2018 року, заявивши, що вона «походить від поєднання слів, що означають «серце» і «природа».

Ключові показники в рф за 2021 рік: 152 чол персоналу, $61 млн виручка.

Прийняли рішення про вихід з Росії і, вже призупинивши нові продажі, ініціювали план припинення виробництва та ведення підприємницької діяльності. “Corteva завершує свій план щодо припинення виробництва та комерційної діяльності в Росії, і оскільки ми маємо достатньо потужностей з виробництва соняшнику в Європі для європейського ринку, нам більше не потрібні додаткові виробничі потужності на території Woodland”.

Archer Daniels Midland (скорочено ADM), США, статус KSE - вичікують

Компанія Archer-Daniels-Midland - американська багатонаціональна корпорація з харчової промисловості та торгівлі. Компанія має понад 270 заводів та 420 об'єктів закупівлі в сільському господарстві по всьому світу.

Ключові показники в рф за 2021 рік: 278 чол персоналу, $83 млн виручка, $39 млн - капітал, $64 млн - активи.

Компанія скорочує операції в Росії, які не пов’язані з виробництвом і транспортуванням основних продуктів харчування та інгредієнтів. Трейдер зерном ADM зважує варіанти виходу з основного російського бізнесу.

Linas Agro Group, Литва, статус KSE - вийшли

AB Linas Agro Group – холдингова компанія компаній агробізнесу та харчової промисловості. Група компаній зростала з 1991 року. Було засновано UAB «Linas ir viza», яке розпочало свою діяльність з експорту литовського ріпаку до Західної Європи. Компанії групи займаються міжнародною торгівлею сільськогосподарською продукцією, постачанням товарів фермерам, виробництвом сільськогосподарської продукції та продуктів харчування.

Ключові показники в рф за 2021 рік: 78 чол персоналу, $122 млн виручка, $11 млн - капітал.

Linas Agro Group у серпні 2022 року оголосила, що вирішила продати Vitomek в Росії (ТОВ "ВИТОМЭК") та Belfidagro в Білорусі. Антимонопольна служба дозволила угоду.

Якщо зазначені вище 6 компаній таки підуть остаточно з Росії - це не лише суттєво вдарить по зменшенню експортних поставок Росії (поки вона шукатиме заміну на інших ринках і буде перебудовувати ланцюги поставок), а і значно вплине на доходи державного бюджету, адже сумарно ці компанії генерували в 2021 році близько $3,7 млрд валютної виручки.

Постачальники насіння демонструють дуже схожу, але більш обережну тенденцію.

BASF SE і Bayer AG (Німеччина) згортають діяльність у Росії та Білорусі, але Bayer продовжує підтримку сільськогосподарського виробництва.

Syngenta Group (Швейцарія) продовжує підтримувати російських фермерів.

KWS SAAT SE (Німеччина) вирішила не інвестувати в розширення або запуск нових видів діяльності в Росії, але продовжить діяльність і постачання насіння для фермерів.

На обсягах експорту вихід навіть кількох іноземних зернотрейдерів не сильно позначиться, оскільки, більшість іноземних гравців не припинять операції з російським зерном зовсім, вони швидше перейдуть на інший базис закупівлі. Однак, у випадку продажу зерна росіянами, істотно зростуть знижки, тому врожай піде або з низькою маржою, або взагалі на збиток, аби лише скинути, оскільки потужностей з тривалого зберігання для таких обсягів у Росії немає.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]