Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2022 13:21

Аналіз присутності швейцарських компаній і їх позиції в Росії

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Скільки швейцарських компаній досі присутні в Росії?

Швейцарія не є одним із основних економічних партнерів Росії, однак вона сприяє виходу російських товарів на європейський ринок і була певного роду «фінансовою гаванню» для торгових операцій багатьох трейдерів, які мають в цій країні юридичні особи або представництва.

Структура російського експорту до Швейцарії переважно складається з сировини. Енергетичні ресурси становлять 50-70% поставок, дорогоцінні метали та каміння – близько 39,5%. Продукція хімічної промисловості становить близько 6%, машинобудівної трохи більше 1%. Основний акцент робиться на енергоресурси. Зі Швейцарії в Росію імпортуються машини, обладнання та транспортні засоби, продукція хімічної промисловості, продовольчі товари, метали та вироби з них. Особливе місце швейцарські виробники посідають над ринком фармацевтичної продукції.

Довідково: «Лукойл» подумує про поділ своєї швейцарської трейдингової компанії, створення її підрозділу в Дубаї та продаж НПЗ в Італії, дізнався Bloomberg[1]. Дубай стає новим центром торгівлі російською сировиною замість Швейцарії, тому що не став запроваджувати жодних санкцій проти Росії.

Швейцарія також є одним із найбільших постачальників фінансових послуг, затребуваних у всьому світі. Країна вкладала значні інвестиції в економіку РФ до початку санкційних обмежень. Причому структура інвестицій включає прямі і накопичені інвестиції. Наразі склалася непроста геополітична ситуація, яка заморозила фінансові операції між країнами[2].

Багаторічно Швейцарія зберігає нейтральний статус, тому підтримує відносини з усіма країнами, незалежно від геополітичної обстановки. Проте, з економічного погляду Швейцарія настільки залежна від ЄС, що практично є частиною Союзу та, як наслідок, російсько-швейцарські відносини схильні до впливу міжнародної політичної та економічної обстановки у Європі. Так, на тлі російсько-української війни Швейцарія приєдналася до введеними США та ЄС санкцій проти Росії для запобігання обходу санкцій на території Швейцарії. Наслідки такої ситуації дуже суттєві для Росії. Відносини обох країн були в минулому справді були плідними, але сьогодні у формуванні своїх відносин зі Швейцарією Росія змушена розглядати їх виключно у рамках свого діалогу з Євросоюзом.

Однак, варто зазначити, оскільки Швейцарія не входить до ЄС, то всі санкційні пакети ЄС підлягають попередньому схваленню та, якщо набирають чинності в Швейцарії, то з певним запізненням[3].

Довідково: Росія на цей час є на 23-му місці за величиною торговим партнером Швейцарії з обсягом взаємної торгівлі в 4,7 млрд. швейцарських франків (5,1 млрд. доларів) на рік. На Росію припадає 1% швейцарського експорту та 0,4% швейцарського імпорту. Станом на червень 2020 року в Росії налічувалося не менше 200 швейцарських компаній[4].

Після початку війни Росії проти України одразу кілька швейцарських компаній призупинили свою діяльність на російському ринку через значний репутаційний ризик, але не покинули повністю російський ринок.

Довідково: Швейцарські прямі портфельні інвестиції у Росії становлять приблизно 28 млрд. швейцарських франків, що еквівалентно 2% загального обсягу інвестицій швейцарських компаній за кордоном. За даними Міністерства економіки Швейцарії (SECO) на російський ринок зав'язано близько двох сотень компаній, де працюють більше 40 000 осіб. Йдеться про компанії у харчовій, фармацевтичній, логістичній, будівельній та сировинній галузях[5].

Швейцарські компанії почали дистанціюватися від Росії після її нападу на Україну. При цьому, санкції, вочевидь, накладені на Росію західними країнами, мають комплексний вплив на швейцарський бізнес та основним чинником є ​​проблеми, пов'язані із закупівлею російських енергоресурсів та викликані цим потрясіння на світових енергетичних ринках. Зокрема, Швейцарія забороняє нові інвестиції у російський енергетичний сектор[6].

Довідково: 10 жовтня 2022 року Російський "Газпромбанк припинив діяльність у Швейцарії. Цей російський фінансовий інститут був одним із останніх каналів фінансування торгових зв'язків і угод між Росією і Швейцарією[7].

Враховуючи зазначене, можна стверджувати, що незважаючи на те, що санкції є тягарем для швейцарських компаній, більшість із них все ж таки підтримують санкції. Найбільше від санкцій постраждали банки. Так, в Швейцарії станом на 7 липня 2022 року було заморожено активів, що належать Росії та російським громадянам, на суму 6,7 млрд швейцарских франків[8].

Також, це стосується хімічної, електроенергетичної та металургійної промисловості. Від 30 до 40 відсотків компаній у цих секторах повідомляють, що санкції сильно впливають на них. У транспортній галузі також проблемний факт, зокрема, багато водіїв великовантажних автомобілів у Європі походять з Росії. У той же час, авіаційний сектор обтяжується закриттям повітряного простору як на Заході, так і в Росії.

Хоча, фармацевтична промисловість (представлена в Росії щонайменше 13 компаніями, найбільшими з яких по обсягу виручки є Novartis, Roche, Sandoz та Alcon) прямо виключена з під санкцій, існують труднощі з постачанням швейцарських ліків до лікарень в Росії, зокрема це пов’язано з міжнародними платіжними операціями[9].

За даними, зібраними KSE Institute[10], у 2021 році 136 швейцарських компаній забезпечили роботою щонайменше 47 240 людей, ці компанії отримали $21,4 млрд річного доходу, мали $7,3 млрд капіталу та $10,4 млрд активів.

7 компаній (5% з 136 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, близько 11% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП швейцарських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ[11]:



Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії [12]


Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки (більш ніж 10%) в цій країні є швейцарські компанії в 3 галузях: Алкоголь і тютюн, Фінанси та платежі та IT.

ТОП галузей за кількістю швейцарських компаній та часткою доходів в РФ з бази даних[13]

Як реагують швейцарські компанії?

Зі 136 компаній в базі KSE 36% швейцарських компаній все ще залишаються в Росії, 16% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність та 43% вже анонсували про свій вихід. Деякі швейцарські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

Kuehne + Nagel AG (Статус за KSE - вийшли[14]) продала свій бізнес у Російській Федерації, Азербайджані, Білорусі та Казахстані своєму керуючому директору з 20 липня 2022 року. Відповідні організації в країні були передані та більше не діють. Відповідно, з 1 серпня 2022 року бізнес-діяльність Kuehne+Nagel більше не стосується Російської Федерації, Білорусі, Казахстану та Азербайджану.

Luxoft (Статус за KSE - вийшли) технологічна компанія DXC, повністю засуджує війну та агресію Росії проти України. Як прямий результат цієї трагічної війни Luxoft вирішила піти з російського ринку. 20.04.2022: Акціонерне товариство «ІБС ІТ Сервіс» стало новим засновником організаційної одиниці «Інформаційний бізнес».

Інші швейцарські компанії, в яких ТОВ було продано фізособі/фізособам: Zurich Insurance (Статус за KSE - вийшли), Bystronic (Статус за KSE - вийшли), SoftwareONE (Статус за KSE - вийшли), Studio Moderna (Статус за KSE - вийшли), WayRay (Статус за KSE - вийшли).

Компанії, які ігнорують вимоги виходу або частково залишаються в Росії

BitRiver (Статус за KSE - залишаються) Відповідно до меморандуму від Санкт-Петербурзького міжнародного економічного форуму, третій за величиною виробник нафти в Росії «Газпромнефть» співпрацює зі швейцарською компанією з майнінгу біткойнів BitRiver для створення майнінгових операцій на нафтових родовищах. «Протягом наступних двох років BitRiver має намір реалізувати проекти зі створення власних центрів обробки даних для енергоємних обчислень з масштабуванням потужності до 2 [гігават], включаючи [нафтовий газ], що додатково забезпечить високе та стабільне енергоспоживання», про це повідомляється в меморандумі засновником і генеральним директором BitRiver Ігорем Рунцем[15]

Coca-Cola HBC AG (Статус за KSE - вичікують) На початку серпня компанія оголосила, що в тісній співпраці з The Coca-Cola Company припинила виробництво та продаж брендів The Coca-Cola Company в Росії. Немає планів відроджувати бренди або продукти компанії Coca-Cola в будь-якому форматі. "У майбутньому ми маємо намір мати набагато меншу компанію в Росії, яка перейменована в Multon Partners. Вона буде зосереджена на виробництві та продажу існуючих локальних брендів - Добрий, Річ і My Family, а сировина буде залучена з ринок. Ним керуватимуть і керуватимуть на місці», йдеться на сайті компанії. А вже наприкінці місяця Reuters[16] заявило, що Coca Cola HBC AG почала виробництво місцевої коли Добрий Кола в Росії після припинення виробництва та продажу продукції Coca-Cola Co.

Аналіз окремих галузей

Спорт

Із 28 міжнародних спортивних організацій, які є в базі KSE, 26 заборонили або обмежили участь російських спортсменів у змаганнях через вторгнення Росії в Україну.

FIFA (Статус за KSE - вичікують) ФІФА звинуватили в «ігноруванні» України та закликали розірвати угоди з російським телебаченням. У рамках відповіді, спрямованої на обмеження участі Росії у світовому спорті, ФІФА відсторонила Росію від будь-яких відбіркових матчів до Чемпіонату світу 2022 року. Однак це сталося після шаленого протистояння низки європейських футбольних асоціацій, включаючи Польщу, яка мала зіграти з Росією у відбірковому матчі Чемпіонату світу. ФІФА посилила свою відповідь, відсторонивши Росію від Чемпіонату світу з футболу в Катарі.

International Boxing Association (Статус за KSE - залишаються) Міжнародна боксерська асоціація (IBA) скасувала заборону на участь боксерів-аматорів з Росії та Білорусі через війну в Україні, яка точилася з початку березня. Більшість міжнародних спортивних федерацій сім місяців тому безстроково відсторонили спортсменів з Росії та Білорусі за рекомендацією МОК. Вважається, що IBA є першою міжнародною федерацією в олімпійському виді спорту, яка зняла свою заборону, але пізніше Міжнародна боксерська асоціація зняла заборону з Росії та Білорусі, а російський «Газпром» став її генеральним партнером.

FIDE (International Chess Federation) (Статус за KSE - виходять) Рада ФІДЕ вирішує не вивішувати російський і білоруський національний прапор і не грати гімн на всіх міжнародних шахових змаганнях ФІДЕ. ФІДЕ розриває всі наявні спонсорські угоди з будь-якими білоруськими та російськими компаніями, які перебувають під санкціями та/або державними компаніями, і не укладатиме нових спонсорських угод з такими компаніями. Враховуючи поточні рекомендації МОК, вирішила відсторонити збірні Росії та Білорусі від участі в офіційних турнірах ФІДЕ до подальшого розпорядження. 

UEFA (Статус за KSE - виходять) Російські команди відсторонені від міжнародних змагань, включаючи Лігу чемпіонів і Лігу Європи другого рівня. Заборона росіянам використовувати на матчах прапор, гімн і назву УЄФА. У травні 2022 року пересено фінал Ліги чемпіонів із Санкт-Петербурга в передмістя Парижа.

Алкогольна та тютюнова індустрії

Oettinger Davidoff AG (Статус за KSE - виходять) перший великий гравець сигарної індустрії, який оголосив про призупинення своєї діяльності в Росії. «Ми засуджуємо вторгнення та застосування насильства в Україні та підтримуємо санкції, прийняті США, Європейським Союзом, а також Швейцарією. Ось чому після ретельного розгляду ми змушені тимчасово призупинити нашу співпрацю з Російською Федерацією до подальшого повідомлення», йдеться в заяві компанії.

Japan Tobacco International (Статус за KSE - вичікують) 10 березня компанія призупинила нові інвестиції та маркетингову діяльність у Росії. Враховуючи складні та непередбачувані умови, JT Group продовжувала оцінювати різні варіанти свого бізнесу в Росії, включаючи потенційну передачу права власності. «Група залишається прихильною до своїх 4000 співробітників у Росії, в тому числі для забезпечення їхньої роботи», — написали на сайті компанії.

Фінанси та платежі

З 4 компаній, які є в базі KSE, лише одна призупинила співпрацю з Росією. Решта чекають і не поспішають залишати ринок агресора.

Pictet (Статус за KSE - виходять) у повідомленні для акціонерів від 28 лютого компанія заявила, що призупинила свій російський фонд акцій «у світлі поточних обставин, що постійно змінюються, пов’язаних із ситуацією в Україні та Росії, поточною політичною ситуацією та обмеженнями ліквідності».

Credit Suisse (Статус за KSE - вичікують) - компанія припинила вести новий бізнес у Росії та скорочує свою присутність у цій країні слідом за світовими колегами, які відступили після вторгнення в Україну. Швейцарський банк допомагає своїм клієнтам послабити вплив на Росію. Банк додав, що переніс посади з країни та допомагає співробітникам переїхати в інше місце. Банк з головним офісом в Цюриху заявив, що на кінець минулого року він мав 848 мільйонів франків (906 мільйонів доларів) у Росії та мав там близько 125 співробітників.

Julius Baer (Статус за KSE - вичікують) Компанія призупинила новий бізнес у Росії, зменшила поточну експозицію ризику, але зберегла поточних російських клієнтів. Вартість чистих активів консультативної дочірньої компанії Julius Baer CIS Ltd Moscow становила 0,4 млн швейцарських франків станом на 31 грудня 2021 року. Навесні швейцарський приватний банк Julius Baer заявив, що має контакти з низкою осіб, які потрапили під санкції після вторгнення в Україну, і не бере нових клієнтів, які проживають в Росії.

UBS (Статус за KSE - вичікують) У результаті санкцій, запроваджених проти Росії різними юрисдикціями, включаючи США, ЄС, Велику Британію та Швейцарію, UBS заявила, що не веде жодного нового бізнесу з Росією чи клієнтами, які там проживають. Крім того, у другому кварталі найбільший банк Швейцарії продовжив скорочувати свої кредитні ризики в Росії ще на 100 мільйонів доларів. Хоча ця сума є незначною порівняно із загальними активами та бізнесом, все ж UBS та інші банки вказують на це у звітах про свої результати.

Резюме

Враховуючи вищезазначене, можна стверджувати, що Швейцарія на цей час має обмежені прямі економічні зв'язки з Росією, що пов’язано з війною в Україні та це, в свою чергу, впливає негативно на внутрішньоекономічну ситуацію в самій Швейцарії. Так, за даними ОЕСР[17], перспективи реального зростання ВВП Швейцарії сповільниться до 2,5% у 2022 році та 1,3% у 2023 році.

Також варто зазначити, що Уряд Швейцарії продовжить відслідковувати вплив війни проти України на міжнародні відносини і представить уже наступного 2023 року всеосяжну оцінку ситуації щодо політики нейтралітету Швейцарії зокрема[18], так і її зовнішньополітичної стратегії в цілому.


[1] Lukoil Mulls Trading Split, Refinery Sale to Keep Oil Flows - Bloomberg

[2] https://spravochnick.ru/mezhdunarodnye_otnosheniya/rossiysko-shveycarskie_ekonomicheskie_otnosheniya/#rossiysko-shveycarskie-ekonomicheskie-otnosheniya

[3] «Любят деньги, но не любят риски»: каких эмигрантов из России ждут в Швейцарии

[4] Швейцарские ТНК вынуждены рвать связи с Россией - SWI swissinfo.ch

[5] Уйти или остаться? Дилемма швейцарского бизнеса в России - SWI swissinfo.ch

[6] https://ria.ru/20220325/sanktsii-1780157149.html

[7] «Газпромбанк» прекращает свою деятельность в Швейцарии - SWI swissinfo.ch

[8] Швейцария сообщила о замороженных российских активах 11.07.2022 | Банки.ру

[9] Russian war against Ukraine impacting the Swiss economy more strongly than the sanctions | economiesuisse

[10] SelfSanctions_LeaveRussia public database.xlsx

[11] - KSE status "leave" або "виходять" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
- KSE status "wait" або "вичікують" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
- KSE status "stay" або "залишаються" - Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
- KSE status "exited" або "вийшли" - Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

[12] KSE Institute analysis

[13] Stop Doing Business with Russia

[14] Статус ґрунтується на даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії (ЄГРЮЛ або ЕГРЮЛ) і додатковому аналізі, такому як повідомлення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії.

[15] Gazpromneft Partners With BitRiver To Mine Bitcoin - Bitcoin Magazine - Bitcoin News, Articles and Expert Insights

[16] Coca-Cola bottler starts making 'Dobry Cola' in Russia | Reuters

[17] Switzerland Economic Snapshot - OECD

[18] Швейцария остается верна своей политике нейтралитета - SWI swissinfo.ch

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]