Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2022 22:32

Аналіз присутності японських компаній і їх позиції в Росії станом на 30/09/2022

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Скільки японських компаній присутні в Росії?

На цей час розвиткові російсько-японських економічних відносин перешкоджає кризова ситуація в Росії. Більшість японських компаній, які працювали в Росії до її вторгнення в Україну ігнорують заклики вийти з російського ринку, оскільки фірми віддають перевагу прибуткам, а не кровопролиттям у «надто віддаленій» країні. Російське керівництво явно переоцінило готовність Японії повністю залишитись осторонь у світлі російсько-української війни, при цьому недооцінено вагу територіального питання з Токіо. Після вторгнення Росії в Україну Японія запровадила санкції разом зі США та ЄС.

Станом на серпень 2022, за даними Teikoku Databank Ltd лише 74 із 168 зареєстрованих японських компаній у Росії законсервують свої потужності або підуть з цього ринку, зокрема, це 44% від загальної кількості і лише деякі з них, включаючи енергетичну компанію ENEOS, NTT Data і Fanuc, повністю вийшли з Росії. Для порівняння, 27 відсотків американських компаній повністю вийшли з Росії, а також 33 відсотки канадських і 46 відсотків британських компаній.

При цьому варто зазначити, що такі великі японські компанії як Uniqlo, Nintendo, Hitachi, Mitsubishi Electric, Japan Tobacco і Toridoll Holdings об’єдналися аби призупинити власний бізнес в Росії.

На тлі російсько-української війни економічні втрати японських компаній на російському ринку можуть бути більш серйозними в довготривалій перспективі та незважаючи на це, варто відмітити турбулентну динаміку торговельного російсько-японського балансу. Так, за даними Міністерства фінансів Японії, японський експорт в Росії у липні 2022 року зріс до 54 495 млн.ієн у порівнянні 40 751 млн.ієн у серпні 2021 році. Та вже у серпні 2022 року у зв’язку із зростанням світових цін на енергоносії торгівля Японії з Росією зросла на 31% – імпорт російського скрапленого природного газу в Японію зріс на 211% порівняно з серпнем 2021 року та на 386% у грошовому еквіваленті відповідно.

Враховуючи це, можна дійти висновку, що Японія навряд чи припинить купувати російські енергоносії через свою залежність від імпортної енергії, стрімкого зростання цін на енергоносії та конкурентоспроможної ціни на російську енергію. За даними Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) в 2022 році Японія купила російських енергоносіїв на суму 2,6 млрд. доларів США.

За даними Jiji Press та Nippon.com, станом на початок квітня 2022 року до 15 287 компаній в Японії мали угоди або непрямі ділові зв’язки з російськими фірмами, згідно зі звітом опитування компанії кредитних досліджень Teikoku Databank Ltd.

Ці компанії неминуче постраждають від економічних санкцій, накладених на Росію через її вторгнення в Україну, і, можливо, будуть змушені скоротити чи скасувати свої угоди через торговельні обмеження або закуповувати продукцію в альтернативних постачальників, йдеться у звіті.

Станом на березень 2022 року 338 фірм Японії мали прямі експортні чи імпортні угоди з російськими компаніями, і вони мали ділові зв'язки з 14 949 компаніями Японії.

Багато з тих, хто займався експортом до Росії, були компаніями, що займалися виробництвом автомобілів, деталей машин або електронних компонентів. Teikoku Databank прогнозує у звіті, що попит переважно на виробництво автомобілів для Росії, загальним обсягом понад 100 000 одиниць на рік, поки що зникне.

Серед імпортерів найбільш розповсюдженими були оптова торгівля пиломатеріалами та морепродуктами.

За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році 156 японських компаній забезпечили роботою щонайменше 37 800 людей, ці компанії отримали $19,5 млрд річного доходу, мали $7,3 млрд капіталу та $8,9 млрд активів.

Тільки 3 компанії вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток (а саме NTT DATA, Mitsubishi Logisnext і Furuno), ще 47 компаній призупинили свою діяльність або оголосили про вихід найближчим часом.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП японських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ:

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiNjNhODg5MWEtNGUwNi00YmMzLWEzYzEtZDdjM2U5MDBhOWIwIiwidCI6IjA4MGRhYzQzLWNlNDMtNGJkZi05NTE2LTYzMTRlNzIxZmE2YiIsImMiOjl9

Найбільш «залежними» від Росії за часткою доходу (більш ніж 3%) в цій країні є японські компанії в 4 галузях: Виробництво, Будівництво та архітектура, Промислове обладнання та Інформаційні технології.

ТОП галузей за кількістю японських компаній, часткою доходів і розташуванням в РФ з бази даних:

https://leave-russia.org/?flt%5B131%5D%5Beq%5D%5B%5D=354

Як реагують японські компанії?

З 156 компаній в базі KSE 51% японських компаній все ще залишаються в Росії, 17% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність та ще 30% вже анонсували про свій вихід. Деякі японські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

За даними KSE станом на 30 вересня, лише 3 компанії зі штаб-квартирою в Японії повністю вийшли з Росії, а саме NTT DATA, Mitsubishi Logisnext та Furuno. ТОВ, які були зареєстровані в Росії, змінили назви та були продані фізичній особі/особам.

Аналіз окремих галузей

Автомобілебудування

Автомобілебудування є одним з лідируючих секторів за присутністю компаній у Росії, тут представлено 21 компанію, у тому числі 11 зі статусом KSE «виходять». Для більшості з цих компаній операції в Росії були припинені, але вони не досягли повного успіху.

Наступні ТОП-5 автомобільних компаній у 2021 році отримали в Росії $10,627 млрд доходу (або 54% від усіх 156 компаній, представлених у базі KSE):

Mazda - $1,196 млрд

Mitsubishi Motors - $1,299 млрд

Nissan - $1,371 млрд

Komatsu - $1,606 млрд

Toyota - $5,155 млрд.

Bridgestone Tire (Статус за KSE - виходять) призупиняє свою виробничу діяльність у Росії до подальшого повідомлення. Рішення набуло чинності 18 березня після проведення необхідних підготовчих робіт. Компанія також вирішила заморозити будь-які нові інвестиції та негайно припинити весь експорт до Росії. «Ми продовжуємо піклуватися про наших понад 1000 співробітників на нашому заводі з виробництва легкових шин в Ульяновську, Росія, і про наші офіси продажів. Тому на даний момент ми будемо підтримувати наших співробітників матеріально», - йдеться в повідомленні компанії.

Komatsu (Статус за KSE - виходять) Як було оголошено в прес-релізі від 30 березня 2022 року, Komatsu вирішила призупинити поставки в Росію на тлі плутанини в ланцюзі поставок і невизначених фінансово-економічних умов. Наразі Komatsu призупинила поставки та виробництво на своїй виробничій філії в Росії. 

Toyota (Статус за KSE - виходять) Японський автовиробник Toyota зупиняє виробництво в Росії - завод компанії в Шушарах (Петербург) працює вже 15 років і компанія мала найбільшу кількість (168) автосалонів у Росії. Toyota вирішила звільнити співробітників російського офісу і виплатити їм 12 зарплат. Toyota Motor Corp. стала першим великим японським автовиробником, який оголосив про припинення виробництва автомобілів у країні.

Mazda Motor Corp. (Статус за KSE - виходять) розглядає можливість остаточного виходу з Росії після того, як її вторгнення в Україну призупинило виробництво японського автовиробника в країні. У березні 2022 року Mazda припинила експорт автозапчастин на свій завод у далекосхідному російському місті Владивосток, яким вона керує спільно з місцевим виробником Sollers, і закрила завод. У Росії також є 70 автосалонів компанії.

ISUZU (Статус за KSE - виходять) вирішує призупинити виробництво автомобілів у Росії. Японський автомобільний концерн Isuzu розглядає можливість зупинити виробництво автомобілів в РФ слідом за Toyota і Mazda.

Honda Motor (Статус за KSE - виходять) ще навесні Honda Motor оголосила про припинення експорту автомобілів, мотоциклів та іншої продукції до Росії. Має 5 автосалонів в РФ.

Infiniti (Статус за KSE - виходять) компанія тимчасово призупинила поставки автомобілів до Росії.

Subaru (Статус за KSE - виходять) призупинено експорт до Росії через проблеми з дистрибуцією.

Yamaha Motor Company (Статус за KSE - виходять) призупинено поставки велосипедів, снігоходів і човнових моторів.

Denso (Статус за KSE - виходять) призупинили всі поставки до Росії.

Kubota Corporation (Статус за KSE - виходять) скасовано виробництво обладнання на російські замовлення. Зробили заяву про підтримку України та пожертвували ~850 тисяч доларів гуманітарної допомоги для гуманітарних організацій.

У Росії залишаються 5 автомобільних компаній, а саме:

Lexus, Yazaki, KYB Corporation, Mitsuba Corporation, NGK - відсутні заяви цих компаній та інформація про їхню реальну позицію.

Ще 5 автомобільних компаній зайняли вичікувальну позицію, а саме:

Suzuki (Статус за KSE - вичікують) виробляє автомобілі, мотоцикли, всюдиходи (квадроцикли), підвісні двигуни, інвалідні візки та різноманітні інші невеликі двигуни внутрішнього згоряння.

Угорський завод Suzuki призупинив експорт автомобілів до Росії та України з березня 2022 року. Компанія заявила, що припиняє експорт нових автомобілів до Росії та України, який, за оцінками, мав досягнути близько 10’000 автомобілів до кінця 2022 року. «Наша компанія не має прямих постачальників у постраждалих районах», – сказала прес-секретар заводу Жужанна Боннар-Чонка, маючи на увазі Росію та Україну. «Проте ми постійно моніторимо весь ланцюг поставок».

Nissan (Статус за KSE - вичікують) також нещодавно вирішив продовжити призупинення роботи свого заводу в Санкт-Петербурзі на три місяці до кінця грудня. «Виробництво в Санкт-Петербурзі призупинено до кінця грудня, і співробітники були проінформовані. Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією та вживатимемо необхідних заходів», — сказав представник Nissan.

Yokohama (Статус за KSE - вичікують) вирішили відновити виробництво в Росії, незважаючи на попередні оголошення про припинення виробництва. Офіційні особи відмовились коментувати чому Yokohama Rubber вирішила відновити виробництво в Росії, важливість ринку для її операцій або майбутні плани в країні.

Mitsubishi Motors (Статус за KSE - вичікують) зупинили виробництво на заводі в Калузі в Росії до подальшого повідомлення. Через логістичні труднощі з березня призупинено експорт автомобілів і постачання запчастин до Росії.

Hino Motors (Статус за KSE - вичікують) Дочірня компанія Toyota, японський виробник вантажівок і автобусів Hino Motors відмовилася від планів ввести в експлуатацію свій російський завод в Хімках Московської області.

Електроніка:

Такі відомі японські компанії припинили виробництво та поставки:

Canon (Статус за KSE - виходять) У березні Canon EMEA призупинила всі поставки продукції в Росію.

Epson (Статус за KSE - виходять) призупинено експорт до Росії та Білорусі.

Mitsubishi Electric (Статус за KSE - виходять) Корпорація припинила поставки до Росії та пожертвувала 1 мільйон євро на допомогу Україні. У заяві для преси японська транснаціональна компанія з виробництва електроніки та електрообладнання заявила: «Через поточну ситуацію з логістикою та фінансами Mitsubishi Electric призупинила поставки в Росію та стикається з труднощами з продовженням продажів».

Panasonic (Статус за KSE - виходять) У березні на сайті компанії з'явилася заява про те, що через економічні, логістичні та інші практичні проблеми компанія вирішила призупинити операції з Росією.

Ricoh Group (Статус за KSE - виходять) У результаті конфлікту Ricoh прийняла рішення призупинити поставки всіх пристроїв до Росії. «Ми продовжуватимемо повністю виконувати всі санкції, накладені на Росію». 

Але в той же час багато виробників електроніки все ще залишаються і продовжують продавати свою продукцію в Росію без жодних публічних заяв, наприклад: Fujifilm Corporation, Pioneer, Brother, Yamaha Corporation, OKI, Yamabiko Corporation, Casio, Horiba, JVC Kenwood, Riso Kagaku Corporation, Roland Corporation, Seiko, Toppan. 

Енергетика, нафта та газ

Kyushu Electric Power (Статус за KSE - залишаються) У квітні компанія вирішила призупинити імпорт російського вугілля, яке використовується як паливо для теплових електростанцій у цьому фінансовому році. У 2020 фінансовому році на Kyushu Electric Power припадало 7% вугілля, імпортованого з Росії, але вона вже забезпечила джерела закупівель з інших країн і це не вплине на енергопостачання. Але вже в серпні Electric Power Co. повідомила, що продовжила контракти на закупівлю скрапленого газу (СПГ) з нафтогазового проекту «Сахалін-2» у Росії.

JERA (Статус за KSE - залишаються) підписала угоду з новим оператором енергетичного проекту «Сахалін-2» у Росії щодо забезпечення довгострокових поставок СПГ.

Toho Gas (Статус за KSE - залишаються) продовжила контракт на закупівлю зрідженого газу з російського нафтогазового проекту «Сахалін-2».

HIROSHIMA GAS Co. (Статус за KSE - залишаються) підписала контракт з новим оператором проекту з виробництва російського скрапленого природного газу «Сахалін-2» на постачання цього СПГ. 

Конгломерати

Mitsubishi Corp (Статус за KSE - залишаються) у серпні оголосила, що її 10% акцій у проекті «Сахалін-2» було схвалено Москвою. Про це повідомили і в Mitsui & Co (Статус за KSE - залишаються), частка яких становить 12,5%. Уряд Японії підтримав обидві фірми в продовженні проекту.

Інші компанії в РФ

Pilkington (Статус за KSE - вичікують) - японська компанія з виробництва скла, яка включає кілька юридичних осіб і є дочірньою компанією японської компанії NSG Group.

У березні 2022 року NSG Group вжила таких заходів щодо комерційної діяльності в Росії: щодо російського спільного підприємства NSG Group (ТОВ "Pilkington Glass”) - призупинення всіх угод на торгівлю склом між ним і Групою та призупинення схвалення значних нових інвестицій у зростання; - призупинення всіх інших комерційних операцій з російськими компаніями. Ці зобов’язання залишатимуться в силі до тих пір, поки Росія продовжуватиме вторгнення в Україну і, відповідно, буде ізольована міжнародним співтовариством. У Росії працює 390 співробітників.

Резюме

Офіційні особи інших компаній, які також залишилися в Росії, дуже скромні щодо своєї політики там. «Для більшості японських компаній їхні операції в Росії порівняно невеликі, і вони можуть піти», — сказав один із керівників японської фірми, який побажав залишитись анонімним. «Ми вирішили не робити цього (виходити), оскільки у нас є чудові співробітники в Росії, вони працювали на нас десятиліттями, і наші операції там не впливають на війну чи санкції», — сказав він. «Вихід означатиме лише те, що наші співробітники там втратять роботу». Він визнав, що японські компанії, які вирішили залишитися в Росії, виконали «жахливу роботу», повідомляючи причини, які можна вважати позитивними, і замість цього вирішили просто нічого не говорити, щоб уникнути допитливості як вдома, так і за кордоном, де підтримка санкцій є дуже сильною.

Враховуючи вищевикладене, слід зазначити, що подальшому розвитку японсько-російських економічних відносин перешкоджає геополітична криза у Європі, яка призводить до відсутності серйозної економічної зацікавленості Японії в Росії. До цього слід додати, що, певно, поліпшення цих відносин відбудеться після підписання мирного договору між двома країнами за підсумками Другої Світової війни (який і досі не підписано), а це можливо лише за умов розв’язання територіального питання, зокрема щодо суперечки з Курильських островів. Що ж до значної кількості японських компаній, як бачимо вище, на відміну від більшості компаній з Китаю та Індії які працюють в Росії, не стоїть, як правило, питання чи виходити наразі з країни-агресора. Звичайно ж, це питання також суттєво залежить і від індустрії, в якій працює компанія (наприклад, в секторі «Енергетика, нафта та газ» є дуже висока залежність в імпорті енергоносіїв з Росії), обсягу вже зроблених раніше інвестицій та долі виручки, яку там отримують.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]