Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2022 23:12

У скільки Росії обійдеться "часткова" мобілізація?

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Додаткові витрати для країни-агресора на часткову мобілізацію 300 тис осіб.

За рахунок відправки на фронт як мінімум 300 тис. осіб, переважно чоловіків, за найскромнішими підрахунками ВВП Росії може скоротитися щонайменше на 0,5%-1% (або на 7,5-15 млрд дол.), а продуктивність праці може істотно знизитися. Оголошена мобілізація торкнеться близько 1% чоловіків у віці від 20 до 55 років і 0,5% робочої сили. Саме ці вікові групи максимально включені в економічне життя – близько 95% юнаків беруть участь у ньому. За найбільш песимістичним сценарієм, ВВП Росії у 2022 році через мобілізацію може знизитися ще на 0,25%, оцінює Bloomberg. У базовому сценарії це означало б загальне падіння на 3,75% ВВП. Після заяв Путіна в середу Bloomberg Economics також переглянув свій прогноз щодо цьогорічного падіння ВВП до 3,75%.

До оголошення про мобілізацію Мінекономрозвитку Росії очікувалося падіння ВВП на 4,2% і повернення до докризового рівня в 2025 році. Такий же прогноз дали аналітики, опитані ЦБ. Але через кілька годин після виступу Путіна міністерство різко покращило прогноз: тепер економіка впаде лише на 2,9% у 2022 році. При цьому варто зазначити, що за даними Росстату, у першому півріччі 2022 року виїхало 419 тис. осіб – удвічі більше, ніж у 2021 році.

Російські фондові біржі (фондовий ринок традиційно виступає лакмусовим папірцем, що відображає настрої інвесторів) в минулу середу 21/09 впали на 3,5% після оголошення про мобілізацію, додавши до серйозних втрат, понесених у вівторок 20 вересня (-8,8%) після того, як Путін погрожував провести референдуми щодо анексії частин України, які все ще окуповані російськими військами. Рубль також впав майже на 3% щодо долара США. Падіння фондових індексів прискорилось і на початку цього тижня, коли індекс Московської біржі (IMOEX) падав ще на -11% протягом понеділка 26 вересня, вперше за останні роки знизившись до менш ніж 2000 пунктів, нівелювавши таким чином все своє зростання останніх 5 років (щоправда, вже у вівторок почалась корекція після суттєвого здешевлення цін багатьох акцій).

Графік падіння індексу Московської біржі (IMOEX) за останні 5 років

Окремо варто оцінити витрати, пов'язані з мобілізацією: чим більші масштаби операції та кількість її учасників, тим більші бюджетні витрати. За приблизними (і відносно скромними як для інших армій світу) підрахунками Forbes, в середньому Росія витрачає близько 200 доларів в день на утримання одного бійця. Тобто кожен день утримання мобілізованих на фронт 300 тисяч людей обійдеться додатково в 60 мільйонів доларів США (близько 3,5 мільярдів рублів) або 1,8 мільярда доларів на місяць. І це без врахування витрат на озброєння та інших супутніх витрат.

Це великі гроші для Росії, яка вперше за багато років закінчить 2022 рік із дефіцитом у 1,6 трильйона рублів (близько 27 мільярдів доларів США). Державний бюджет Росії на наступні роки також дефіцитний. Згідно з планом Уряду Росії, в 2023 році дефіцит держбюджету становитиме 3 трлн рублів, або 2% ВВП, потім він буде поступово знижуватися. 

Розмір Фонду національного багатства (який по своїй суті мав бути частиною механізму пенсійного забезпечення громадян РФ на тривалу перспективу), з якого схоже що планують покрити додаткові витрати, в т.ч. пов'язані з війною в Україні, становив трохи менше 11 трильйонів рублів (еквівалент $210,6 млрд.США) або 8,1% ВВП. При цьому, внаслідок введених санкцій проти Росії, значну частину коштів Фонду було заморожено.

У 2022 році Росія запланувала витратити на національну оборону 3,6 трильйона рублів (майже 60 мільярдів євро за поточним курсом). Станом на 1 березня 2022 року (більше даних Федеральне казначейство Росії не оприлюднило) – 0,5 трильйона рублів (близько 8 мільярдів євро).

За приблизними оцінками, додаткові витрати на часткову мобілізацію 300 тис осіб протягом наступного року можуть коливатися від 36 до 53 млрд. доларів США.

Враховуючи, що вже при 150-180 тис. військовослужбовців залучених до бойових дій в Україні було заплановано витратити еквівалент забюджетованих на рік 60 млрд євро – з додаванням на фронт ще 300 тис. осіб сума військових витрат зросте щонайменше вдвічі, а то й більше, створивши шалений бюджетний дефіцит.

Важко підрахувати всі витрати війни. Але цілком зрозуміло, що запланований раніше на збройні сили Росії бюджет у розмірі 1 трильйона рублів (близько 18 мільярдів євро), який повинен бути витрачений у 2022 році, і 1,1 трильйона рублів у 2023 році, далеко відірваний від реалій. І схоже, що запланованих раніше витрат буде явно не достатньо для повного фінансування нової мобілізації без додаткового екстренного використання коштів із Фонду національного добробуту, бюджетного перерозподілу чи інших джерел, таких як прибуток від експорту нафти та газу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]