Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.10.2021 13:25

Відкрити сквош-клуб: які питання варто ставити собі з самого початку

Віцепрезидентка Федерації сквошу України

Що з’явилося першим: попит чи пропозиція? Який між ними зв'язок насправді? Думки авторитетних економістів щодо цих питань розходяться й досі не сформували єдиних відповідей.

Проте у ситуації, коли попит у певному продукті чи послузі невпинно зростає, а пропозиція знаходиться на низькому рівні, відповідь очевидна – час створювати та реалізовувати нові бізнес-ідеї. Саме така ситуація наразі спостерігається в галузі сквошу в Україні.  

Тож чому варто звернути увагу на сквош як потенційний бізнес?

З року в рік популярність цього виду спорту в Україні зростає, але відповідна інфраструктура (корти, клуби) не знаходиться на належному рівні. Сьогодні в нашій країні 71 корт для сквошу, 35 з них - у Києві, інші розташовані у Львові, Полтаві, Харкові, Херсоні, Дніпрі, Одесі, Хмельницькому, Чернігові, Ужгороді. Переважна більшість з них є лише частиною великих фітнес-клубів.

Натомість для гравців важливо бути частиною спільноти однодумців, відвідувати тренування з комфортом. Щоб в одному місці було зібрано всі та все: від професійних тренерів до одягу та ракеток. Такого розширеного формату наразі в Україні, на жаль для спортсменів, проте на щастя для підприємців немає.   

Що потрібно для відкриття сквош-клубу?

Розпочинаємо з найважливішого – власне з приміщення для побудови в ньому кортів. Тут є два варіанти: орендувати або побудувати зал з відповідними параметрами. Ось стандартні розміри кортуякі використовуються в усьому світі: довжина 975 см, ширина 640 см, висота 564 см. По передній стінці проходить лінія ауту (out line) на висоті 457 см від підлоги, поєднана похилими лініями ауту (кут 14 градусів) по обидві бічні стіни з лінією ауту на задній стіні, розташованої на висоті 213 см. На передній стінці лінія подачі розташована на висоті 183 см і так званий «тин» або «нижній аут» висотою 43 см. Ширина всіх ліній дорівнює 5 см. Єдина складність – висота стелі, адже вона приблизно в 2 рази перевищує стандартнуТакож важливим є обладнання приміщення корту, облаштування стін, підлоги тощо, адже вони також мають відповідати специфічним стандартам

Підприємцю, особливо, у разі ведення бізнесу у великому місті, варто задуматися про створення кількох майданчиків, адже для сквош-клубу одного може бути замало. Оптимальна кількість кортів для одного клубу – 6. Для цього необхідно 1000 м2 та від 7 до 8 метрів висоти.

Інвентар. Усе необхідне для гри у сквош можна придбати онлайн або у спеціалізованому магазині. Сквош-клубу обов’язково мати у своєму арсеналі якісні ракетки, м’ячі, кросівки, спеціальну форму та аксесуари (пов'язки на голову та захисні окуляри). Спорядження для резидентів можна пропонувати в оренду або на продаж. Адже, вірогідно, ті, хто постійно грають у сквош, захочуть мати власне обладнання. Хороша ракетка в середньому коштує від 700-5000 грнм'яч – від 70 до 100 грнкросівки  від 800 до 4000 грн, пов'язка на голову – від 100 до200 грн, окуляри  400 грн.  

Бонуси для клієнтів. Для сквош-клубу важливо пропонувати не тільки основні, а й додаткові товари та послуги. Це створює простір для ідей та шанси завоювати лояльність резидентів.

Персонал. Найважливіша та водночас найскладніша справа – знайти тренерів. Тут за допомогою можна звернутися до професійних організацій, Федерації сквошу України, Федерації сквошу міста Києва тощо. Звісно, необхідно забезпечити також і повноцінний штат, який буде підтримувати функціонування бізнесу в усіх аспектах: від юристів та бухгалтерів до піарників та SMM-менеджерів.  

Яким чином сквош-корт принесе прибуток бізнесмену? Надання послуг користування кортомнавчання гравців та тренерів, продаж та оренда інвентарю. Так, орієнтовний оборот з одного корту в годину може складати – 1000 грн (250-300 грн оренди + 250-700 грн навчання у тренера). При робочому режимі клубу протягом 16 годин (з 07.00 до 23.00) і при середній завантаженості протягом 10 годин виходить 300 000 грн в місяць з одного корту

Також можна використовувати сквош-клуб як майданчик для проведення змагань, як міських, обласних,національних так і міжнародних, що не тільки буде додатковим доходом, але й рекламною кампанією клубу. Також слід зауважити, що сквош корт є дієвим маркетинговим майданчиком для ефективної взаємодії брендів зі своєю цільовою аудиторією.  Цей список не є вичерпним, адже підприємницька натура не дозволить зупинитися на стандартних рамках. Кожен може придумати індивідуальні активності, які принесуть прибуток для засновника, користь та задоволення для клієнтів. 

Отже, відкриття сквош-клубу – це нова для України, корисна для суспільства, бажана для сквошистів та прибуткова для підприємців бізнес-ідея. Тож однозначно варто розглядати її як релевантну сучасному стану ринку в нашій державі. Ідея просто приречена на успіх, якщо розпочати реалізацію правильно, з підготовчого етапу та ґрунтовних запитань до себе про актуальність, необхідні складові та схеми отримання прибутку, партнерів, які мають досвід, підрядників, необхідну інформацію та чітке розуміння цього ринку. 

Тож, можливо, скоро ми вже слідкуватимемо за діяльністю масштабного українського сквош-клубу? Справжній підприємець ніколи не дозволить  собі  втратити таку можливість стати важливою частиною розвитку сквошу в Україні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]