Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2021 16:38

Бізнес витривалість та як її розвинути на корті, граючи у сквош

Віцепрезидентка Федерації сквошу України

Хороший гравець на корті має всі шанси стати відмінним гравцем ринку. Чому так і як пов’язаний сквош з підприємницькою діяльністю?

З кожним роком гра стає все популярнішою серед широкого загалу, а особливо, у бізнес колах. Це відбувається тому, що цей вид спорту розвиває такі необхідні для успішних особистостей якості: витривалість, швидкість мислення і прийняття рішень.

Експерт з розвитку пам’яті Джим Квік вважає, що мозок потрібно тренувати так само як і м’язи. Сквош розвиває швидкість реакції, витривалість і гнучкість мислення, адже зазвичай треба швидко прорахувати кілька варіантів ударів наперед. А щоб це зробити, необхідна миттєва реакція. Тому тренування з ракеткою на корті здатні поліпшити й зміцнити не тільки фізичний, але й емоційний та психологічний стан людини.

Сквош визнаний експертами одним з кращих видів спорту за впливом на організм – тривалість життя, фізичне та психологічне здоров’я. У професійних сквошистів неймовірно висока швидкість реакції – м'яч у польоті на змаганнях досягає 280км/год. При цьому гравець встигає проаналізувати ситуацію, зрозуміти, які дії необхідно зробити та максимально сфокусуватися на своєму виграшному ударі.

Інтенсивні й постійні переміщення спортсменів допомагають їм тримати себе в прекрасній формі, а результат постійних тренувань – це якісні координаційні здібності, сила, спритність, витривалість та сприятливий вплив на нервову і кардіо-респіраторну системи.

Швидка реакція на зміни

У переважній кількості сквош матчів виграш залежить від рішення, прийнятого, коли суперник робить свій удар. Довгі роздуми в розпал гри зі швидким ритмом можуть коштувати дуже дорого. Якщо ви не навчилися миттєво інтуїтивно приймати рішення, м'яч просто пролетить повз ракетку, поки ви безпорадно плануєте свій наступний хід. Так само буває і в бізнесі – інноваційний продукт уже з’явився на ринку, але учасники довго зважують ризики. Перший, хто прийняв правильне рішення, матиме значні переваги та більші прибутки.

Впевненість у прийнятті швидких рішень, як у сквоші, так і в підприємництві, не залежить від чарівної формули й приходить тільки шляхом проб і помилок. Але якщо свої скіли прокачувати на корті, то результат проявиться не лише в грі, а й у бізнесі.

Втім, бізнес здатний бути непередбачуваним протягом набагато більшого проміжку часу, створюючи все нові виклики. Але, як і в сквоші, саме ці нескінченні челенджі та їх покрокове вирішення роблять процес захопливим. Гра не була б такою насиченою, якби ви знову й знову повторювали один і той самий удар, і бізнес здебільшого в цьому нічим не відрізняється.

Витривалість для управління невизначеністю

Корпоративна стратегія полягає в управлінні невизначеністю: бізнесменові необхідно розробити набір сценаріїв для розвитку й зростання, які дозволяють компанії реагувати на мінливе середовище. В сквоші це називається поверненням у центр, де гравець знаходиться в кращому становищі, щоб зробити свій потенційно вирішальний для виграшу гейму удар. Досвідчені гравці, здійснюючи удар, завжди повернуться в центр, певне вигідне положення, перед тим, як зробити наступний. З цієї позиції сквошист може швидко отримати доступ до будь-якої частини корту і відбити удар супротивника з максимальним збереженням своєї енергії для подальшого виграшу.

Однак, щоб своєчасно повернутися в центр (точку Т), гравцеві треба обрати правильний шлях до м’яча (траєкторію), більш того – зробити удар з метою «зігнати» свого суперника з даної точки. У разі таких дій сквошист прораховує цілий комплекс взаємозалежних аспектів: правильне переміщення, відчуття суперника, висота польоту м’яча, швидкість прийняття рішення. Своєю чергою, для компаній, які обирають ризиковані й односпрямовані стратегії, подібна ставка може обернутися труднощами або навіть унеможливити швидку перебудову в разі зміни ринкової кон'юнктури.

Витривалість для управління динамікою

Якщо на корті суперник нав'язує вам гру на витривалість, то ефективним кроком може стати зміна темпу, тактики гри або додання елементів непередбачуваності для того, щоб скористатися перевагою, поки противник буде адаптуватися до нової ситуації. У бізнесі так само: якщо ви боретеся з конкурентами, а в поєдинку важко визначити лідера, скоріше за все потрібно брати ініціативу у свої руки та змінювати хід гри.

Темп у бізнесі може означати, наприклад, швидкість виходу на ринок власних новинок, або ж реакцію на дії конкурентів і впроваджувані ними продукти. Змінюючи свій темп, ви можете відкинути суперників, перемістившись в більш конкурентоспроможну позицію. Змінити зовсім не означає прискорити. Часом також необхідно і сповільнитися, щоб підготуватися до випуску якіснішого продукту на ринок та виграти на корті.

Управління тактикою та непередбачуваністю

Бути непередбачуваним ризиковано, але як у сквоші, так і в бізнесі потрібно вміти «читати» та прогнозувати будь-якого суперника. Неможливо досягти висот, увесь час залишаючись у безпеці. Змінюючи тактику в підприємництві, ви переглядаєте підхід до всіх аспектів вашого продукту: від процесу виробництва, до дистрибуції та маркетингових зусиль, а у сквоші до всіх складових гри. Це створює чимало варіантів для маневру.

Особливо корисним вищезгадані навички будуть корисні підприємцям на глобальному рівні, коли ринок знаходиться під впливом величезної кількості факторів, змінюється з шаленою швидкістю, вимагає оригінальних рішень та непередбачуваності. У такому разі можна провести паралель з міжнародними турнірами: учасник стикається з особливостями національних сквош шкіл багатьох країн, з їх різноманітними, невідомими раніше, стратегіями, тактиками, а окрім цього – з культурними особливостями та відмінними рисами менталітету супротивників на рівні особистості, що також у будь-якому разі є важливим.

Професійний сквошист, як і підприємець, не тільки адаптується до існування в глобальних умовах, а й навчається у своїх конкурентів, спілкується з ними, переймає досвід. Так, наприклад, Чемпіонат світу зі сквошу, який проходить за підтримки Професійної асоціації сквошу, можна порівняти з бізнесом, який охоплює усі континенти. А турнір дружби між Україною та Пакистаном, який організовує у Києві Федерація сквошу України, за підтримки Посольства Пакистану в місті Києві, можна порівняти з більш локальним ринком.

Отже, у будь-якому разі, гра у сквош стане у нагоді для розвитку витривалості, швидкої та гнучкої реакції на зміни, вироблення ефективної моделі поведінки у ситуації невизначеності та у динамічному середовищі. А це своєю чергою призводить до особистих досягнень та успіху в бізнесі на національному та глобальному рівнях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]