Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2022 10:52

Впровадження роботизованої автоматизації процесів (анг. RPA) у фінансах. Перша частина

Фінансовий директор "КОЛО" (мережа продуктових магазинів), екскерівник фінансової трансформації Fozzy Group

Минулого тижня в спільноті фінансових директорів України відновилася дискусія стосовно RPA. Після виступу на цій події я вирішив написати декілька статей та поділитися думками щодо RPA.

Впровадження роботизованої автоматизації процесів (RPA - Robotic process automation, укр. Роботизована автоматизація процесів або роботизація) у фінансах є природним процесом трансформації фінансів, як ключової функції в організації. Перша частина.

Що таке RPA?

RPA — це все про роботів. Але не таких, яких ви бачили в науково-фантастичних фільмах. Роботів одного з найвідоміших майстрів наукової фантастики Айзека Азімова та RPA поєднує лише спів-звучне слово “Робот”.

RPA — це програмне забезпечення або фрагменти коду, які виконують повторювані завдання на підставі правил замість вас.

Серед багатьох речей вони можуть:

• вивантажувати та зберігати інформацію із різних систем;

• обробляти таблиці даних та завантажувати в системи;

• перевіряти дані;

• працювати з електронною поштою;

• знаходити, читати та оцінювати резюме;

• надсилати документи, звіти, протоколи тощо;

• створювати, завантажувати та надсилати рахунки-фактури електронною поштою;

• завантажувати банківські виписки, обробляти акти звірок, створювати основні дані, перевіряти контрагентів, перевіряти договори.

Роботизована автоматизація процесів (RPA) пропонує перспективні рішення для зменшення рутинної роботи шляхом автоматизації простих (наскрізних) бізнес-процесів за допомогою програмних роботів. Станом на сьогодні технологія розвинулася настільки, що компанії можуть швидко адаптувати їх до своїх систем. Таким чином, багато організацій розпочали свій шлях до RPA в надії на скорочення витрат, оптимізацію процесів і розподіл роботи співробітників на завдання, що створюють додаткову вартість.

Найбільш поширеною сферою, в якій компанії використовують переваги економії на масштабі, є центри спільного обслуговування (укр. ЦСО, рос. ОЦО, анг. SSC). Сервісні центри надають користь компаніям, об’єднуючи та стандартизуючи великі обсяги діяльності. Традиційно ЦСО перебувають у недорогих регіонах, щоб зменшити витрати. Удосконалення технологій і автоматизації змусили організації, що надають спільні послуги, швидко адаптувати ці технології, щоб бути конкурентоспроможними, і приблизно 80% із них вже використовують RPA. Відповідно до звіту SSON за 2019 рік, ЦСО еволюціюють від традиційної транзакційної роботи до центрів експертиз.

Що потрібно зробити ДО впровадження RPA?

• Визначити замовника, кому це потрібно?

• Сформувати окрему команду.

• Провести детальний аналіз бізнес-процесів.

• Здійснити референс візити та огляд провайдерів.

• Детально розрахувати бізнес-кейс.

• Скласти Технічне завдання та детальну дорожню карту.

Зростаючі можливості RPA

Масштабування використання RPA може відбуватися двома способами: масштабування кількості процесів, що використовують RPA, або масштабування рівня автоматизації в процесі. Перший сценарій зосереджений на пошуку вузьких місць процесів із великим обсягом повторюваних завдань, які займають багато часу. Автоматизація цих частин процесу може збільшити тривалість процесу, залишаючи співробітників зосередженими на більш цінних завданнях. Другий сценарій потребує більший аналітичний підхід оскільки, коли компанія має намір масштабувати рівень автоматизації в рамках процесу, вона повинна розрізняти дії в межах і поза межами процесу. Це чудова можливість для компаній переоцінити та розвинути процеси перед автоматизацією.

Зосередження лише на проблемах і вузьких місцях процесу може залишити компанії з кількома короткостроковими рішеннями, що непогано, але для масштабування потрібно знайти більш стійкі рішення. Щоб зробити рішення RPA більш стійкими, компанії можуть оцінити свої наскрізні процеси та визначити, які дії в процесі надаватимуть більше користі клієнту. Якщо деякі з дій вимагають точності, швидкості або обробки великого обсягу, RPA може бути вашим рішення. RPA зазвичай прискорює час певних дій, але це не обов’язково зменшує час наскрізного процесу. Якщо процес побудовано неефективно, RPA зазвичай лише переносить вузьке місце на наступний етап процесу. В ефективному  процесі RPA дозволяє співробітникам зосередитися на більш цінних завданнях.

Висновки

RPA викликав ажіотаж деяких організацій, який може докорінно змінювати спосіб нашої роботи. Досвід перших десятків років RPA полягав в тому, що організації здебільшого досягли успіху у швидкісному переміщенні даних між системами з меншою ручною роботою замість того, щоб трансформувати процеси. RPA не має можливостей трансформувати бізнес-процеси самі по собі, але він підштовхнув багатьох власників процесів до ідеї оцінити та трансформувати свої процеси безпосередньо перед автоматизацією. Ця ідеологія постійного оцінювання процесів через можливості нових технологій важлива не лише для RPA, але й для цифрової трансформації. RPA дещо не зміг виконати свої неймовірно амбітні обіцянки бути дешевим і легким рішенням для переосмислення бізнес-процесів. Як обговорювалося вище, RPA не трансформує процеси, а дозволяє власникам процесів створювати інноваційні рішення та підхід для своїх процесів. Багато компаній визнали цей аспект і почали оцінювати свої процеси перед автоматизацією.

В наступній статті ми розглянемо провідних провайдерів на світовому ринку RPA та різницю між традиційною автоматизацією та RPA.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]