Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2021 01:58

Підвищення пенсійного забезпечення військовослужбовців

Про повторний, за рішенням суду, перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби

Відповідно до п.7 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб», Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству інфраструктури, Міністерству юстиції, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Державної прикордонної служби, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державній фіскальній службі, Національній гвардії, Управлінню державної охорони після набрання чинності цією постановою забезпечити оформлення та подання до органів Пенсійного фонду України довідок про розміри грошового забезпечення, визначені в пункті 1 цієї постанови, відповідно до Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 р. № 45.

Разом з тим Кабінет Міністрів України постановив, що: з 1 січня 2020 р. виплата пенсій, призначених згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» до 1 березня 2018 року та перерахованих з 1 січня 2018 року з урахуванням розміру окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткової надбавки за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою, яку особа займала на дату звільнення із служби, що визначені станом на 1 березня 2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», здійснюється у підвищеному розмірі з урахуванням 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року (Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати пенсій окремим категоріям громадян»  № 1088 від 24 грудня 2019 року.

Відповідно до ст.  63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» №2262-XII від 09.04.1992, перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.

Якщо військовий пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів.

Тому, у багатьох військових пенсіонерів виникло питання щодо повторного перерахунку розміру пенсійного забезпечення. Існує право звернутися до відповідної військової установи та отримати відомості про розмір грошового забезпечення з усіма його складовими, з яких був сплачений єдиний соціальний внесок, а раніше відповідні страхові відрахування до Пенсійного фонду України, що стане підставою для перерахунку пенсії повторно.

Але, доцільно ще обрати належний спосіб захисту з дотриманням диспозитивності, що відноситься до основних засад судочинства. Обрання неналежного способу захисту права, яке позивач вважає порушеним, призведе до відмови у задоволенні позовних вимог як у цивільному так і у адміністративному судочинстві.

Нерезультативним при обранні способу захисту права буде:  така позовна вимога, що неконкретно сформульована, а у разі її задоволення судом – неможливо буде виконати судове рішення відповідачем без додаткового судового роз’яснення; така позовна вимога, яка не призводить до реального захисту прав та інтересів у разі її задоволення судом;  необґрунтованість позовної вимоги з точки зору її здатності захистити права та інтереси позивача;  необґрунтованість позовної вимоги юридичними та фактичними обставинами спірних правовідносин або обрання невідповідних правовідносин для обґрунтування позовної вимоги.



Перелік використаних основних джерел:

1) Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» №2262-XII від 09.04.1992;

2) Постанова Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб»;

3) Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати пенсій окремим категоріям громадян» № 1088 від 24 грудня 2019 року;

4) Порядок проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військ служби, та деяких інших осіб», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року № 45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;

5) Визначення способу захисту цивільних прав та інтересів, автор Суддя Верховного Суду Погрібний Сергій Олексійович.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]