Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.12.2020 14:43

Юрисконсульт. Судові рішення у кримінальних провадженнях

Види судових рішень: вироки, ухвали, постанови. Види вироків: виправдальний вирок, обвинувальний вирок. Ухвала суду про закриття кримінального провадження.

1. Види судових рішень: вироки, ухвали. постанови

Відповідно до ст. 369 «Види судових рішень» КПК України, судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку. Судове рішення, у якому суд вирішує інші питання, викладається у формі ухвали. Суд касаційної інстанції у випадках, передбачених цим Кодексом, приймає постанови.

2. Види вироків: виправдальний вирок, обвинувальний вирок

Згідно з ст. 373 «Види вироків» КПК України,

1. Виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що:

1) вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа;

2) кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим;

3) в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.

Виправдувальний вирок також ухвалюється при встановленні судом підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 1 та 2 частини першої статті 284 цього Кодексу.

2. Якщо обвинувачений визнається винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, суд ухвалює обвинувальний вирок і призначає покарання, звільняє від покарання чи від його відбування у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, або застосовує інші заходи, передбачені законом України про кримінальну відповідальність.

3. Обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Крім того, відповідно до абз. 1 ч. 7 ст. 284 КПК України, якщо обставини передбачені пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, виявляються під час судового розгляду, суд зобов’язаний ухвалити виправдувальний вирок.

Згідно з пунктами 1, 2 частини першої ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо: 1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення; 2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

3. Ухвала суду про закриття кримінального провадження

Відповідно до абз. 1 ч. 7 ст. 284 КПК України, якщо обставини, передбачені пунктами 5, 6, 7, 8, 9, 9-1 частини першої цієї статті, виявляються під час судового провадження, а також у випадку, передбаченому пунктами 2, 3 частини другої цієї статті, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

Згідно з пунктами 5, 6, 7, 8, 9, 9-1 частини першої ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається у разі якщо:

5) помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого;

6) існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню;

7) потерпілий, а у випадках, передбачених цим Кодексом, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження щодо злочину, пов'язаного з домашнім насильством;

8) стосовно кримінального правопорушення, щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу;

9) стосовно податкових зобов'язань особи, яка вчинила дії, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, досягнутий податковий компроміс відповідно до підрозділу 9 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України;

9-1) існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 цієї частини, у кримінальному провадженні щодо того самого діяння, що розслідувалося з дотриманням вимог щодо підслідності.

Відповідно до пунктів 2, 3 частини другої ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом: якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом;  досягнуто податковий компроміс у справах про кримінальні правопорушення, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, відповідно до підрозділу 9 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.

 4. Висновки

 Обвинувальний вирок ухвалюється судом: якщо обвинувачений визнається винуватим у вчиненні кримінального правопорушення.

 Виправдувальний вирок ухвалюється судом:

- якщо не доведено, що вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа;

- якщо не доведено, що кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим;

- якщо не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення;

- при встановленні судом відсутності події кримінального правопорушення;

- при встановленні судом відсутності в діянні складу кримінального правопорушення.

 Ухвалу про закриття кримінального провадження суд постановляє:

- якщо під час судового провадження виявляються обставини: помер підозрюваний, обвинувачений; існує вирок по тому самому обвинуваченню або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню; потерпілий відмовився від обвинувачення; не отримано згоди держави, яка видала особу; досягнутий податковий компроміс; існує постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження щодо того самого діяння;

- якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення;

- досягнуто податковий компроміс у справах про кримінальні правопорушення, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]