Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2020 16:54

Зміни в законодавстві щодо нарахування ЄСВ

Внесено зміни до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Зокрема, щодо нарахування ЄСВ для осіб, які не отримують дохід.

Вчора був офіційно опублікований Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників». Цей Закон суттєво вдосконалив правила нарахування ЄСВ і врегулював питання, які вже давно потребували врегулювання. Зокрема, щодо нарахування ЄСВ для осіб, які не отримують дохід, та щодо врегулювання статусу осіб, які проводять незалежну професійну діяльність. Переважна більшість положень цього закону вступає в силу з 01 січня 2021 року.

Зокрема, з 01 січня 2021 року будуть діяти наступні норми:

- Особи, які проводять незалежну професійну діяльність, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років або є особами з інвалідністю. Раніше це правило застосовувалося лише для ФОПів та членів фермерських господарств, крім цього раніше в цій нормі не був передбачений випадок отримання пенсії за вислугу років як підстава для звільнення від сплати ЄСВ, тепер він з’явився.

- Особи, які проводять незалежну професійну діяльність, звільняються від сплати ЄСВ за себе за умови взяття їх на облік фізичних осіб - підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як осіб, які проводять незалежну професійну діяльність та як ФОП. Ця норма особливо актуальна для осіб, які через специфіку своєї діяльності зобов’язанні реєструватися як особи, які проводять незалежну професійну діяльність, але вести професійну діяльність їм простіше як фізичнім особам-підприємцям. Раніше законодавство не містило чіткої норми, яка б дозволяла таким особам платити ЄСВ лише один раз, а податкові органи часто вважали, що такі особи зобов’язані сплачувати ЄСВ двічі.

- ФОПи та особи, які проводять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб.  

- ФОПи (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які проводять незалежну професійну діяльність, які не отримали дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, мають право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ. Раніше (з 2017 року) такі особи були зобов’язані самостійно визначити базу нарахування ЄСВ, тобто обов’язково сплачувати ЄСВ незалежно від того був дохід у особи чи ні.

Поява з 2017 року обов’язку сплачувати ЄСВ незалежно від доходу створила ситуацію, коли у великої кількості людей, які не ведуть діяльність, але зареєструвалися фізичною особою-підприємцем багато років тому, з’явилися борги перед державою, і у більшості випадків дізнавалися про ці борги вони лише тоді, коли сума ставала доволі великою. Вказаний вище Закон врегульовує питання списання таких боргів, норми щодо такого списання вступають в силу з наступного дня після опублікування Закону. Зокрема, підлягають списанню за заявою ФОП (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) або  особи, яка проводить незалежну професійну діяльність, суми недоїмки, нараховані платникам ЄСВ, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності цим Законом, у разі якщо такими платниками не отримано дохід від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб (протягом періоду з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності цим Законом), та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом:

- для ФОП - заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та податкової звітності (у випадку якщо вона не подавалася раніше);

- для осіб, які проводять незалежну професійну діяльність - заяви про зняття з обліку як платника ЄСВ та податкової звітності (у випадку якщо вона не подавалася раніше).

Після цього податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання (або відмову списання) суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Тобто, ФОПи та особи, які проводять незалежну професійну діяльність мають право не сплачувати ЄСВ (та штраф і пеню нараховані за несплату) у випадку якщо вони з 01 січня 2017 року не отримували доходів, але якщо у цьому випадку ЄСВ (та/або штрафні санкції і пеня) було нараховано та сплачено або стягнуто – вони не підлягають поверненню. Така норма є не зовсім справедливою, оскільки особи, які порушуючи законодавство не сплачували ЄСВ мають право на списання недоїмки, а особи, які хоча і не мали доходу, але дотримуючись законодавства виконували свої обов’язки перед державою – не мають права на повернення сплачених сум.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]