Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2016 09:35

Інвестиційні договори в ІТ сфері

Більшість IT проектів рано чи пізно приходять до того, що без зовнішніх запозичень неможливо забезпечити швидкий розвиток, або утриматися під натиском більш сильних конкурентів.

Більшість IT проектів рано чи пізно приходять до того, що без зовнішніх запозичень неможливо забезпечити швидкий розвиток, або утриматися під натиском більш сильних конкурентів. Співпраця з венчурними фондами і приватними інвесторами криє в собі досить багато ризиків для засновників бізнесу, тому метою юридичних компаній, які працюють у цій сфері є допомога у юридично правильній побудові відносин з венчурами і на максимально вигідних умовах. Проте і для інвесторів існують певні вагомі ризики, пов’язані з інвестиційною діяльністю в ІТ сфері.

Підставою співпраці інвесторів з ІТ компаніями є інвестиційні договори.

Щодо структури інвестиційного договору то, незважаючи на те, що кожен професійний інвестор пропонує свою форму, є кілька основних загальних розділів і пунктів, на які варто звертати увагу при узгодженні операції. До таких розділів можна віднести наступні:


-         Комерційні та адміністративні умови здійснення угоди.

-         Локалізація пов'язаних з інвестицією ризиків.

-         Контроль над передачею акцій.

-         Стратегія виходу венчурного капіталіста.

Довгостроковий і ризиковий характер інвестиційних відносин за договором вимагає більш скрупульозного відображення прав і обов’язків сторін, деталізації форм і розмірів відповідальності сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору, введення в умови контракту будь-яких видів забезпечення зобов’язань (застава, гарантія тощо).

Задля уникнення ризиків, які можуть виникати при виконанні інвестиційного договору, варто детально прописувати з яких етапів повинне складатися виконання договорів, а також вчинення яких дій передбачає виконання конкретного етапу, або ж який результат повинен бути наявний при закінченні цього етапу.

Крім того, у інвестиційному договорі варто передбачити форму звітування в результаті закінчення певного етапу виконання договору.

У випадку залучення іноземних інвестицій, варто пам’ятати, що такі інвестиції підлягають реєстрації у місцевих державних адміністраціях. Для здійснення реєстрації потрібно подати наступні документи: три примірники інформаційного повідомлення з відміткою територіального органу Міністерства доходів і зборів про фактичне здійснення інвестицій; документи, що підтверджують форму здійснення іноземних інвестицій; документи, які підтверджують вартість іноземних інвестицій.

На закінчення варто відзначити, що, на жаль, інвестиційна практика у сфері інформаційних технологій поки що є малорозвиненою на українському інвестиційному ринку, проте наявні значні перспективи розвитку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]