Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2019 10:00

Електронний рецепт: правила виписування

Поряд з медичними рецептами на бланках почали діяти електронні рецепти.

З 1 квітня цього року почав діяти електронний рецепт за програмою «Доступні ліки». Електронний рецепт сприятиме економії часу пацієнтів, прозорості лікарських призначень, зменшить випадки підробки рецептів. Але чи тільки медичні препарати за програмою «Доступні ліки» можуть бути виписані у формі електронного рецепта? Які вимоги висуває законодавець до електронного рецепта?

Відповідно до п. 1 Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затвердженого Наказом МОЗ №360 від 19.07.2005 р. (далі – Правила), рецепти на лікарські засоби і вироби медичного призначення виписуються лікарями суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, згідно із лікарськими спеціальностями, за якими провадиться медична практика відповідно до отриманої ліцензії, та відповідно до лікарських посад.  Тож ніхто, окрім лікаря, не має права виписувати рецепти! Електронний рецепт виписується уповноваженою на те в інформаційній системі суб’єкта господарювання особою і підписується електронним цифровим підписом з використанням сертифіката відкритого ключа за допомогою надійного засобу електронного цифрового підпису.

Кожен суб’єкт господарювання самостійно вирішує питання стосовно того, чи запроваджувати виписування електронних рецептів (крім випадків, коли обов’язковість електронного рецепта передбачена законодавством). У випадку позитивного рішення, суб’єкт господарювання повинен наказом визначити процедуру уповноваження працівників на виписування електронних рецептів в інформаційній (інформаційно-телекомунікаційній) системі.

Лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, з 1 квітня виписуються виключно через електронну систему охорони здоров’я (у формі електронного рецепта). Нагадаємо, реімбурсація лікарських засобів здійснюється для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми (п.3 Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого Постановою КМУ від 17.03.2017 р. №152). При цьому відпуск таких лікарських засобів за електронним рецептом здійснюється в аптеках чи аптечних пунктах, які здійснюють відпуск лікарських засобів згідно з договором про реімбурсацію, укладеним між НСЗУ та суб’єктом господарювання, незалежно від місця проживання пацієнта чи місця надання медичних послуг.

У формі електронного документа можуть виписуватися також рецепти Ф1 (на лікарські засоби, крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів, і вироби медичного призначення) та Ф3 (рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами) (п. 5 Правил).

Для зручності пацієнта електронний рецепт може бути перетворений у візуальну форму (відображення даних рецепта електронними засобами або на папері у формі, придатній для сприйняття його змісту людиною). Проте, варто пам’ятати, що така форма не є Рецептом.

Правила заповнення електронного рецепта (обов’язкові реквізити) відповідають  правилам заповнення відповідного рецептурного бланка. У разі виявлення в електронному рецепті помилки такий електронний рецепт вважається недійсним та анулюється в інформаційній системі особою, що виписала електронний рецепт, або іншою уповноваженою суб’єктом господарювання особою.

Строк дії електронного рецепта відповідає строку дії Рецепта, виписаного на рецептурному бланку:

Ф1 – протягом місяця;

Ф3 – протягом десяти днів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]