Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2019 08:48

Порядок врегулювання розбіжностей при укладанні колективного договору

Законодавством передбачено спеціальний порядок вирішення конфліктних ситуацій.

Укладення колективного договору (далі – КД) це, як правило, процес не швидкий. Адже необхідно досягнути згоди щодо всіх умов такого договору між двома, так би мовити, протилежними таборами (адміністрацією та найманими працівниками).

Розгляд проектів КД відбувається у формі колективних переговорів. Право на ведення переговорів з наступним укладенням КД надається сторонам соціального діалогу, якими є:

- з боку працівників – профспілка, а в разі її відсутності – вільно обрані для ведення колективних переговорів представники (представник) працівників;

- з боку роботодавця – сам роботодавець та/або уповноважені представники останнього.

Сторони соціального діалогу утворюють робочу комісію, яка і готує проект КД з урахуванням пропозицій, що надійшли від працівників. Кожне засідання робочої групи та рішення, що були на ньому прийняті оформлюються відповідними протоколами.

Для врегулювання розбіжностей під час ведення колективних переговорів сторони використовують примирні процедури. Під примирними процедурами розуміють вирішення конфлікту шляхом пошуку взаємоприйнятного для сторін рішення. Якщо ж примирні процедури не дають результату, тоді сторони складають протокол розбіжностей. До протоколу розбіжностей вносяться остаточно сформульовані пропозиції сторін, а також зазначаються строки відновлення наступних переговорів. Протягом трьох днів після складання протоколу розбіжностей сторони формують зі свого складу примирну комісію, а у разі недосягнення згоди звертаються до посередника, обраного сторонами*.

Примирна комісія – орган, призначений для вироблення рішення, що може задовольнити сторони колективного трудового спору (конфлікту), та який складається із представників сторін.

У термін до семи днів примирна комісія (посередник) розглядає протокол розбіжностей та виносить рекомендації по суті спору. Якщо сторони не досягнули згоди щодо рекомендацій примирної комісії – допускається організація та проведення страйків у порядку, що не суперечить законодавству України.

Також для підтримки своїх вимог при укладанні КД профспілкова організація, уповноважені представники трудового колективу мають право проводити збори, мітинги, пікетування та демонстрації. Такі заходи повинні відповідати нормам чинного законодавства. 

*Окрім примирної комісії, трудовий конфлікт може вирішувати трудовий арбітраж, незалежний посередник або Національна служба посередництва і примирення.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]